У межах проєкту «Світ карпатських розет» відбувся прес-тур об’єктами дерев’яної архітектури Бойківщини

_1639755126_612x321_3_0
Фото: ЛОДА

У межах проєкту «Світ Карпатських розет – заходи зі збереження унікальності культури Карпат» управління туризму та курортів ОДА провело одночасно прес-тур для журналістів та промо-тур із майстер-класом для туристичних операторів й експертів зі сфери туризму й культури – задля промоції дерев’яної архітектури гірської частини Львівської області.

Учасники прес-туру відвідали церкву Собору Пресвятої Богородиці (зведена у 1939-1943 роках за проєктом архітектора Євгена Нагірного) на оповитій легендами про Данила Галицького Золотій горі в селищі Верхнє Синьовидне. Поруч із храмом є давня дерев’яна дзвіниця 1790 року.

На краю Львівщини із Закарпатською та Івано-Франківською областями у селі Верхня Рожанка на березі місцевої річки – церква Зіслання Святого Духа, споруджена 1804 року. Як розповів отець-настоятель парафії Ярослав Левицький, її іконостас художника Юліана Залуського походить із 1891 року. Поруч із давнім є і новий дерев’яний храм, проте громада використовує обидва.

У селі Урич учасники прес-туру відвідали об’єкт Державного історико-культурного заповідника «Тустань» – центр локальної історії «Хата у Глубокім». Це приклад бойківського житла початку ХХ сторіччя із водяним млином поруч. Музей тут облаштовано зокрема за фінансової підтримки проєкту «Світ Карпатських розет», завдяки йому у 2018 році на базі «Хати у Глубокім» відбувся також фестиваль «БойЄ». У тому ж Уричі учасники прес-туру побували в церкві святого Миколая 1911 року, спорудженій за проєктом архітектора Василя Нагірного (батько Євгена Нагірного).

Храм Собору Пресвятої Богородиці у селі Матків (1838 року) із прес-туру входить до списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО. Церква виділяється зокрема царськими вратами, де зображене велике дерево роду пророка Єссея. У 2009 році в храмі було встановлено автоматичну систему пожежогасіння, а вже наступного року саме вона врятувала церкву після влучання блискавки.

Керівниця управління туризму та курортів Наталя Табака виділила важливість популяризації дерев’яної, зокрема сакральної архітектури серед гостей.

«Зацікавити сучасного туриста церквою не завжди легко. На перший план у цьому випадку виходить обізнаність екскурсовода: цікаві історії про храм, вміння виділяти унікальності, нестандартні елементи в архітектурі, різьбленні, у роботах іконописців. Дуже важливим є і той факт, що «Світ Карпатських розет» підвищує ціннісну свідомість мешканців нашого краю», – зауважила Наталя Табака.

Експертка програми транскордонного співробітництва «Польща – Україна – Білорусь» Діана Кодрова виділяє наявність одразу 11 партнерів за проєктом, а також вагомий внесок «Світ карпатських розет» у популяризацію бойківської культури, зокрема дерев’яних церков і житлових будівель, різьби по дереву.

«Прес-тур і промо-тур стали підсумковими заходами важливого проєкту в межах програми транскордонного співробітництва. За час «Світу Карпатських розет» за кошти фінансової підтримки від ЄС в Уричі на базі «Хати у Глубокім» створено одну з чотирьох українських «розет» – карпатських центрів культурної спадщини. Ще дві «розети» є в інших областях – у Колочаві (Закарпатська) й Косові (Івано-Франківська). Цього ж разу в межах майстер-класу різьбярства ми побачили, наскільки складною і цінною є робота по дереву та якої ретельності в деталях вона потребує», зазначила Діана Кодрова.

Довідка

«Світ Карпатських розет – заходи зі збереження унікальності культури Карпат» є проєктом, що реалізується з 2018 по 2021 роки за фінансової підтримки ЄС у рамках Програми транскордонного співробітництва «Польща – Україна – Білорусь».

Бюджет проєкту – 1 543 329 євро, з них грант ЄС для України – 843 165 євро.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: