Давнє ремесло витинанки: у Львові відкрилась виставка Дарії Альошкіної «Щедрик»

263996448_634848010994639_8701707572407459067_n

Мистецтво витинанки – справжня магія, яка втілилась у різдвяну виставку робіт Дарії Альошкіної. Мисткині-новаторці вдалося не лише відродити давнє українське ремесло витинанки, але й перетворити його на сучасне мистецтво і представити усьому світові.

«Виставитись у стінах Львівського національного музею було моєю мрією. Так склалося, що виставка проходитиме у різдвяний період. Сподіваюсь, вона зможе подарувати вам відчуття свята», – сказала мисткиня.

Дарія Альошкіна створює витинанки величезних розмірів. Ці ажурні панно стали точкою тяжіння безлічі виставок і артпроєктів у Польщі, Німеччині, Франції, Південній Кореї, Канаді, США, Бельгії, Австрії, Швейцарії, Данії. Усі орнаменти – авторські до останнього штриха. Свої витинанки майстриня робить винятково вручну. Особливість техніки Дарії Альошкіної – симетрія: так само, як колись складали аркуш паперу та вирізали фігури й узори, Дарія складає величезні полотна навпіл і витинає орнамент. Потім розгортає полотно, і воно, як фантастична сніжинка, перетворюється на філігранне мереживо.

«Усім цікаво, як проходить моя робота. Тож спочатку на великому панно малюю олівцем візерунок, потім складаю папір  вдвоє і починаю вирізати, рухаючись знизу догори. Коли розкриваю – виходить красивий орнамент. Найскладніше – це намалювати малюнок так, аби збереглись пропорції, і він красиво виглядав у композиції», – розповідає Дарія.

За свою творчу біографію Дарія Альошкіна створила сотні квадратних метрів полотен. Усі візерунки витинанок – неповторні, бо виконані на основі «живого» імпровізованого малюнка-ескізу.

«Раніше я все креслила вручну. Тепер, якщо малюнок повторюється, використовую шаблон. Над великим панно працюю від 3 до 5 днів. День малюю, два витинаю. Робота займає більше десяти год на день», – розповідає пані Дарія.

На екзпозиції представлені роботи, виготовлені з французького паперу. Він вогнетривкий. В Україні таких матеріалів немає. Ескіз нанесли та вирізали на спеціальному плотері. Всі інші роботи ручні.

Мисткиня звертається до експериментів зі сучасними матеріалами, що дало змогу формувати з декоративних полотен справжні інсталяції, театральні декорації та прикрашати ними публічний простір. У якості матеріалу використовує папір або спеціальні полотна.

«Часто люди питають, чому полотна не мнуться під час того, як я працюю. Я використовую дуже твердий папір  і складаю його тільки вдвоє. У мене є фейсбук, інстаграм і сайт, де показую процес роботи», – розповідає жінка.

Фокус витинанок Дарії Альошкіної – їхня мереживна ажурність, яка справді вражає своїми масштабами, грою тіней у прорізах при різному освітленні. Енергію ручної роботи неможливо підробити. Мотиви витинанок мисткині сягають глибокого коріння традиційної естетики. Усі вони отримують сучасну авторську інтерпретацію.

Дарія Альошкіна створила витинанки для французької декораторки Ізабель Даерон, яка багато років оформлює вітрини крамниць Hermes у Японії та Франції (спеціальний проєкт для магазину «ВСІ. Свої. Дім та декор»); декорувала стенд українських дизайнерів на Паризькому салоні Maison & Objet; виконала панно для київської крамниці Cartier і для ювелірного бренду Oberig; дістала запрошення від фонду Мікеланджело до участі у Венеційському бієнале крафтового мистецтва.

«Далі виставка поїде в Гамбург, потім – у Гановер. Такі великі роботи рідко продаються, тому вони лише для виставок. Коли порвуться, відправляю до архіву або спалюю. І ні, мені не шкода це робити, якщо їх красою встигли насолодитися люди», – зазначає Дарія.

Проєкт розгорнуто в головній будівлі Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького (просп. Свободи, 20), він триватиме до 13 січня 2022 року.

Довідка:

Дарія Альошкіна народилась 5 березня 1982 року у Києві в родині скульпторів. Закінчила Вижницький коледж прикладного мистецтва ім. В. Шкрібляка та Львівську національну академію мистецтв. Працює в галузі скульптури, витинанки, графіки.

Представляє Україну на міжнародних подіях, бере участь у виставках і симпозіумах. Оформляє витинанками вітрини світових брендів, а її скульптури прикрашають багато українських міст.

Дарія Альошкіна живе та працює у Львові. Виховує трьох дітей.

Анастасія БЕДРІЙ

Фото автора

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: