У мережі з'явилась віртуальна виставка «Депортації. Візуальна пам’ять»

264664920_302871125175710_6445735676832702817_n
Фото з фб Після тиші.

Це перша спроба упорядкувати та критично проаналізувати фотографічний спадок людей, яких радянська влада депортувала з Західної України до Сибіру, Далекого Сходу та Середньої Азії упродовж 1944-1953 років.

Більшість з депортованих були членами  вояків УПА та учасників підпілля ОУН: батьки, дружини, діти.

Виставку створила громадська організація «Після тиші» за підтримки Фонду ім. Гайнріха Бьолля, Бюро Київ — Україна.

До виставки увійшли 58 фотографій з 19 приватних архівів людей, які пережили масові депортації, або їхніх нащадків. Примусова праця на лісоповалах та вугільних шахтах, життя у бараках, дитинство в тайзі, намагання зберегти свою культуру – світлини демонструють різні аспекти режимного повсякдення тих. кого примусово позбавили рідного дому.

Команда ГО «Після тиші» упродовж року оцифрувала тисячі фотографій та записала сімейні історії у трьох регіонах: на Львівщині, Івано-Франківщині й Рівненщині. Для їхнього опрацювання залучила експертів та експерток у сферах історії та культурної антропології.

Виставка «Депортації. Візуальна пам’ять» – це початок подальших досліджень візуальної спадщини радянського періоду та досвіду примусових міграцій у минулому та сучасному.

Якщо ви маєте фотографії з депортації і пов’язані з ними історії - напишіть команді ГО «Після тиші» за електронною адресою - [email protected] або на сторінці у Фейсбуку - https://www.facebook.com/aftersilencengo 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: