Одноразові пакети в українських крамницях стануть платними, а згодом – зовсім зникнуть

84_main
Фото з відкритих джерел

Віднині в Україні починає діяти перший етап відмови від пластикових одноразових пакетів, які раніше можна було взяти безкоштовно у крамницях і супермаркетах.

В Україні тепер доведеться платити за одноразові пакети. Віднині починає діяти перший етап відмови від пластикових одноразових пакетів, які раніше можна було взяти безкоштовно у крамницях і супермаркетах.

Так, з 10 грудня в усіх сферах обслуговування забороняється використання целофанових пакетів, утім, є винятки. ІА Дивись.info розповідає все, що варто знати про цю норму та штрафи, які доведеться заплатити у разі порушення.

До слова, на полицях львівських супермаркетів ще вчора було практично нереально знайти пакети-майки.

Фото: Дивись.info

Так, з 10 грудня, забороняється розповсюдження надтонких (до 15 мікрометрів), тонких (до 50 мікрометрів) та оксорозкладних пластикових пакетів в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг.

Інакше власники заплатять штраф — від 8,5 тисяч до 17 тисяч гривень.

«Мораторій не поширюється на надтонкі (шириною до 225 міліметрів, що зазвичай використовуються для сипучих продуктів і м’яса) та біорозкладні пластикові пакети. Вони не зникнуть з українських магазинів до появи екологічнішої альтернативи», – пояснив Андрій Мальований, голова Державної екоінспекції.

Також під забороною безкоштовне надання пластикових пакетів, товщина яких більша за 50 мікрометрів. Вони можуть пропонуватися у магазинах, однак лише на платній основі. Безплатне їх розповсюдження карається штрафом 1700-3400 гривень.

Скільки вони коштуватимуть

Нині в Кабміні ще не вирішили, скільки доведеться заплатити за пакети. Однак у перспективі та згідно із проєктом Мінекономіки мінімальні роздрібні ціни на пластикові пакети у формі рукава, з дном і відкритою горловиною зі стінками товщиною понад 50 мікрометрів у таких розмірах, гривень за один пакет з ПДВ становитиме:

  • 2,00 — без ручок (без бічних складок);
  • 2,50 — без ручок (з бічними складками);
  • з ручками (без бічних складок); 3,00 — з ручками (з бічними складками).

Фото: Главком

Поки Кабмін не затвердив проєкт постанови, покупці взагалі не зможуть отримати торбинку в магазині.

«Така колізія фактично унеможливлює використання пластикових пакетів і це, на мою суб'єктивну думку, великий плюс. Адже ця упаковка залишається однією з найнебезпечніших для довкілля та досі є складною у переробці», – вважає Мальований.

Відмова від пластикових пакетів в Україні 

В Україні з 10 грудня нинішнього року набуває чинності закон №1489-IX «Про обмеження обігу пластикових пакетів».

Як пояснив УНІАН голова комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко, цей закон вступає в дію в три етапи. Сьогодні — перший.

«Поступово наші громадяни будуть звикати до того, що краще приходити до магазину зі своєю екоторбинкою або з якоюсь постійною тарою та складати туди товари, ніж кожен раз купувати пакети та витрачати додаткові кошти», – наголосив Бондаренко.

Другий етап починається з березня 2022 року – заборона розповсюдження пакетів до 50 мікрометрів.

І третій етап – з 1 січня 2023 року – заборона використання всіх пакетів до 50 мікрометрів, навіть тих, які зараз будуть використовуватися як первинна тара, тобто йдеться про тару для риби, м’яса, для сипучих круп.

Які існують альтернативи

Пластик – це синтетичний матеріал, який у природі не розкладається. Натомість він розпадається на дуже дрібний (не помітний оку) мікропластик і потрапляє в землю, у воду, яку ми п'ємо, у продукти, які споживаємо. А повторно переробити пластик можна лише декілька разів, поки не втратиться якість», – пояснює ІА Дивись.info екоблогерка Анна Шередько. 

Анна Шередько. Фото надала наша співрозмовиця

І каже, що найкращий варіант  — максимально відмовитися від будь-яких кульків.

«І паперових зокрема, бо їх виготовляють з деревини», – акцентує наша співрозмовиця.

Вона каже, що найкраще рішення — мати свої багаторазові мішечки для покупок. Або обрати екосумку, куди можна вмістити всі покупки. 

«Раджу вибирати з натуральних матеріалів (бавовна, льон). Знайти екоторбинки зараз легко, вони суперзручні і головне — прослужать роками. Фактично лише 1 багаторазовий кульок заміняє 100/500/1000 пластикових», – говорить дівчина.

Фото: GettyImages

У моду також повертаються плетені торбини – авоськи. Нині їх можна придбати від п'ятдесяти гривень.

Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: