На Львівщині зафіксували понад 20 випадків рідкісного ускладнення після коронавірусу у дітей

bff6c4f96109a867bb594a04957ebd3f-m
Фото: pikwizard

У понад 20 дітей на Львівщині зафіксували рідкісне ускладнення COVID-19.

Про це під час брифінгу розповіла лікарка-педіатр, кандидат медичних наук, керівниця регіонального осередку ГО «Коаліція за вакцинацію» Мар'яна Іськів.

Йдеться про педіатричний мультисистемний запальний синдром, що супроводжується поліорганною недостатністю і шоком.

«Це невелика цифра, складні випадки, які потребують госпіталізації, є поодинокими. Діти переносять коронавірусну хворобу переважно легко. Перебіг COVID-19 у них малосимптомний. За весь період пандемії в області з коронавірусною хворобою було госпіталізовано більш як 1000 дітей. Допомогу таким пацієнтам надає Львівський «Охматдит», - пояснила вона.

Попри це, вона радить вакцинувати дітей.

«Навіть якщо діти й хворіють легко, вони створюють небезпеку для невакцинованих представників старшого покоління», - наголосила Мар'яна Іськів.

Загалом від коронавірусу на Львівщині вакцинували вже 5781 дитину, з них 2006 – отримали другу дозу.

Лікарка нагадала, що в Україні вакцинують від COVID-19 дітей віком від 12 років і лише вакциною Comirnaty від Pfizer-BioNTech. Умовою для вакцинації дітей є повний курс рутинної імунізації, передбачений календарем щеплень.

Тим часом, темпи вакцинації на Львівщині продовжують знижуватися.

«Впродовж останніх двох тижнів охочих вакцинуватися в області поменшало. Ми це пов'язуємо першочергово з настанням святкового періоду. Але вся медична спільнота закликає навіть впродовж цього періоду вакцинуватися. Вакцинація – це найбільш ефективний метод захисту від коронавірусної інфекції, що ми могли спостерігати під час осінньої хвилі. Менш ніж 5% з усіх госпіталізованих з ускладненим перебігом хвороби були вакцинованими», - розповів директор департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА Орест Чемерис.

За його словами, наступної хвилі захворювання на коронавірус варто очікувати наприкінці зими або й швидше.

«Щодня спостерігаємо позитивні тенденції щодо кількості госпіталізованих осіб. Зменшується й кількість підтверджених випадків. Але це однозначно не є свідченням того, що ми вже подолали коронавірусну хворобу», – заявив Орест Чемерис.

Сьогодні у стаціонарах Львівщини перебуває 1444 хворих на коронавірус. Ліжкова мережа заповнена на 28%. 152 пацієнти залишаються у реанімаційних відділеннях, з них 53 – на апаратах штучної вентиляції легень.

«Якщо порівняти з аналогічним періодом попередньої хвилі, кількість хворих, яка потребувала кисневої терапії, була меншою», – розповів директор департаменту.

Водночас, нагадав він, уряд продовжив адаптивний карантин до 31 березня 2022 року, відтак потрібно дотримуватися карантинних обмежень.

«Попри святковий період, ми повинні носити маску. Це – один з найбільш надійних методів захисту, але люди нерідко ним нехтують. Також потрібно дотримуватися соціальної дистанції, часто мити руки з милом і обробляти їх антисептиком», – нагадав Орест Чемерис.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: