У США схвалили перші таблетки для лікування коронавірусу, які закуповуватиме Україна

630_360_1621619459-733

Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) США видало дозвіл на екстрене застосування таблеток «Паксловід» компанії Pfizer для лікування коронавірусної хвороби легкого та середнього ступеня тяжкості.

Про це повідомили на сайті FDA 22 грудня.

Ліки дозволено приймати підліткам старше 12 років з масою тіла не менше 40 кг і дорослим. Показаннями є позитивний результат тесту на SARS-CoV-2 і високий ризик розвитку важкої форми COVID-19.

«Паксловід» доступний лише за рецептом і рекомендується до використання якомога швидше після встановлення діагнозу, упродовж п’яти днів з моменту появи симптомів. При цьому таблетки не можна застосовувати для передконтактної або постконтактної профілактики COVID-19 і вони не замінюють вакцинацію.

Безпеку та ефективність «Паксловіду» для лікування COVID-19 продовжують оцінювати. Серед можливих побічних ефектів зазначено порушення смакових відчуттів, діарею, високий кров’яний тиск і м’язові болі. А використання «Паксловіду» в людей з неконтрольованим або недіагностованим ВІЛ-1 може призвести до стійкості інфекції до ліків.

Нагадаємо, Україна підписала договір з компанією Pfizer про основні умови закупівлі інноваційних ліків «Паксловід» для амбулаторного лікування хворих з коронавірусною хворобою. У листопада нинього року міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що Україна вже забронювала у виробників Pfizer та Merck на їхні нові ліки проти COVID-19, тому отримає препарати однією з перших.

Зокрема уряд домовився про бронювання 300 тисяч курсів препарату Pfizer і стільки ж ліків Merck.

Раніше Pfizer Inc. підписав угоду з групою, підтримуваною ООН, щоб дозволити іншим компаніям виготовляти свої таблетки проти COVID-19.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: