Ситуація неспокійна: епідеміологиня про коронавірус на Львівщині

шв
фото ілюстративне

Упродовж останніх декількох тижнів спостерігається тенденція до зниження рівня захворюваності на коронавірусну хворобу.

Про це під час брифінгу розповіла заступниця генерального директора Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Марія Озірковська.

«За увесь час пандемії на Львівщині виявили 217444 випадків захворювання на COVID-19, померло - 5868 осіб. За всіма індикаторними показниками Львівщина відповідає жовтому рівню епідемічної небезпеки. Найбільший пік захворюваності був у листопаді, коли на Львівщині фіксували до 10 тисяч випадків захворювань за тиждень. Цього тижня спостерігають суттєве зниження захворюваності -  2043 випадки проти 3125 за попередній тиждень – зниження на 34,62 %'», - розповіла Марія Озірковська.

Водночас, за її словами, назвати ситуацію благополучною на Львівщині не можна.

«Попри зменшення рівня захворюваності в області  щоденно фіксують в середньому близько 10-20 смертельних випадків, пов'язаних із захворюванням на ковід. Вчора померло 18 людей», - розповіла заступниця директора.

1287 пацієнтів, станом на сьогодні перебувають у стаціонарах лікарень Львівщини. Зокрема, у реанімаціях області перебувають 135 осіб та 45 людей знаходяться під апаратами ШВЛ.

«Від коронавірусної хвороби помирають не лише старші люди, але й молодша вікова категорія та породіллі. На жаль, зареєстровані  смерті серед породіль, які не були вакциновані.  Саме тому, ситуацію не можна вважати спокійною», - наголосила Марія Озірковська.

Вона додала, що віднедавна в Україні виявили перші випадки циркуляції штаму «Омікрон».

«На Львівщині ця мутація виявленою допоки не була. Ми регулярно скеровуємо зразки на секвенування. В останніх зразках було підтверджено штам «Дельта». При цьому досить ймовірно, що якщо штам «Омікрон» вже виявлений в Україні, то він є на Львівщині. Цей штам характеризується особливою заразністю, адже він в 4 рази заразніший за штам «Дельта». Допоки він є недостатньо дослідженим і ми не знаємо чого від нього очікувати. Тому потрібно надалі дотримуватися карантинних правил та вакцинуватися. Нагадаю, що в Україні діє локдаун для невакцинованих, тобто обмеження не застосовуються до тієї групи людей, які є вакцинованими. Також розширили перелік осіб, які підлягають обов'язковій вакцинації, зокрема додали працівників закладів охорони здоров'я та співробітників комунальних підприємств», - нагадала Озірковська.

При цьому, як наголосила заступниця директора, на Львівщині зросла захворюваність на інші групи інфекцій.

«Наразі у нас не підтверджено вірусу грипу, проте є низка адено- і риновірусів, які у нас постійно циркулюють. Також ми бачимо зростання випадків гострих кишкових інфекцій. Натомість випадки захворювання на вітрянку, скарлатину, краснуху є поодинокими. Зараз важливо посилити увагу до рутинної вакцинації», - розповіла Марія Озірковська.

Щодо вакцинації від коронавірусу, то щеплення на Львівщині отримали понад мільйон 800 тисяч осіб.

«З них – понад 800 тисяч двома дозами. Тобто, ми маємо вже близько 40% повністю захищеного населення», - розповіла Марія Озірковська.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: