Що буде із вартістю житла в Україні наступного року

73d82fc3299a46848eb16087ebc6faca-m
Фото: pikwizard

При цьому найбільші цінові коливання можливі в період з квітня по червень та з жовтня по грудень включно.  

У 2022 році за сприятливих економічних умов та суттєвого зростання попиту вартість житла на первинному ринку може зрости на 10-15%. При цьому найбільші цінові коливання можливі в період з квітня по червень та з жовтня по грудень включно.

Про це ІА Дивись.info повідомив Михайло Підвисоцький, засновник та керуючий партнер групи компаній Concept Group.

Експерт вважає, що з весни наступного року на первинному ринку житла очікується суттєве збільшення попиту. Проте, як зазначив фахівець, цікавість покупців буде зосереджена переважно на об’єктах класів комфорт та комфорт+.

На його погляд, за сприятливої політико-економічної ситуації в країні, у 2022 році лише у 30-40% новобудов зростання цін буде мотивоване підвищеною популярністю у покупців. Передусім це стосується об’єктів високої якості зі створюваними умовами для комфортного життя та можливістю зберегти кошти від знецінення.

«У 2022 році понад 60-65% попиту на первинному ринку буде зосереджено на 1,2-кімнатних квартирах площею до 60 м2 саме в об’єктах класів комфорт та комфорт+, яким притаманні висока якість будівництва, а також передбачене створення повноцінного інфраструктурного комплексу», - розповів Михайло Підвисоцький.

Експерт зазначив, що цінова ситуація на первинному ринку також залежатиме від темпів розвитку іпотечного кредитування, ефективності законодавчих змін у сфері містобудування, що мають гарантувати покупцям безпечне придбання осель. Він переконаний: щоби суттєво збільшити попит на новобудови, частка укладених за допомогою іпотеки угод має зрости до щонайменше 25-30% від усього обсягу продажів на первинному ринку житла. Фахівець нагадав, що за підсумками 9 місяців 2021 року лише близько 0,5% іпотечних угод на ринку житла припало на первинний ринок, а за програмою «Доступна іпотека» трохи більше 20% стосувалося придбання житла в новобудовах.

«Розвиток іпотеки і законодавче регулювання первинного ринку - пов’язані між собою процеси. Адже йдеться не лише про доступність іпотеки для громадян, а ще й про те, щоб іпотека запрацювала на «безпечному» первинному ринку. За оптимістичного сценарію, у найближчі роки кількість виданих іпотечних кредитів для придбання житла на первинному ринку може скласти 40-50% від загального обсягу іпотеки, що може спровокувати новий житловий бум», - наголосив Михайло Підвисоцький.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: