Дефіцит вугілля: СБУ попереджає Кабмін про нестачу палива для ТЕС та ТЕЦ

7f82c7c9685864f54c05b6557eadcede

Служба безпеки попереджає про загрози зупинки тепло- та електропостачання населення через дефіцит вугілля.

Про це йдеться у листі СБУ до Кабінету Міністрів від 8 грудня, що є у розпорядженні ЕП.

Так, Служба безпеки повідомляє КМУ про складну ситуацію, що утворилася у тепло- та електрогенерації внаслідок дефіциту вугілля та збільшення заборгованості.

Це може призвести до «можливого неконтрольованого росту тарифів на виробництво електричної та теплової енергії для кінцевих споживачів».

Щодо вугілля, то на 1 грудня на складах знаходилося 486,2 тис. тонн палива, натомість план накопичення становить 2,632 млн тонн – понад вп’ятеро більше за фактичні запаси.

«Проблеми з теплопостачанням можуть призвести до виникнення надзвичайних ситуацій техногенного характеру, зростання соціального напруження серед населення та дискредитації органів влади», – йдеться у листі.

СБУ наводить приклади ТЕС та ТЕЦ, які є природними монополістами і мають критичне значення для тепло- та електропостачання споживачів.

Серед таких об’єктів:

  • Слов’янська ТЕС («Донбасобленерго»), забезпечує м. Миколаївка Донецької області, зупинка ТЕС зумовить відключення 14 тисяч споживачів;
  • Луганська ТЕС (ДТЕК Ріната Ахметова), є одним із основних джерел теплоенергії у Луганській області;
  • Чернігівська ТЕЦ, забезпечує 40% мешканців Чернігова, зокрема об’єкти соціальної інфраструктури (лікарні, школи тощо);
  • Дарницька ТЕЦ («Євро-Реконструкція»), постачає тепло киянам Дніпровського та Дарницького районів, працює на газі, запаси вугілля відсутні.

Згідно з даними Міністерства енергетики України, за минулу добу витрати вугілля перевищували постачання на Трипільській ТЕС, Зміївській ТЕС, Запорізькій ТЕС, Добротвірській ТЕС, Ладижинській ТЕС, натомість на Луганській ТЕС постачання вугілля дорівнювало нулю.

На Вуглегірську, Трипільську, Запорізьку, Бурштинську та Ладижинську ТЕС надійшло, зокрема, імпортоване вугілля.

На жодній із ТЕС фактичні запаси вугілля не відповідають гарантованим. Наприклад,на Бурштинській ТЕС гарантовані запаси становлять 161 тисяча тонн, фактичні – 26,7 тисячі тонн.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів розглядає можливість переведення усіх теплоелектростанцій та теплоелектроцентралей на роботу зі 100% використання газу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: