На сайті президента з'явилась петиція про кримінальну відповідальність за заперечення Голодомору

голодомор

3 грудня на сайті президента України з'явилась петиція про запровадження «Дня тиші» у роковини пам'яті жертв голодоморів та політичних репресій.

Окрім того, пропонується встановити кримінальну відповідальність за заперечення Голодомору та наругу над пам’яттю жертв геноциду українського народу.

Відповідно до указу президента України №1310/98 від 26 листопада 1998 року, «Про встановлення Дня пам'яті жертв голодоморів та політичних репресій» постановлено:

«Установити в Україні День пам'яті жертв голодоморів та політичних репресій, який відзначати щороку у четверту суботу листопада». Окрім того, 28 листопада 2006 року Верховною радою України ухвалено Закон № 376-V «Про Голодомор 1932–1933 років в Україні», яким визнано Голодомор геноцидом Українського народу.

«У зв’язку із відсутністю у даному Указі та Законі України чітких норм відповідальності за порушення морально-етичної поведінки, обмежень та заборон щодо організації та участі у заходах розважального характеру, в тому числі репрезентації таких у засобах масової інформації - телебаченні, радіомовленні та у будь яких інших засобах публічного транслювання інформації, а також, у соціальних мережах, це призводить до неоднозначних ситуцій, як приклад - суспільний резонанс через проведену 27.11.21р у Будинку Вчених у Львові, так званої «Блогерської голодної туси» та десятків інших розважальних заходів на території всієї України, що спровокували шквал критики та несприйняття від українського суспільства.

Відповідно до наведеного, Просимо Вас, скористатися своїм правом законодавчої ініціативи, підготувати та внести на розгляд Парламенту України, проект закону, про зміни до Кримінального кодексу України. А саме — встановити кримінальну відповідальність за заперечення та наругу над пам’яттю жертв голодоморів в Україні», – йдеться у тексті петиції.

Також ініціатори просять президента про запровадження «Дня тиші», обмеження заходів розважального характеру в останню суботу листопада, щорічно, з метою вшанування пам'яті жертв голодоморів та політичних репресій в Україні.

Автором петиції став громадський діяч Володимир Беньо.

На сьогоднішній день петиція вже набрала 1802 тисяч підписів зі 25 тисяч потрібних.

Нагадаємо, 27 листопада, у День пам'яті жертв Голодоморів, чернівецький інстаблогер Олександр Заліско гучно відсвяткував власний день народження у львівському Будинку вчених.

На Олександра Заліска та низку запрошених відомих блогерів та блогерок обрушився шквал критики – зокрема, наголошують на недоречності такого святкування у день національної жалоби. Володимир Остапчук також виклав фото святкового столу із підписом: «Блогерська голодна туса».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: