Торік з «ковідного» фонду не використали 11,9 мільярда, — Рахункова палата

ковід
Ілюстративне фото, з архіву редакції.

З Фонду боротьби з коронавірусом 2020 року не використано 11,9 млрд грн, зокрема 1,4 млрд грн — для закупівлі вакцин проти коронавірусу, а майже пів мільярда — на доплати медикам.

Про це повідомив голова Рахункової палати Валерій Пацкан у Facebook.

«11,9 млрд грн не використали з Фонду боротьби з COVID-19 у 2020 році, зокрема 1,4 млрд грн — для закупівлі вакцин проти коронавірусу, а майже пів мільярда — на доплати медикам. При цьому 25,7 млрд грн, або третину всіх коштів Фонду, спрямували на дороги», — написав він.

За його словами, МОЗ і ДП «Медзакупівлі» не забезпечили оперативного здійснення централізованих закупівель медвиробів і обладнання для медзакладів. Подекуди погодження між ними необхідних документів тривало до 3,5 місяців з дати рішення про виділення коштів. У результаті закуплене обладнання у 2020 році лікарні отримали зі значним запізненням, зокрема апарати штучної вентиляції легень у листопаді 2020 року — у березні 2021 року, комп’ютерні томографи — у першому кварталі 2021 року.

«До проведення цього контрольного заходу ми залучили усі територіальні управління Рахункової палати. Наші фахівці опрацьовували інформацію, отриману на запити від 40-ка центральних органів виконавчої влади і місцевих адміністрацій та 626-ти закладів охорони здоров’я», — констатував Пацкан.

Нагадаємо, Фонд боротьби з COVID-19 створили в Україні в квітні 2020 року, попередньо переглянувши проєкт держбюджету. Зокрема, 13 квітня Рада ухвалила зміни до закону про держбюджет на 2020 рік, згідно з яким був створений спецфонд для боротьби з коронавірусом об’ємом 64,7 мільярда гривень. 14 грудня нинішнього року Кабінет Міністрів України на позачерговому засіданні перерозподілив деякі видатки державного бюджету, передбачені головним розпорядникам бюджетних коштів на 2020 рік, та збільшив видатки Фонду боротьби з COVID-19 на 6 млрд гривень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: