Іноземці, які захищали Україну, зможуть отримати громадянство за спрощеною процедурою

паспорт7

Верховна Рада ухвалила закон щодо спрощеного набуття громадянства України іноземцями та особами без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України.

Відповідний законопроєкт 5630 в цілому підтримали 285 нардепів 14 грудня.

Згідно із законом, можна подавати декларації про відмову від іноземного громадянства разом із заявою про отримання українського паспорта таким особам:

  • які законно служать чи служили за контрактом у Збройних Силах України;
  • які законно служать за контрактом у ЗСУ та нагороджені державною нагородою України;
  • які мають визначні заслуги перед Україною чи прийняття яких до громадянства України становить державний інтерес для України;
  • які є громадянами держави, визнаної Верховною Радою державою-агресором або державою-окупантом і зазнали переслідувань через політичні переконання у країні своєї громадянської належності.

«Це насамперед вирішить питання добровольців і військових із Росії. Раніше процедура була така: ці люди мали поїхати в РФ, відмовитись від громадянства, отримати про це виписку та податись на громадянство України. Зрозуміло, що це було неможливо, бо там, у Росії, на них відкриті кримінальні провадження, їм загрожував арешт тощо», – пояснила ІА Дивись.info Яна Зінкевич, народна депутатка України та командир добровольчого медичного батальйону «Госпітальєри». 

Фото з архіву.

Вона каже, що ці люди жили весь час у підвішеному стані, не маючи паспортів.

«Вони не могли ані відмовитись від російського громадянства, ані податись на отримання українського. Тепер є спрощена процедура, за якою вимога відмови від громадянства РФ, які мають статус, скасовується», – говорить Яна Зінкевич.

Також вдосконалили правила набуття українського громадянства за територіальним походженням, прийняття до громадянства України, поновлення у громадянстві.

У першому читанні парламент ухвалив законопроєкт №5630 під час засідання 2 листопада. Тоді документ підтримали понад 300 народних депутатів. Невдозві його підпише президент України Володимир Зеленський.

Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: