Справа Познякова: що відомо про зникнення і вбивство львів'янина

d0a89cb-215263w540zc0--1-
Фото з відкритих джерел.

5 років тому, 4 квітня, зник 25-річний львів’янин Тарас Позняков. Того дня він на своєму автомобілі Audi А6 вирушив до столиці, узявши двох пасажирів.

5 років тому, 4 квітня, зник 25-річний львів’янин Тарас Позняков. Того дня він на своєму автомобілі Audi А6 вирушив до столиці, узявши двох пасажирів. Про поїздку домовився з ними на порталі BlaBlaCar. За 30 км від Києва з'їхав у ліс і зник. Машину Тараса знайшли в одному з гаражів Києво-Святошинського району столиці. На ній були інші номери. У салоні виявили кров та кульові отвори. У багажнику – забруднені глиною берці.  

Як це було  

Ввечері 4 квітня почали з’являтися перші повідомлення про зникнення 25-річного Тараса Познякова, тоді мати хлопця звернулась до поліції із заявою про те, що її син поїхав до Києва і не виходить на зв’язок.  В останнє Тарас спілкувався з рідними об 11:16, після цього його телефон перестав відповідати.  

Вже на наступний день після зникнення чоловіка з’явилось відео з камери спостереження на АЗС, поблизу села Бузова, автомобіль Тараса зупинився біля газової колонки, а один з його попутників кудись відійшов, але згодом повернувся.  

Кадр з відео.

Також з відео видно, що машина Познякова з’їхала з траси у ліс приблизно за 30 кілометрів від Києва. Того ж дня поліція офіційно оголосила Тараса в розшук.  

Пізніше почала з’являтися інформація про імена попутників львів’янина – 46-річний киянин Олег Мазарчук і 33-річний мешканець Чернівців Володимир Дем’ян. Але згодом виявилось, що імена не справжні, а  їхні сім-картки до телефонів були куплені напередодні. 

12 квітня авто Познякова виявили в боксі гаражно-будівельного кооперативу в селі Новосілки Києво-Святошинського району. 

Знайдена машина Познякова.

У результаті слідство у справі дійшло висновку, що Тарас Позняков був убитий трьома пострілами впритул, зробленими з пістолета марки «ТТ», після чого злочинці сховали його тіло. 

У розшук за підозрою у вбивстві були оголошені екс-боєць «Правого сектора» Дмитро Голуб і громадянин Росії 26-річний Кінгісепп Луан. 

Кінгісепп Луан

У серпні 2016 року Дмитро Голуб був заарештований. У «Правом секторі» заявили, що Голуб, який був відомий в організації під ім'ям Віктора Пилипчука, не був активним учасником бойових дій, а лише пройшов підготовку в лавах «Правого сектора». 

Після того, як у будинку Голуба був виявлений його ноутбук під час обшуку, стало відомо, що саме він реєструвався на сайті BlaBlaCar і зв'язувався з Тарасом Познякова з аккаунта вигаданої дівчини. 

Повідомляється, що викрадачі орієнтувалися на авто представницького класу, в той час було дві такі пропозиції, і вибір припав на Познякова випадково. За інформацією видання, Голуб з 2002 року перебував у розшуку за грабіж. 

«Розшукуваний Кінгісепп Луан Миколайович, позивний «Лука», може мати при собі вогнепальну зброю, добре володіє холодною зброєю, навичками рукопашного бою», – попередили у поліції. 

Йому інкримінували вбивство, викрадення машини та незаконне поводження зі зброєю. 

Але 23 березня 2019 року, близько 23-ої години, на проспекті Науки надійшло повідомлення про те, що в Голосіївському районі столиці пролунав вибух.  

Як розповів начальник Голосіївського управління поліції Олег Волошин після огляду місця події, правоохоронці припускають, що вибух стався через необережне поводження з вибуховим пристроєм: «Поліцейські встановили особу загиблого. Це 28-річний громадянин Російської Федерації, який перебував у розшуку за скоєння вбивства в Україні та винаймав квартиру на проспекті Науки».  

Під час огляду вибухотехніки вилучили фрагменти саморобного вибухового пристрою, кілька паспортів різних держав і мобільні телефони. 

Тоді батько загиблого Тараса Познякова підтвердив інформацію, що це Кінгісепп.  

5 серпня 2016 року Києво-Святошинський районний суд обрав Дмитрові Голубу запобіжний захід у вигляді двох місяців арешту – до 2 жовтня. На суді підозрюваний поводився спокійно, зі звинуваченнями прокурора у викраденні авто Тараса Познякова погодився, але в скоєнні вбивства не зізнався. 

Дмитро Голуб. Фото: Крапка.

28 травня 2019 року Києво-Святошинським районний суд Київської області виніс вирок Дмитрові Голубу, його визнали винним за кількома статтями: 

  • умисне вбивство за попередньою змовою з іншою особою – пункти 6, 12 ч. 2 ст.115 КК України; 
  • розбій – напад з метою заволодіння майном, поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень – ч. 4 ст. 187 КК України; 
  • незаконне заволодінні автомобілем потерпілого – ч. 3 ст. 289 КК України; 
  • підроблення та використання офіційних документів – частини 1, 4 ст. 358 КК України; 
  • незаконне поводження з вогнепальною зброєю та бойовими припасами – ч. 1 ст. 263 КК України. 

За вчинені кримінальні правопорушення засуджений отримав довічне позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна. Це покарання залишено в силі Верховним судом 2021 році.  

Сьогодні, 9 грудня, Служба безпеки України відшукала тіло вбитого Тараса Познякова.

За даними джерела УП, тіло знайшли поблизу траси «Житомир – Київ». Минулого тижня стали відомі результати експертизи. Інформацію частково підтвердили в СБУ.

«Наразі співробітники СБУ відшукали труп Тараса Познякова. До пошукових робіт була залучена спецтехніка Міноборони. Спецслужбою отримано та перевіряються дані, що свідчать про можливий замовний характер вчинення вбивства», – повідомив речник СБУ Артем Дехтяренко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: