Росія підштовхує Україну до вступу в Альянс, - Зеленський на зустрічі з генсеком НАТО

630_360_1639649545-916

Президент Володимир Зеленський 16 грудня зустрівся з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом. Вони обговорили продовження співпраці між Україною та Альянсом.

Про що говорили Зеленський в Столберг на прессконференції занотувало Громадське.

Президент України у розмові пригада про можливість ескалації на Донбасі.

«Усі розуміють, що ціна буде високою. Але ніхто не розуміє кількість втрат життів. Україна точно цього не хоче... Я не впевнений, що всі лідери Європи однаково розуміють, що відбувається на наших кордонах», — сказав Зеленський.

Водночас він додав, що сподівається на дипломатичні перемовини. Також Зеленський заявив, що саме Росія своїми діями підштовхує Україну до вступу в НАТО.

«Після 2014 року, після початку війни, Росія підштовхнула Україну в НАТО. Саме Росія прокладає складний шлях України в НАТО. А Україна показує високий рівень армії», — заявив президент.

Натомість Столтенберг  сказав, що лише Україна може вирішувати, чи вступати в Альянс, а також запевнив, що НАТО продовжить співпрацю з нашою країною. Каже, що Альянс допомагає Україні боротися з корупцією, надає інструкторів, обладнання, проводить спільні навчання.

Також Столтенберг запросив Росію зустрітися у форматі НАТО та закликав країну до деескалації. Альянс визнає діє Росії провокацією.

«Ми підтримуємо зусилля України стати членом НАТО. Даємо сигнал, що готові вести діалог із Росією. Але не будемо робити компроміс, бо Україна має право обирати свій шлях», — сказав він.

Зеленський, відповідаючи на одне з запитань журналістів, сказав, що НАТО нічого не винен Україні. Але уточнив, що саме від стійкості України залежить подальша безпека Європи. Також президент заявив, що серед усіх членів НАТО немає об'єднаної позиції щодо вступу України в Альянс. Але, за словами Зеленського, «більшість країн нас підтримують».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: