Як отримати тисячу за вакцинацію від Зеленського

nbczxfff-696x392
Віднині можна оформити віртуальну картку

Уже з 19 грудня українцям почнуть виплачувати тисячу гривень за те, що вони пройшли повний курс вакцинації від коронавірусу, себто отримали два обов'язкових щеплення проти недуги.

Ще з минулого тижня віртуальні картки, на які надійдуть кошти могли створити користувачі monodank, а відсьогодні це запрацювало у ще чотирьох.

ІА Дивись.info розповість про алгоритм дій щодо отримання грошей та знайшла відповіді на найпоширеніші питання Українців стосовно цієї програми.

Що це за програма

Президент Володимир Зеленський у листопаді нинішнього року заявив про запуск програми «тисяча за вакцинацію» з метою популяризувати імунізацію серед громадян, а також підтримати сфери бізнесу, які найбільше страждають через локдаун. Ідеться про культуру, туризм та спорт.

Так, гроші можна буде використати на відвідини музеїв, театрів, кіно та інших локацій культурної сфери, за них українці зможуть придбати, наприклад, книги.

Окрім цього, охочі зможуть відвідувати спортзали або подорожувати країною залізничним чи автотранспортом міжобласного сполучення, про участь у програмі днями заявила й українська авіакомпанія МАУ.

Чи можна отримати кошти готівкою

Ні. Як пояснили в Офісі президента, бо є ризик виведення їх з економіки та зростання інфляції. Також, видаючи живі гроші, не можна проконтолювати, на що їх витратять.

Як отримати гроші через «Дію»

Пілотна версія проєкту «єПідтримка» запрацювала з 13 грудня. У застосунку чи на порталі «Дія» українці, які мають обидва щеплення проти коронавірусу, мають змогу створити спеціальну віртуальну картку, куди скерують кошти.

Як оформити карту:

  • «єПідтримка»: завантажте застосунок «Дія» та авторизуйтесь в ньому;
  • переконайтеся, що у вас є «зелений» (про дві дози вакцинації) сертифікат у застосунку «Дія». Електронний документ можна отримати як з ID-карткою, так й з паспортом-книжечкою;
  • зайдіть у розділ «Послуги»;
  • виберіть «єПідтримка»;
  • оберіть для виплати картку «єПідтримка»;
  • очікуйте нарахування коштів.

Як зареєструватися:

  • оновити застосунок «Дія» до останньої версії;
  • увійти в нього;
  • відповісти на запрошення.

Як отримати віртуальні картки у банках

Оформити карту можна онлайн або офлайн. У першому варіанті потрібно завантажити застосунок банку та оформити карту.

Інакше — потрібно звернутися до фізичного відділення банку й попросити оформити картку «єПідтримка». У Мінцифрі рекомендують звертатися у службу підтримки банків, якщо виникатимуть проблеми з оформленням.

Нині виплачувати тисячу гривень українцям, котрі пройшли повний курс вакцинації від COVID-19, готові п’ять українських банків. Відкриття рахунків у них буде безкоштовним.

Ідеться про Monobank, «А-Банк», «Альфа-Банк», «ПриватБанк», «Укргазбанк».

Коли можна скористатися тисячею за вакцинацію

Кошти за програмою почнуть надходити вже з 19 грудня, але тільки в застосунку «Дія». Заявку на отримання коштів з 19 по 29 грудня можуть подати громадяни України старше 18 років, які пройшли повний курс вакцинації.

Скільки часу рахунок буде активним

Гроші потрібно використати протягом чотирьох місяців з моменту їх надходження, після чого рахунок закриють.

Якщо отримати перше щеплення після запуску програми

Усі українці, незалежно від того, коли вакцинувалися проти недуги (до або після старту програми) отримають обіцяну тисячу. Так само не важливо, якою саме вакциною імунізувались громадяни: головне, щоб одною із схвалених ВООЗ для України (AstraZeneca/Covishield; CoronaVac (Sinovac Biotech); Johnson&Johnson (достатньо однієї дози); Moderna; Pfizer/BioNTech).

Що робити тим, у кого немає смартфона

Відсутність у людини смартфона або програми «Дія» планують заповнити розробкою окремого альтернативного механізму для реалізації програми президента. Цим, обіцяють в ОП, займатимуться впродовж наступного 2022 року.

Поки виплачуватимуть віртуальну тисячу

Програма від президента діятиме до кінця 2022 року.

Скільки на це виділили грошей

У держбюджеті на 2022 рік на це виділили три мільярди гривень.

Пастки шахраїв

Як тільки про програму заговорили, активізувались шахраї. У Міністерстві охорони здоров'я застерегли українців про нову схему: зловмисники від імені відомства надсилають інформацію з проханням надіслати номер карти. Нібито для отримання 1000 гривень за повний курс щеплення.

Також громадянам надходять смс-повідомлення, буцімто від мобільних операторів, втім, це ще однин спосіб вас ошукати.

У МОЗ наголошують, що кошти можна отримати тільки через «Дію», і просять не втрапити у пастку аферистів.

Вакцинація проти коронавірусу в Україні

Сьогодні обидві дози вакцини проти коронавірусу в Україні отримали 40% дорослого населення (12 мільйонів 457 тисяч громадян). Це означає, що країна виконала цільовий орієнтир Всесвітньої організації охорони здоров’я з вакцинації проти коронавірусної хвороби нинішнього року, сказав міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко на брифінгу 13 грудня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: