Без послаблень: з переходом Львівщини у «жовту» зону карантинні обмеження суттєво не зміняться

карантин78
Ілюстративне фото

Уже від завтра Львівщина покидає «червону» і переходить у «жовту» зону епіднебезпеки.

Так 6 грудня під час позачергоового засідання вирішила Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

У ЛОДА кажуть – за показниками Львівщина уже два тижні була не в «червоній» зоні, але водночас радять готуватися до нової хвилі захворюваності. Там також нагадують: від сьогодні карантинні обмеження у «жовтій» зоні майже не відрізняються від тих, що діяли у «червоній».

Зокрема, як нагадав під час брифінгу директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Орест Чемерис, «жовтий» сертифікат буде дійсним впродовж 30-ти днів після першої дози вакцини, після чого стане недійсним, якщо не зробити друге щеплення. Окрім цього, відвідувати громадські заклади зможуть особи, які отримали принаймні одну дозу вакцини проти COVID-19.

«Сьогодні в дію вступили нові обмеження, що визначені постановою Кабміну, в якій йдеться, що для невакцинованих осіб діють всі правила, які є характерними для червоної зони. Тобто невакцинованим особам не можна відвідувати заклади харчування, культури, спорту, а також інші громадські заклади. Ці правила діятимуть і в «жовтій» зоні епіднебезпеки. Це вимушений крок, адже кожна наступна хвиля дає значно більше навантаження на систему охорони здоров’я. По факту, для вакцинованих людей нічого не зміниться», - пояснив Чемерис.

І додав, що показники захворюваності на Львівщині не лише стабілізувалися, але й зменшилися. Відтак, можна констатувати покращення епідситуації.

«Станом на сьогодні ситуація залишається стабільно-позитивною. Показники захворюваності, хоча й не такими темпами, як під час попередньої хвилі, але зменшуються. У стаціонарах перебувають 2007 хворих. З них 200 перебувають в реанімаціях, 79 –на апаратах ШВЛ. Якщо аналізувати ключові показники, які характеризують рівень захворюваності, то ми можемо говорити, що ситуація є достатньо стабільною, навіть із періодичною тенденцією до покращення», - розповів Орест Чемерис.

Водночас перебіг захворювання залишається важким.

«Попри зменшення кількості захворюваності, ми продовжуємо фіксувати багато звернень до сімейних лікарів з симптомами коронавірусу. Тому вкотре закликаю всіх не нехтувати карантинними заходами і пам’ятати, що з коронавірусом ми житимемо ще довго», - наголосив Орест Чемерис.

Він додав, що попри покращення ситуації, нової хвилі захворюваності оминути не вдасться.

«Ми розуміємо, що чергової хвилі нам не оминути. Вже з кінця зими – початку весни, ми очікуємо чергового зростання захворюваності», - заявив директор департаменту.

Щодо вакцинації, то її темпи продовжують знижуватися.

«Минулого тижня кількість охочих вакцинуватися була меншою, порівняно з попереднім тижнем. Загалом, 925 тисяч осіб на Львівщині цже провакциновані першою дозою, і 759 – двома», - розповів Орест Чемерис.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: