Український в'язень, якого утримують в ДНР, переніс клінічну смерть під час тортур

Наручники
фото ілюстративне

Українець Олег Таран, який незаконно утримується на тимчасово окупованій території Донецької області у Торезькій виправній колонії № 28, під час тортур переніс клінічну смерть.

Про це повідомляє уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

Олега затримали 23 березня 2017 року «співробітники відділу по боротьбі з організованою злочинністю» під приводом перевірки документів на автомобіль. Після цього йому одягли мішок на голову та вивезли у невідомому напрямку.

Фото: Людмила Денісова.

Тільки через 10 діб стало відомо, що Олег перебуває у сумнозвісній в’язниці «Ізоляція». Протягом тривалого часу він піддавався жорстоким знущанням: його били та катували електричним струмом. За словами Олега, він переніс клінічну смерть.

Після «Ізоляції» Олега Тарана відправили до СІЗО м. Донецька, де він провів 2,5 роки в сирому підвальному приміщенні.

12 серпня 2019 року його незаконно засудили до 6 років позбавлення волі за нібито участь «в терористичній організації та незаконному перевезенні зброї».

Олег Таран страждає на гіпертонію і до затримання щороку проходив курс лікування. Через тортури електричним струмом його стан суттєво погіршився: у нього постійні перепади тиску та головні болі. Задля запобігання нападу інсульту Олег потребує консультації та діагностики судинного лікаря.

Керівництво Торезької виправної колоні на скарги щодо стану здоров'я не реагує та медичної допомоги не надає.

Майже 4 роки органи окупаційної адміністрації РФ на тимчасово окупованій території Донецької області не підтверджують і не вносять Олега Тарана в списки на обмін полоненими.

На момент затримання Олег був єдиним годувальником для дружини і восьмимісячного сина.

«Такі дії стосовно Олега є порушеннями не лише українського законодавства, але й норм міжнародного права, в тому числі Женевських Конвенцій 1949 року про правила ведення війни, Додаткових протоколів до Женевських Конвенцій від 1977 року та Європейської Конвенції із захисту прав та основоположних свобод людини 1950 року», – наголосила омбудсмен.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: