Державна зрада така ж, як і переворот: підозра Петрові Порошенку

Порошенко
фото ілюстративне

20 грудня п’ятому президентові та лідеру «Європейської солідарності» Петрові Порошенку повідомили про підозру у державній зраді та сприянні діяльності терористичної організації.

Що сталося

Працівники ДБР у взаємодії із СБУ та під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора розслідують кримінальне провадження щодо організації злочинної схеми постачання вугілля із тимчасово окупованих територій та сприяння терористичним організаціям «ЛНР» та «ДНР» групою громадян України на загальну суму близько 1,5 мільярда гривень.

П’ятий президент України підозрюється у тому, що він, діючи за попередньою змовою групою осіб, зокрема з числа представників вищого керівництва Російської Федерації, сприяв діяльності терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР». У вересні-листопаді 2021 року у вказаному провадженні вже повідомлено про підозру ще одному із чинних народних депутатів та колишньому міністру енергетики. Вони підозрюються у купівлі за державні кошти в ОРДЛО вугілля.

На думку слідства, своїми діями фігуранти провадження поставили енергетичну сферу України у залежність від Російської Федерації та терористичних організацій. Що натомість підірвало економічну безпеку держави у 2014-2015 роках, позбавило можливостей для диверсифікації джерел постачання енергетичних ресурсів, а також надало РФ більш широкі можливості для подальшого втручання у внутрішні справи України і ведення проти неї підривної діяльності.

Провадження здійснюється за ч. 1 та ч. 3 ст. 258-5 (фінансування тероризму), ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 258-3 (сприяння діяльності терористичної організації) КК України.

Санкціями вищевказаних статей передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

«Вугільна справа», яку закидають Порошенкові, стосується 2014-2015 років, коли через окупацію Росією Донбасу Україна опинилась на межі енергетичної кризи. Тоді було вирішено закуповувати вугілля з Південно-Африканської Республіки. За даними СБУ, РФ мала плани зірвати реалізацію цих контрактів і не дозволити Україні «посилити власну енергонезалежність». Тому, за посередництва Медведчука, відбулася змова з вищими посадовими особами України, які створили штучні перешкоди для постачання вугілля з ПАР. Урешті контракти з ПАР були зірвані, це спровокувало хвилю «віялових» відключень електроенергії в Україні.

«План полягав у створенні «штучного дефіциту вугілля» та організації поставок з ОРДЛО, які мали би допомогти самопроголошеним «республікам», – йдеться у тексті підозри.

Думка експертів

Як вплине оголошення про підозру Порошенкові на суспільство та як відреагують закордонні партнери України, ІА Дивись.info запитала в експертів.

«Зе-влада обрала для своєї політичної помсти найневдаліший момент з точки зору державних інтересів, і найвдаліший момент з точки зору успішності цієї конкретної ініціативи. Чому найневдаліший момент? Тому що Україні сьогодні, як ніколи, потрібна національна єдність, максимальна довіра і підтримка міжнародних партнерів, потрібно бути зразком демократичності і верховенства права, потрібно бути повною протилежністю путінській Росії. Але замість того, щоби робити все можливе, аби відповідати всім цим речам, Зеленський вирішує зайнятися політичними репресіями.

Це давно вже складається в систему – Зеленський намагається стати авторитарним диктатором

І навіть якщо припустити, що Порошенко дійсно здійснив державну зраду і всі звинувачення цілком виправдані - у це ніхто не повірить, адже до цього були абсолютно неприховані репресії проти Юрія Бутусова, Гео Лероса, Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко, Сергія Стерненка і багатьох інших. Це давно вже складається в систему – Зеленський намагається стати авторитарним диктатором», – говорить голова  ГО «Асоціація політичних наук» Дмитро Сінченко.

У зв’язку із неможливістю вручення письмового повідомлення про підозру особисто його було вручено у спосіб, передбачений Кримінальним процесуальним кодексом (направлено за місцем проживання, реєстрації, а також за місцем роботи).

«Шансів в цієї справи бути доведеної аж до оголошення вироку і тим більше до його виконання немає жодних. І це чудово розуміють і в Офісі Генпрокурора, і в Офісі Президента України. Справжня мета оголошення підозри – змусити Петра Порошенка відмовитися від президентських амбіцій і поставити під контроль його медіа- і фінансову імперії. Фактично йдеться про силовий шантаж. Подібні засоби впливу вже відпрацьовані в Україні. Зверніть увагу – підозру оголосили заочно, адже в цей час п'ятий президент України перебуває разом з родиною за кордоном у відпустці. Це добре відомо правоохоронцям. Фактично таке оголошення більше схоже  на театралізований фарс», – говорить експерт Євген Савісько.

Справжня мета оголошення підозри – змусити Петра Порошенка відмовитися від президентських амбіцій і поставити під контроль його медіа- і фінансову імперії

Після цього допит Порошенку призначили на 23 грудня, о 10 годині, але п'ятий президент повідомив, що планує повернутися в Україну «у першій половині січня».

«Мені передають вітання з Офісу президента про те, що вони з розумінням поставляться до того, якби я залишився в Європі. Я хочу наголосити, що я не надам їм такого подарунку і повернусь в Україну в першій половині січня. Але за своїм графіком, а не за графіком потужного сценариста відосиків – пана Зеленського», – заявив у відеозверненні Петро Порошенко.

У партії «Європейська солідарність» повідомили, що Петро Олексійович повернеться в Україну після 7 січня.

Посольство США вже відреагувало на звинувачення у держзраді проти Петра Порошенка.

«Сполучені Штати уважно стежать за справою проти колишнього президента Порошенка. Дуже важливо, щоби процес і результат ґрунтувалися на принципах верховенства права, а не політичних мотивах», - зазначили у посольстві.

Софія ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: