Які кошти можуть залучити ОТГ Львівщини з державного та обласного бюджетів

гроші для фоп
Ілюстративне зображення

У державному та обласному бюджеті на наступний рік будуть передбачені кошти на на розвиток територіальних громад.

Про це під час брифінгу 6 грудня розповів директор департаменту економічної політики Львівської ОДА Степан Куйбіда.

За його словами, одним із джерел є державний фонд регіонального розвитку (ДФРР).

На наступний рік по ньому на всю Україну передбачена сума у понад 5 млрд грн.

«Відтак Львівщина зможе залучити приблизно 250-280 млн грн. Попередні конкурси вже відбулись. Проте, разом з тим, нормотворчі документи зобов’язують ЛОДА і громади починати планувати і майбутні періоди», - пояснив Степан Куйбіда.

Серед доступних для громад фінансових ресурсів: субвенція на соціально-економічний розвиток окремих територій та субвенція на проєкти соціально-культурного розвитку. Ці субвенції надаються громадам на розвиток їх комунальних установ.

Окрім цього, передбачені дві субвенції в напрямку цифровізації. Це – субвенція на розвиток мережі ЦНАПів. Тут кошти надаються, як на капітальні видатки (будівництво, реконструкція тощо), так і на закупівлю обладнання для установ.

Також це субвенція на розвиток інтернету в сільській місцевості. Це гарна можливість для віддалених населених пунктів, зокрема гірських, забезпечити громади швидкісним інтернетом.

«Не варто забувати про субвенцію на реконструкцію, будівництво та ремонт доріг, зберігаються субвенції на освіту, медицину та спорт, повертається субвенція «Питна вода». Важливими є субвенції на активні парки та розвиток індустріальних парків. Тут фінансовий ресурс можна буде використати на облаштування парків -  підведення мереж водопостачання, водовідведення, електроенергії та газу. Звертаюся до керівників громад, щоб вони не чекали весни, а вже починали готувати проєктно-кошторисні документації, а також передбачили співфінансування для таких проєктів у своїх бюджетах», - розповів Степан Куйбіда.

Щодо обласного бюджету, то наразі триває робота над затвердженням обласних цільових програм. Їх проєкти департамент економічної політики подав на розгляд в обласну раду.

Так, можливості для роботи громад з бізнесом заклали у «Програму конкурентоспроможності та розвитку агропромислового комплексу».

У разі їх затвердження, працюватимуть програми спрямовані на охорону навколишнього середовища, ремонту та будівництва доріг, розвитку освіти, культури. Львівська ОДА також пропонуватиме до затвердження програму «Цифрова Львівщина».

До реалізації запропонують і Програму регіонального розвитку, яка містить конкурс мікропроєктів та проєктів регіонального розвитку.

«Це та програма, яка знайшла відгук в громадах. Проте, ми, як обласна влада, спільно з експертним середовищем маємо мотивувати громади до більш розвиткових проєктів, які мають ширший соціальний і економічний ефект»,- зазначив Степан Куйбіда.

Як додав керівник аналітичної групи ГО «Європейський діалог» Олександр Софій, зараз тривають дискусії щодо збільшення максимальної суми, яка може виділятися з бюджету області на дофінансування проєктів громад.

«В середовищі експертів народилася думка підняти максимальну суму дофінасування, яка зараз становить 500 тис грн для мікропроєктів до 750 тис. грн», - розповів Олександр Софій.

Ці пропозиції до програм подали на розгляд депутатського корпусу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: