Що буде з цінами на житло в Україні до кінця нинішнього року

40d9a18c-7075-469e-90ac-abf54b26718c

До кінця року в найбільших українських містах скорочення попиту на первинному ринку житла становитиме понад 30%.

Про це ІА Дивись.info повідомили в Асоціації фахівців з нерухомості України.

За підсумками листопада, порівняно з серпнем, кількість угод на первинному ринку Києва скоротилася в середньому на 35%, в Дніпрі зниження активності інвесторів становить близько 30%, в Одесі, Харкові та Львові зниження кількості угод зафіксовано на рівні 25-27%.

Президент Асоціації Юрій Піта вважає, що є кілька факторів, що призвели до зменшення активності покупців на первинному ринку житла. На його погляд, головним з них є надто швидкі темпи зростання вартості м2, що наразі вже не співставні з платоспроможним попитом.

«З 2020-го і впродовж 2021-го років вартість житла в новобудовах у найбільших містах України зросла в середньому на 35-40%. Водночас кількість угод за 2 роки також збільшилася в середньому на 25-30%. Проте надто швидкі процеси на ринку призвели до фактичного «виснаження» платоспроможного попиту», - зазначив фахівець.

Він вважає, що стрімкому зростанню вартості житла та кількості угод сприяло скорочення обсягів будівництва, безальтернативність первинного ринку для збереження статків громадян, зниження пандемічних обмежень, що позитивно позначилися на економіці країни в цілому.

«З 2020 року і протягом трьох кварталів 2021 року попит на 10-15% переважав пропозицію, що дало змогу забудовникам збільшувати ціни. Проте з вересня 2021 року почалося поступове зниження активності покупців. Наразі пропозиція вже на 20% більша за попит, що стало головним чинником для стабілізації цін», - зауважив експерт.

На вторинному ринку житла до кінця 2021 року в Києві, Дніпрі, Львові, Одесі та Харкові можливі незначні цінові коливання в межах 1%, що, як говорить Юрій Піта, є найбільшим свідченням стабілізації цін.

«Варто розуміти, що цінові коливання - це невід’ємна частина діючого ринку. Проте зміна середніх цін в найбільших містах, що не перевищуватиме 1%, є яскравим свідченням стабілізації цін», - сказав він.

Однак, за даними АФНУ, саме в «п’ятірці» найбільших регіональних центрів сконцентровано до 60% всього наявного попиту. В інших обласних центрах, як вважає фахівець, а також у більшості районних центрів до кінця поточного року ціни на вторинному ринку житла можуть дещо знизитися - в середньому на 3-5%

«Протягом останніх 3 місяців в переважній більшості обласних і районних центрів, окрім Київської, Дніпропетровської, Львівської, Одеської, Харківської областей попит на вторинному ринку знизився в середньому на 30-35%. До прикладу, в Києві, Дніпрі, Львові, Одесі та Харкові за останні 2 місяці попит скоротився в середньому на 17-20%. Водночас зменшення кількості покупців змушує власників житла дещо знижувати ціну. Однак варто акцентувати, що такі процеси цілком природні, адже понад 60% потенційних покупців концентрують свою увагу на пошуку житла в найбільш економічно та інфраструктурно розвинених містах, де рівень життя набагато вищий, ніж у більшості обласних центрів», - зазначив експерт.

На його погляд, перебіг пандемії, економічна невизначеність на тлі зростання комунальних тарифів та інфляції лише посилюють відтік покупців з невеликих населених пунктів. Але, як наголосив Юрій Піта, стрімке падіння цін є малоймовірним не лише до кінця 2021 року, а й упродовж 2022 року.

«Протягом 2021 року навіть у невеликих містах ціни на вторинному ринку житла зросли щонайменше на 5-7%. Цілком природно, що скорочення попиту є головним фактором для зниження вартості виставлених на продаж квартир. Однак таке зниження не відбуватиметься стрибками. Мова йде про досить повільний і прогнозований процес. Ціни «шукатимуть» свого покупця. Цілком ймовірно, що у найближчі 6-7 місяців вони можуть знизитися на ці ж 5-7%. Тобто в першій половині 2022 року вартість квартир буде співставною з вартістю житла на початку 2021 року», - зазначив він.

Юрій Піта також розповів, що в сегменті оренди житла очікується тривалий період стабільних цін. Експерт нагадав, що у жовтні аналітики АФНУ зазначили, що можливе зниження вартості оренди квартир у найбільших містах буде пов’язане передусім з високими витратами орендарів на опалення та традиційно пасивним зимовим періодом на ринку оренди житла.

«Ми уважно відслідковуємо цінову ситуацію в сегменті оренди житла, як найбільш чутливому на ринку нерухомості. Станом на початок грудня у Києві, Дніпрі, Львові, Одесі та Харкову лише в 7% квартир, що здаються в оренду, власники житла вдалися до тимчасових, але ніде не задекларованих знижок, пов’язаних зі зростанням вартості опалення», - сказав фахівець.

За його даними, 90% випадків надання тимчасових знижок пов’язані з тривалістю оренди (якщо родина винаймає квартиру кілька років), або ж зміною стану житла.

«Власники квартир, що за своїми параметрами не є конкурентними з іншими «лотами», змушені йти на поступки орендарям. У випадкову з довгостроковою орендою головна роль полягає у міжособистісних взаєминах власників і наймачів. Знижка на опалювальний сезон є результатом тривалої співпраці між ними», - наголосив Юрій Піта.

Він повідомив, що крок зниження вартості оренди у найбільших українських містах у 80% становить 300-500 грн. Так, наприклад, у Дніпрі, Львові, Одесі та Харкові ціна оренди 1-кімнатної квартири залежно від її стану, розташування будинку, року побудови будинку, площі квартири становить від 4,5-6,5 тис. грн / міс. до 6-8,5 тис. грн / міс. У Києві середня вартість 1-кімнатної квартири становить близько 8-10 тис. грн / міс. Таким чином, крок тимчасового зниження не перевищує в середньому 10-15%.

«В інших обласних центрах щомісячна орендна плата в середньому на 20% нижча, ніж у великих містах. Тобто можливе зниження вартості оренди не перевищуватиме 300 грн на місяць», - зазначив експерт.

На думку очільника АФНУ, у грудні ситуація в сегменті довгострокової оренди залишатиметься стабільною.

«Звісно, багато що буде залежати від економічної ситуації в країні та від епідемічного стану. Ми не виключаємо, що ціни на оренду можуть бути переглянуті ще в 5-10% винайманих квартир. Однак, варто наголосити, що це можуть бути тимчасові знижки саме на зимовий період. Загалом, до березня-квітня не варто очікувати якоїсь особливої цінової динаміки в сегменті оренди квартир», - підсумував Юрій Піта.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: