У ЛОДА розповіли про особливості обласного бюджету - 2022

byudzhet

В обласному бюджеті на 2022 рік передбачено зростання стипендій для учнів професійно-технічних та вищих навчальних закладів.

Про це під час брифінгу розповів заступник директора департаменту фінансів ЛОДА Іван Нос.

Нещодавно депутати Львівської обласної ради затвердили обласний бюджет на наступний рік та за рішенням бюджетної комісії його збільшили на 2% пункти, хоча пропозиція була збільшити цей показник на 14,4%.

«Обсяг місцевих бюджетів складає трошки більше як 31 млрд гривень, з яких обласний бюджет має 6,2 млрд гривень. Якщо характеризувати структуру показників обласного бюджету, то слід зазначити, що дохідна частина в наступному році дещо зменшується за рахунок міжбюджетних трансфертів, які зосереджені в державному бюджеті. Впродовдж року будуть прийматися рішення урядом щодо розподілу між територіями. Частина цих трансфенртів надійде до обласного бюджету», - розповів Іван Нос.

Внаслідок збільшення обласного бюджету на 2% зростуть й надходження податку на доходи фізичних осіб. Таким чином дохід обласного бюджету прогнозовано поповниться на 51 млн гривень.

Податок на доходи фізичних осіб на території Львівщини займає найбільшу питому вагу в структурі доходів обласного бюджету - майже 82%, а сума становить 2.9 млрд гривень.

Однак відповідно до діючого законодавства в обласному бюджеті також передбачено кошти на ріст стипендій, які з наступного  року для учнів професійно-технічних навчальних закладів зростуть у 2,5 рази, а для студентів вищих навчальних закладів - в 1,5.

Як розповів Іван Нос, в державному бюджеті передбачено близько 86 млн.грн на дотації місцевим бюджетам в яких індекс податкоспроможності менше ніж 0,9 і які своїми доходами не покривають додаткових витрат на оплату енергоносіїв.

«Це в першу чергу стосується тих громад, які відповідно до змін у законі про державний бюджет і Бюджетному кодексі, будуть мати в наступному році будуть мати додаткові надходження ПДФО в розмірі 4%. В нас є громади, які за рахунок цього податку повністю покривають свої потреби в енергоносіях, але на жаль є й такі, яким цього буде недостатньо. Саме для них передбачена додаткова дотація з державного бюджету», - розповів Іван Нос.

Водночас, продовжуються скjрочуватися видатки з державного бюджету на  освіту і охорону здоров’я

«Свого часу нам були передані повноваження в галузі освіти і охорони здоров’я, на що були передбачені видатки у державному бюджеті.  На жаль, з кожним роком вони скорочуються, і на цей рік вони зменшені на 176 млн.грн, попри те що всі ці повноваження у нас залишися. Також у наступному році буде відсутня базова дотація, яку ми отримували у попередніх роках. Це була базова дотація, яка надавалася тим територіям в яких індекс податкоспроможності був менше 0,9. В цьому році така дотація становила 9 млн грн», - доповнив Іван Нос.

Львівщина також зможе отримати частину з коштів, які наразі залишаються нерозподіленими у міністерства, зокрема такі кошти є в міністерстві інфраструктури, мінфіні, міносвіти, міністерстві розвитку громад і територій, мінцифри.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: