Лист до Миколая: як правильно просити подарунки у Чудотворця

77017796_3049917891709833_2773814081933163467_n
Фото з архіву.

6 грудня - день святкування та вшанування пам'яті святого Миколая у католиків та православних.

6 грудня – день святкування та вшанування пам'яті святого Миколая у католиків та православних.

За традицією, у ніч перед цим днем діти отримують подарунки під подушками. Щоби Чудотворець не забув, що ж саме хоче дитина, слід написати йому листа. Розповідаємо, як це зробити правильно.

Зимовий період – найулюбленіший час більшості дітей. Адже саме взимку – найбільше свят і омріяних подарунків. Починаються зимові свята з Дня святого Миколая, який, згідно з повір’ям, у ніч на 6 грудня кладе під подушку солодощі та подарунки слухняним дітям.

Листування з Миколаєм дарує дитині віру в дива, вносить елемент новорічної казковості. А ще вчить аналізувати свої вчинки та бажання, обираючи найбажаніше і найнеобхідніше. До того ж, написання листа — це гарний привід для творчості, адже послання до Миколая можна прикрасити малюнками та аплікаціями.

Як написати листа Святому Миколаю

Для того, щоби Миколай вгадав з подарунком, йому потрібно заздалегідь надіслати листа. Аби конверт дійшов до адресата, його слід покласти на підвіконня і очікувати, доки помічник Миколая не забере його.

Насамперед присвятіть свій час тому, аби написати листа разом зі своєю дитиною. Це може стати чудовою передноворічною сімейною традицією.

Писати слід від руки, адже надрукований на комп’ютері лист втрачає всю таємничість та загадковість.

Отож, почати лист до Чудотворця слід з привітання. У першому абзаці дитині варто розповісти кілька слів про себе (ім'я, вік, місце проживання), свою родину, друзів, хобі тощо. Далі можна перерахувати добрі справи, зроблені протягом року. Якщо дитина вважає себе не достатньо слухняною – слід зізнатися про це в листі та попросити пробачення за погані вчинки.

Це важливий етап, адже так ваше чадо згадує про свої добрі вчинки, зроблені корисні справи. Ні в якому разі не слід акцентувати на негативних моментах або налаштовувати дитину так, ніби вона не заслуговує подарунків.

Далі – найцікавіше: перелік подарунків. Раніше у Чудотворця було заведено просити солодощі та фрукти, однак з кожним роком прохання дітей «дорожчають». Важливо, щоби ваші чада розуміли, що святий Миколай приносить пакунки за те, що вони гарно поводилися, були слухняними та добре вчилися. Коли дитина знає, за що він виконує її побажання, у її пам'яті закарбується правило: за хороші вчинки вона завжди отримуватиме винагороду.

Якщо малюк дуже хоче вказати речі, які коштують занадто дорого, – дозвольте йому замовити їх. Однак не забудьте попередити, що святий Миколай сам проаналізує лист і принесе те, що вважатиме необхідним. Головне, щоби дитина розуміла сенс свята та вміла оцінювати свої потреби. У листі до Чудотворця варто просити й нематеріальних подарунків для усієї сім'ї, наприклад, здоров'я, миру, злагоди... Це навчить маленьких замовників турбуватися про близьких.

Це має бути саме прохання, а не вимога. Святий Миколай приносить подарунки слухняним діткам, і якщо ви мрієте про особливий подарунок, то можете про нього просити. Поясніть дитині, що у Чудотворця багато справ, він має встигнути до всіх дітей, тому варто обирати лише те, чого найбільше хочеться.

На завершення слід попрощатися з Миколаєм, подякувати йому та побажати веселих свят. Листа можна прикрасити малюнками та новорічною аплікацією. Нехай дитина зробить це самостійно. А ви їй допоможете, якщо вона попросить.

Після цього покладіть листа в справжній конверт і вкажіть дані одержувача – «Небесна канцелярія. Святому Миколаю». Тоді залиште лист на підвіконні.

Приклад листа:

Любий святий Миколай!

Мене звати (Ім’я + Прізвище). Мені … років. Я живу в … і навчаюсь у … класі. Протягом всього року я був(ла) слухняною дитиною, допомагав(ла) мамі прибирати в домі, завжди складав(ла) свої іграшки, старанно робив(ла) уроки та добре навчався(сь). Я знаю, що ти добрий чарівник, тому прошу в тебе (перелік подарунків).

Ще я мрію, щоб всі мої рідні були здоровими і ніколи не хворіли! Щиро сподіваюся на те, що ти отримаєш мого листа. Чекаю тебе з нетерпінням! З повагою, (Ім’я).

В Україні є справжні резиденції святого Миколая Чудотворця, які допомагають виконати мрію малюків.

Красива легенда чи реальна історична особа

Святий Миколай існував насправді. Він народився у 280 році н. е. у родині багатих греків-християн, які мешкали у місті Патарі (територія сучасної Туреччини). Хлопець зростав у добрі та любові, але його надзвичайно засмучувала навколишня бідність, тому він із дитинства потайки допомагав бідним родинам та дітям-сиротам.

Коли його батьки померли, Миколай отримав величезний спадок, але не став жити в розкошах. Він розпродав усі статки та роздав гроші бідним. Покинувши світське життя, Миколай вирушив прочанином у Палестину, коли повернувся, став священиком, а згодом – і єпископом у місті Міри. Під час гонінь християнської віри його кинули до в’язниці, потім звільнили. На схилі років отець Миколай став ченцем.

Ще за життя люди вважали отця Миколая святим. Бо він не раз за допомогою щирої молитви творив справжнє диво: вгамував бурю на морі, завдяки чому було врятовано чимало рибалок; він зцілював калік і недужих, неодноразово рятував приречених до страти. Але найбільшою його заслугою було те, що він безмірно любив усіх людей і цінував кожного.

Помер Миколай 6 грудня 345 року (за григоріанським та новоюліанським календарями). За доброчинність, вірность та щирість у служінні Богу ділами та вчинками на землі, отця Миколая було канонізовано. А на честь того, що він за життя потайки допомагав іншим, збереглася традиція робити в цей день подарунки.

Вночі з 5 на 6 грудня святий Миколай спускається на землю і відправляється в подорож по всій планеті. Саме в цей день, як відомо з легенд, він розкладає свої подарунки під подушки всім слухняним діткам.

Про добрі справи святого Миколая існує багато легенд, одна з яких розповідає про збіднілого батька і трьох сестер. Одного разу Миколай допоміг родині, в якій було три доньки. Через бідність жодна з них не мала приданого, отже, не могла вийти заміж. Дізнавшись про це, Миколай потайки вночі через вікно підкинув у їхню домівку 3 мішечки із золотими монетами, на які кожна з дівчат змогла придбати собі придане та вийти заміж.

За іншою версією цієї легенди, через те, що вікна були міцно зачинені, Миколай закинув три мішечки із золотом через димар. Мішки розв’язалися, а монети, розсипавшись, потрапили у шкарпетки, які сушилися на каміні. Тому у католиків існує традиція залишати подарунки саме у заздалегідь залишених шкарпетках.

В Україні день Миколая став виключно дитячим святом у XIX столітті. Після тривалої перерви (понад 70 років) традиція святкування Дня святого Миколая була відроджена у 1990 році. Відтоді з кожним роком вона набуває поширення в Україні, а свято Миколая є не менш очікуваним для дітей, ніж Новий рік.

Традиції святкування Дня святого Миколая

  • У католицьких країнах Європи День святого Миколая відзначають 6 грудня. Вважається, що він приїжджає на летючих оленях та, як і Санта-Клаус, залишає подарунки у заздалегідь приготованих для цього дитячих панчохах чи черевичках. Для того, щоби «нагодувати» оленів Миколая, діти залишають у панчохах чи черевичках сіно і морквинку, а на ранок знаходять у них подарунки.
  • За українським звичаєм, Миколай приходить до дітей з подарунками та солодощами вночі з 18 на 19 грудня. До речі, в Західній Україні для подарунків від Миколая ставлять на підвіконня черевички. А ось у Східній України малюки звикли шукати подарунки під подушками. Неслухняні діти цього дня можуть отримати різочки чи шматочок вугілля.
  • Щоб отримати бажаний подарунок діти різних країн напередодні Дня святого Миколая пишуть листівку, яку залишають на підвіконні.

Прикмети, пов’язані з Днем святого Миколая

  • Багато хто вірить, що День святого Миколая – останній день року, коли неодмінно потрібно роздати всі свої борги.
  • Якщо в День святого Миколая міцні морози – зима буде холодною, якщо відлига – теплою.
  • У цей день існувала традиція збиратися всім разом, ставити у церкві свічку, правили молебень і просити, щоби наступного року був щедрий урожай.
  • Якщо помиритися у цей день, то навіть вороги стануть у подальшому добрими друзями.
  • Святого Миколая також називають Чудотворцем, тому вважається, що будь-яке заповітне бажання, загадане цього дня, обов’язково здійсниться!

Веселого і щедрого вам Миколайчика в цьому році!

Підготувала Анастасія БЕДРІЙ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: