День Андрія Первозванного: дата, ворожіння на Андрія, заборони, традиції та прикмети

andrij

Андрія — релігійне свято? Відповідь на це запитання неоднозначна. З одного боку — назва та трактування носять християнський підтекст. А з іншого — усі традиції запозичені з дохристиянських обрядів українців, та не мають відношення до Андрія Первозванного.

Щорічно 13 грудня християни вшановують Андрія Первозванного, як першого із дванадцяти апостолів Ісуса Христа. Також, за легендою, він був рідним братом апостола Петра.

А усі традиції, взялись із язичницького свята Ядрея, згадки про яке походять аж із сьомого століття. Саме від Ядрея пішли усі популярні обряди, гадання та гра Калита.

Популярні ворожіння на Андрія

Ворожіння — це невіддільна (частина/ознака) частина Дня Андрія. Саме вони забезпечили святу таку популярність серед молодих дівчат. Й досі, подекуди, вони збираються у ніч з 12 на 13 грудня, аби дізнатись свою долю.

1. На майбутнього чоловіка: Наберіть в миску води. Розтопіть у ложці віск зі свічки над вогнем. Рідкий гарячий віск налийте у воду. Він швидко застигне та прийме дивну форму. Саме у ній слід шукати риси майбутнього чоловіка.

2. Ворожіння на особисте життя: Лівою рукою, наосліп, взяти велику жменю квасолі. Правою рукою почати відкладати по одній, промовляючи по черзі: “у дівках сиджу” – “заміж піду”, поки квасоля не закінчиться. На якій фразі трапилась остання квасолина — така і чекає доля протягом року.

3. Ворожіння на ім’я судженого: Треба в ніч з 12 на 14 грудня вийти з дому і гуляти, поки не побачиш першого незнайомця на вулиці. Спитай у нього ім’я. Саме так і буде звати майбутнього чоловіка. Таке ж ворожіння проводили і в новорічну ніч.

А поки дівчата ворожили — хлопці бешкетували!

Адже їм у цей день пробачалось усе. А значить, можна було робити шкоду, байдикувати, влаштовувати жарти і розіграші. Особливо це стосувалось дівчат, котрі повертались пізно із дівочих посиденьок. Їх намагались всіляко налякати та заловити.

Головна забава — Калита

Один з основних обрядів на Андрія — це кусання Калити. У цій грі брала участь уся молодь. Дівчата завчасно випікали ароматний корж із діркою посередині, та перев’язували його стрічкою. Корж підвішували високо, трохи вище рівня голови, на дереві чи під стелею. А усі парубки намагались виграти — тобто вхопити корж зубами. При цьому співали різних пісень, наприклад:

«У небо, наша калита, у небо,
А ти, сонечко, підіймись
Та нас подивись.
Ми калиту чіпляємо.
На місяць поглядаємо,
Свою долю-радість закликаємо…»

Що не можна робити на День Андрія Первозванного

Як і в інші великі церковні свята — не можна займатись хатньою роботою, прибиранням, ремонтом. Особливо шити, ткати і прясти. Інколи, заборона продовжувалася аж до Водохреща. Адже вважалось, що так нитками можна заплутати свою долю.

З іншого боку, діє категорична церковна заборона на усі гадання. Проте, її мало хто дотримується, тож давня традиція продовжує своє життя.

Прикмети на Андрія 13 грудня:

  • Якщо у цей день піде сніг і не розтане, то він буде лежати ще 110 днів.
  • Перед тим, як набрати з ополонки води, її слухали. Якщо чувся шум, заметілі, а якщо стоїть тиша, то зима буде спокійною.
  • Якщо у цей день морозно, але ясно, до доброго і гарного врожаю.
  • Якщо в Андріїв день вогонь у печі горить червоним полум’ям, то скоро почнеться зима, а якщо білим – відлига.
  • Якщо до 13 грудня не випаде сніг, зима буде тепла й малосніжна, якщо випаде – холодна й сніжна.
  • Якщо тиха вода – хороша зима, шумна – тріщатимуть морози, будуть бурі, заметілі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: