«МотоДопомога»: як у Львові волонтери на мотоциклах рятують життя

мото 2
фото; фб організації

ГО «МотоДопомога» – це об'єднання однодумців, волонтерів та власників двоколісних транспортних засобів, які з 2018 року надають кваліфіковану домедичну допомогу постраждалим у ДТП в межах Львова.

ІА Дивись.info поспілкувалась з волонтеркою «МотоДопомоги» Юлією Бородій.

В Україні лише починає зароджуватись рух домедичної допомоги

Кількість населення у Львові невпинно росте, щодня збільшується кількість учасників дорожнього руху, змінюються вподобання мешканців до вибору транспортного засобу, посилюються корки (якщо раніше час пік це була година-півтори зранку та ввечері, тепер по деяких ділянках міста – це три-чотири). На жаль, кількість ДТП у місті невпинно зростає, а можливість оперативного прибуття швидкої допомоги тільки зменшується.

Кваліфікований волонтер з якісним медичним забезпеченням, який в змозі приїхати на виклик за 5-7 хв – це вирішення проблеми домедичної допомоги великого міста.

В Україні рух такої допомоги лише зароджується. Нині такі організації є лише в Києві – «Motohelp», Одесі «MotoHealth», Дніпрі «MotoHelpers» та Львові. До прикладу, в Ізраїлі, успішно функціонує подібна громадська організація «United Hatzalah», яка змогла прискорити час прибуття на місце події до трьох хвилин, чим вдалось зменшити смертність від нещасних випадків на 50%.

«Про «МотоДопомогу» я дізналась приблизно 1,5 року тому. Просто каталась на мотоциклі і познайомилась із одним із учасників організації. Мене зацікавили його розповіді про колектив, взаємодопомогу та дружні стосунки у спільноті. Але тоді я ще не була впевнена в тому, що хочу займатись, власне, основною діяльністю мотодопомоги — виїжджати на місце аварії, бачити кров, травми та страждання людей. Але буквально за декілька днів трапився випадок, який мав, напевне, потрапити мені на очі саме в той період. Я поверталась з роботи, побачила ДТП з мотоциклістом. Зупинилась, помчала до потерпілого, але в один момент усвідомила, що не знаю, як надати допомогу. Все, що я змогла зробити – повідомити про це «МотоДопомогу». Вони прибули на місце на кілька хвилин раніше за швидку. Після цього сумніву вже не було: я знала, що повинна вміти допомагати. Адже я постійно за кермом мотоцикла чи авто, і на дорозі може трапитись будь-що. А просто проїхати повз я не зможу. За пів року я вже була членом «МотоДопомоги», – розповідає Юлія.

Стати членом організації може будь-хто, у кого є двоколісний транспортний засіб

Стати респондером організації може стати будь-яка людина, що має двоколісний транспорт, бажання навчатись і допомагати людям.

«До кандидата немає ніяких особливих вимог: основне – це бажання. Якщо людина насправді хоче допомагати іншим — вона успішно пройде усі навчання та випробування. Адекватність, відповідальність і розуміння того, що це не забавки – ось і всі вимоги», – пояснює волонтерка.

Львівська «МотоДопомога» першою на теренах нашої держави, 2020 року, підключилась до «Централі 103», що дозволяє оперативно реагувати на повідомлення про події та надавати домедичну допомогу до приїзду екстрених служб. Також організація співпрацює з поліцією та ДСНС.

Всі члени організації проходять регулярні тренінги з надання домедичної допомоги за протоколами «Перший на місці події», «Basic Life Support» з акцентом на такі стани, як: масивна кровотеча, переломи кінцівок, травма голови, хребта, серцево-легенева реанімація та інші.

«Кілька раз на рік у нас проходять 8-годинні навчання з домедичної допомоги, також – дводенні медкемпи. Вони є обов‘язковими не лише для новачків, а й для всіх членів. Адже нам постійно потрібно відпрацьовувати навички. На виклики ми виїжджаємо, отримуючи автоматичні повідомлення від централі 103. Тобто, коли швидка отримує повідомлення про ДТП із постраждалими, ми отримуємо такі ж самі дублі. Якщо ми бачимо, що аварія недалеко від місця розташування когось із нас і ми можемо прибути швидше, ніж екстрені служби – ми виїжджаємо. При собі маємо укомплектовані аптечки, жилети. На жаль, кожен мешканець міста потенційно може потребувати виклику швидкої допомоги 103, яка через корки, завантаженість, реформування чи інші чинники може приїхати за 20-30 хвилин. І ми готові перекрити ці «золоті» хвилини до приїзду екстрених служб кваліфікованою домедичною допомогою», – наголошує Юлія.

«МотоДопомога» забезпечує всіх реагувальників індивідуальною аптечкою, встановленого зразка, в якій, окрім бинтів та рукавичок, передбачено сучасні турнікети (джгути) для зупинки кровотеч, тампонуючи пов’язки, бандажі та багато іншого, чого не знайдеш навіть в аптечках бригад швидкої допомоги.

Більшість з цього – це розхідні матеріали, і до підключення до «Централі 103» вдавалось перекривати потребу в них за рахунок щомісячних внесків та комерційної діяльності (супровід велозмагань). Проте тепер кількість викликів за добу подекуди сягає 10, що значно змінило інтенсивність роботи та кількість розхідних матеріалів, що використовуються щоденно.

«Фінансування – це наші членські внески, допомога небайдужих і цього року – ми отримали підтримку від Львівської міської ради, завдяки чому закупили забезпечення», – говорить реагувальниця.

Перспектива «МотоДопомоги»

Крім волонтерської діяльності, члени організації мають основні роботи. Через необхідність поєднувати ці дві діяльності, кількість волонтерів у «МотоДопомозі» часто змінюється. Зараз в організації 24 офіційних члени та 9 кандидатів.

«Особисто мені нескладно поєднувати волонтерство з основною роботою. Працюю у транспортній компанії, а також татумайстром, художником та в SMM. «МотоДопомоза» – це не лише виїзди і супроводи, особисто моя зона відповідальності — це і інформаційний напрям, просування організації в соціальних мережах. Думаю, просто всі ці пазлики, з яких складається моє життя – це те, що мені подобається. А на те, що подобається, час знайдеться завжди», – резюмувала жінка.

У планах організації :

  • Збільшити швидкість виїзду на виклики з 6-8 хвилин, до середньостатистичних по Європі 3-5 хвилин, шляхом залучення нових волонтерів (мінімум 60 реагувальників) та встановлення на мотоцикли розпізнавальних знаків, що виділятимуть на дорозі реагувальника.
  • Забезпечення волонтерів необхідними розхідниками (в тому числі пальне: за одне реагування, один волонтер витрачає близько 5 літрів.
  • Збільшення безпеки постраждалих при ДТП (спеціальні аварійні конуси, додаткове освітлення мотоциклу та місця події, жилети реагувальника та інше)
  • Розглядається питання реагувань на всі нещасні випадки (падіння з висоти, травми на будові та інше).

ГО «МотоДопомога» знаходиться за адресою:

  • вулиця Зелена, 145, Львів, 79035
  • Тел: 097 013 6699

У зв’язку із офіційним завершенням сезону реагувань на мотоциклах, телефон оператора тимчасово призупиняє прийом дзвінків.

При виникненні питань щодо вступу до організації, консультацій та навчань, можна зв‘язатись через месенджер у фейсбуці або за телефоном 098 563 67 69.

Слідкувати за діяльністю організації можна у соцмережах: фейсбук та інстаграм.

Банківські реквізити для фінансової допомоги:
ГО «Мотодопомога»
ЄДРПОУ 429 061 84
UA283253210000026009053753883
МФО 325 321
ПАТ КБ ПриватБанкКартковий рахунок:
5169 3305 1855 2481

Анастасія БЕДРІЙ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: