В Україні запускають медстрахування: як працюватиме

med-insurance
Фото ілюстративне\ з відкритих джерел.

Сьогодні, 7 грудня, у Міністерстві охорони здоров'я України підписали меморандум для впровадження пілотного проєкту добровільного фармакологічного медичного страхування.

Проєкт запустять в шести містах України: Рівному, Сумах, Запоріжжі, Одесі, Харкові та Києві, повідомляє очільник МОЗ Віктор Ляшко.

Як це працюватиме

«Є ліки, що не входять до програми «Доступні ліки», та вартість яких не відшкодовується державою, тому саме завдяки впровадженню добровільного страхування можна буде отримати компенсацію на ліки, які призначаються під час амбулаторного лікування», – інформує міністр.

Для того, щоб взяти участь у проєкті, пацієнт має придбати страховий поліс та сповістити про це свого лікаря. Пацієнт сплачуватиме 120 грн на місяць та отримає можливість використати страхову суму у 20 тис. грн у разі призначення їй ліків, що не входять до програми «Доступні ліки».

Щоб отримати ліки за страховим полісом у разі хвороби, пацієнт приходить до лікаря, обстежується, отримує рецепт на ліки.

Препарати, які входять в програму фармакологічного страхування, автоматично бронюються в аптеці. Пацієнт отримує повідомлення з інформацією про аптеку, де можна забрати ліки. Оплата ліків страховою компанією відбувається автоматично, без залучення пацієнта або лікаря.

Нагадаємо, з 1 жовтня програма «Доступні ліки» розширилася. Тепер до програми реімбурсації включено 466 лікарські засоби для лікування серцево-судинних хвороб, діабету, профілактики інсультів та інфарктів, бронхіальної астми, епілепсії, розладів психіки та поведінки.

Цього року в програмі Доступні ліки вже компенсовано 963 мільйони гривень за отримані громадянами препарати.

На відшкодування інсулінів та лікарських засобів за програмою «Доступні ліки» у 2022 році заплановано 4,6 млрд грн. Загалом бюджет програми реімбурсації збільшиться на 1,8 млрд грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: