Росія фактично заблокувала переговори у «нормандському» форматі

єс
фото ілюстративне

Росія через відмову брати на себе відповідальність за розпочату проти України війну на Донбасі фактично завела у глухий кут переговірний процес у Тристоронній контактній групі і в «нормандському» форматі.

Про це йдеться у виголошеній на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні заяві ЄС, пише Укрінформ.

«Відмова Росії як сторони конфлікту діяти відповідально, шляхом конструктивної участі у переговорах в рамках ТКГ, а також перешкоджання проведенню чергової зустрічі в «нормандському» форматі спричиняє безвихідь у цих переговорних форматах», - зазначають у ЄС.

ЄС нагадав, що з часу проведення «нормандського» саміту минуло вже два роки. Проте більшість ухвалених сторонами у грудні 2019-го «узгоджених висновків» досі не реалізовано, «хоча домовленості на технічному рівні були досягнуті». Утім вони залишаються заблокованими на політичному рівні».

У ЄС висловлюють жаль, що 2-3 грудня Росія проігнорувала зустріч Міністерської ради ОБСЄ щодо деескалації конфлікту на Донбасі.

Євросоюз занепокоєний погіршенням безпекової ситуації на сході України через збільшення обстрілів з боку бойовиків й загрозою повномасштабного вторгнення Росії.

«Будь-яка загрозлива або дестабілізуюча поведінка є неприйнятною. Ми закликаємо Росію дотримуватися наявних механізмів у рамках Віденського документа щодо прозорості переміщень та здійснити деескалацію напруженості», - підсумували в ЄС.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: