Як небайдужим львів'янам допомогти людям у потребі

images (1)

На порозі свят ми все частіше відвідуємо крамниці, купуємо подарунки для рідних та готуємо новорічно-різдвяне меню зі смаколиками, проте у Львові є безліч людей, які не мають змоги самотужки відзначити свята.

ІА Дивись.info довідалась про кілька ініціатив, до яких кожен зможе долучитись та створити свята для тих, хто цього потребує.

Різдвяний обід

Вже вп'ятнадцяти у Львові 7 січня спільнота святого Егідія влаштовує різдвяний частунок для потребуючих. Традиційно для людей із низьким соціальним статусом готують смаколики та подарунки. Однак цьогоріч ініціатива передбачає певні зміни.

Фото: Спільнота святого Егідія

Як розповіла координаторка спільноти Іванна Синицька, на першу різдвяну гостину прийшли приблизно дванадцяти людей. А нинішнього року організатори запросять — більше трьохсот, але й не відмовлять тим, хто прийде без запрошення. Традиційно таке свято влаштовували в одному з львівських храмів. Однак в січні різдвяний обід проведуть у двох локаціях з певними змінами через карантин.

Частування відбудуться у церкві Покрови Богородиці на вул. Личаківській та в храмі Архистратига Михаїла на вул. Винниченка. Людям роздаватимуть упаковані гостинці на вулиці. Кожен із учасників також отримає подарунок: теплі речі, солодощі та засоби особистої гігієни.

Пані Іванна каже: щороку напередодні Різдва учасники отримують іменні запрошення на обід. Організатори вже знають цих людей, адже щочетверга бачаться з ними при роздачі їжі, яку ініціює спільнота святого Егідія у Львові. Кожного у спільноті вважають членом великої родини.

До благодійної акції може долучитись кожен охочий. Небайдужі львів’яни можуть допомогти коштами, пожертвувати їжу або приєднатися до самого процесу підготовки – пакувати подарунки, готувати смаколики та роздавати їжу. Організатори потребують допомоги волонтерів і в сам день різдвяного обіду – 7 січня.

Благодійний ярмарок

У неділю, 12 грудня, на парафії св. Антонія у Львові відбудеться різдвяний ярмарок. Водночас пройде онлайн-маркет.

Тут можна придбати різдвяну атрибутику. Крім цього, почастувати кавою та ласощами у невеличкому кафе парафії, випити безалкогольний глінтвейн.

Відбуватимуться також майстер-класи для дітей впродовж 13.00 та 16.00 години. Облаштують фотозону, буде лотерея та безліч рзноманітних забав для діток і дорослих.

Кошти збирають на будинок для безпритульних.

Теплий одяг для безпритульних 

Небайдужих просять допомогти із одягом для безпритульних, які приходять на ночівлю до Центру обліку та нічного перебування осіб на Кирилівській, 3а. З настанням холодів, Центр особливо потребує теплого одягу та взуття, адже кількість осіб, які приходять на ночівлю, збільшується.

Як розповіла керівниця Центру обліку та нічного перебування бездомних осіб Ольга Ільчишин, у період карантину Центр перейшов на цілодобовий графік роботи. Протягом 10 місяців поточного року послугами відділення нічного перебування скористалися 134 особи, з яких 19 жінок і 115 чоловіків.

З настанням холодів, Центр особливо потребує теплого одягу: курток, взуття, светрів, штанів білизни, особливо чоловічих. Працівники Центру звертаються до небайдужих мешканців міста з проханням пожертвувати теплий одяг та, за потреби, надавати соціально незахищеним особам інформацію про діяльність Центру.

Повідомити про місцезнаходження бездомних осіб можна також за стаціонарним номером телефону: (032)-233-14-79 у робочі дні з 09:00 до 18:00.

Одяг можна приносити у Центр із понеділка до неділі із 09:00 до 22:00.

Не відвертатись від безпритульних

«Емаус – Оселя» просить бути милосердними до безпритульних людей, не відвертатися від них і надавати інформацію про пункти годування.

«Зима прийшла і милує око.Однак пам'ятайте, що окрім краси, зима принесла холод , який може стати смертельним для тих, хто не має теплого дому», - пишуть вони.

Якщо Ви побачили бездомну людину та не знаєте, як їй допомогти, то ось кілька порад:

  • Поговоріть з людиною, запитайте її ім'я, запитайте чим можна допомогти. Це побудує довірливі стосунки, що буде підставою допомоги.
  • Замість милостині запропонуйте гарячу їжу або чай
  • Якщо ви бачите бездомну людину, яка потребує лікарської допомоги, викличте швидку.
  • Дайте інформацію про те, де можна безкоштовно поїсти у Львові (інформація на картинці внизу).
  • Дайте інформацію про те, де можна переночувати:
  • Центр обліку і нічного перебування бездомних осіб (Львів, вул. Кирилівська, 3а)
    Графік роботи: щодня - 20:00 - 08:00, години прийому -
    20:00 - 22:00. Контактний телефон 38 (032) 233 10 49
  • Не закривайте на ніч під'їзди у морозяну пору
  • Скеруйте безпритульну людину в організації, які надають допомогу бездомним людям.

Осередок Оселя (Винники, вул. Винниченка, 3) працює щодня, окрім суботи і неділі з 9.00 до 16.00 (душ, стрижка, теплий одяг, їжа).

Підтримайте фінансово, матеріально чи волонтерською працею організації, що допомагають бездомним людям. Контактний телефон 096 426 47 96.

Кошти можна переказати на картку Приватбанку ЛМГО Спільнота взаємодопомоги «Оселя» 5169 3305 1840 6647.

Якщо у вас можливість, долучіться до благодійних ініціатив зі збору подарунків на свята діткам із сиротинців, інтернатів та малозабезпечених сімей, або ж допоможіть літнім людям, що мешкають у госпісах.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: