Росія веде агресивну зовнішню політику у Ватикані, – релігієзнавець Дмитро Горєвой

vatican-italy2

Релігієзнавець, колишній директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури Андрій Юраш став новим Надзвичайним і Повноважним послом України у Ватикані.

Про те, чого очікувати від цього призначення, ІА Дивись.info спілкувалася із релігієзнавцем, журналістом Дмитром Горєвим.

Дмитро Горєвой.

«На посла насамперед покладаються дипломатичні обов’язки, адже з Ватиканом у нас такі ж дипломатичні відносини, як і з будь-якої іншої країни. Наскільки мені відомо, раніше цю посаду не обіймали люди з релігієзнавчим експертним бекграундом. Це були кадровими дипломатами, які розумілися на міжнародній політиці, але не були фахівцями з релігійних питань. Ватикан – це не лише держава, це водночас найбільша релігійна організація світу. Тому важливо, щоби саме представник України мав відповідну фаховість, знання, навички, інструментарій для відстоювання і просування державних інтересів», – каже Дмитро Горєвой.

Адже серед питань, які стоять на порядку денному, це насамперед підтримка української позиції та політики в російсько-українській війні.

«Наскільки мені відомо, Папа Римський чітко не заявляв, що Росія є агресором. Він казав, що переживає щодо України, висловлює співчуття рідним загиблих, а також внутрішньопереміщеним особам. А ось Росію винуватцем усіх цих подій він не називав. Тому це є одним з пунктів, які знаходяться на порядку денному українського посольства. По-друге, це питання допомоги Донбасу. Ми знаємо, що Папа ініціював програму допомоги для України, і було зібрано 16 мільйонів євро. Такі акції та заяви можуть привертати увагу інших світових лідерів до того, що відбувається в країні. Ми розуміємо, що тільки спільними зусиллями можна буде відновити знищену інфраструктуру на окупованих територіях. А за допомогою світового співтовариства це можливо. І наприклад, голос з Ватикану, голос Папи міг бути заохочувальним для фінансової підтримки», – веде далі релігієзнавець.

Крім цього, важливо керуватися принципом, виробленим попередньою владою – жодного слова про Україну без України.

Андрій Юраш. Фото з відкритих джерел.

«У релігійному середовищі це означає, що ми повинні докладати всіх зусиль, щоби не був допущений повтор Гаванської зустрічі Папи Римського і патріарха Кирила, коли два лідери церков говорили про Україну без присутності, власне, представників, українських церков – УГКЦ, РКЦ, а також православної. Тобто має бути донесена і така позиція», – пояснює Дмитро Горєвой.

Водночас є низка питань, позиція Папи щодо яких вигідна Україні.

«Наприклад, Папа Римський як прихильник лівих політичних поглядів виступає за рівність і братерство. Якщо брати конкретно, то одним із пунктів його програми є скасування права вето у Раді безпеки ООН, тому що воно порушує рівність інших членів. Україні це на руку, оскільки Росія як постійний представник Радбезу блокує всі ініціативи щодо засудження її ролі в анексії Криму і агресії на Донбасі», – зазначив релігієзнавець.

Але є більш коректні речі, вирішення яких будуть покладені на посла, зокрема підготовка візиту Понтифіка.

«Президент Зеленський ще у лютому 2020 року запрошував Папу в Україну. У жовтні Єрмак напівтаємно їздив до Ватикану, де теж обговорювали можливу зустріч. Постійно влада говорить, що вони хочуть, щоби Папа Римський приїхав до України. І, власне, я думаю, це буде одним з першочергових завдань нового посла», – каже Дмитро Горєвой.

Водночас слід зазначити, що у Ватикані Росія веде досить агресивну зовнішню політику.

«Наприклад, їхнє посольство декілька разів на тиждень розсилає різні заяви, пресрелізи, інформаційні матеріали італійською мовою для формування певного іміджу. Наше посольство, наскільки мені відомо, таких заходів не робило. Якщо при новому очільнику дипломатичної установи вони будуть – це буде чудово. Головне – рухатися власним шляхом, вибудовувати власну політику», – резюмував експерт.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: