Львівські хірурги вперше «заморозили» серце пацієнта, щоб вилікувати аритмію

1181c3d3-5ac5-4233-8b07-9d1ae8684c9a
Скрін із відео Олега Самчука

У Львові 62-річному пацієнтові провели унікальну операцію на серці. Кардіохірурги ввели в орган чоловіка рідкий азот, який вбив хворі ділянки.

Про це 14 грудня розповів Олег Самчук, в.о першого медичного об'єднання Львова.

«Нова для Львова операція називається «кріоабляція». Під час неї в серце 62-річного пацієнта ввели рідкий азот із температурою - мінус 60 градусів, який вбив хворі ділянки серця. Миготливав аритмія - головна причина виникнення ішемічних інсультів. За неї в передсердя іде імупульс, який змушує стінки неконтрольовано скорочуватися: 400-500 разів на хвилину за норми - 50-60! Ризик виникнення тромбів в такому стані зростає в 5 разів, а відповідно в 5 разів вищий ризик винекнення інсультів», - пише він.

Першим пацієнтом став 62-річний львів'янин, який хворів із 2018 року. Його ситуація особлива: чоловік не міг пити кроворозріджувальних, бо має лише одну нирку. Перед операцією стан пацієнта уже був вкрай важким, напади повторювалися по кілька разів на добу. Йому загрожував інсульт. Наразі ця небезпека позаду.

З «миготливою аритмією», каже Олег Самчук, живуть до 800 тисяч українців.
Раніше вони не мали шансу одужати, бо хвороба не лікується медикаментозно: ліки хіба розріджують кров, щоб мінімізувати виникнення тромбу.

«Тепер завдяки «кріоабляціям» у нас з’явилася змога заморожувати ділянки передсерця, щоб вони не пропускали до відділів серця хаотичні імпульси. Шанси одужати після такого втручання - 90%», - додає в.о головного лікаря.

До слова, після першої операції, їх зробили ще двом людям.

Допомагали у виконанні перших операцій директор Національного інстититуту серцево-судинної хірургії ім.М.М.Амосова Василь Лазоришин та завідувач відділення лікування аритмій Борис Кравчук.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: