Як в Україні змінилися ціни на продукти і чим це зумовлено

ціни на продукти

В Україні продовжують дорожчати продукти харчування. Ця тенденція триває з початку року, її не змогли стримати навіть такі сезонні фактори, як збір врожаю.

Найбільше здорожчали яйця, олія, цукор та м’ясо. Знизились ціни хіба що на сезонні фрукти та овочі. Але не настільки, щоб зменшити загальний рівень продовольчих цін. Такими є дані Укрстату, українських мереж супермаркетів та профільних ресурсів, які займаються ціновим моніторингом.

Дивись.info поспілкувалась з експертами щодо чинників, які спричиняють підвищення цін, а також про те чи зберігатиметься така тенденція й надалі.

Як змінилися ціни на соціальні продукти

За рік в країні суттєво зросли ціни на продукти харчування, у тому числі — на соціально значущі: найбільше подорожчали яйця — на понад 54%, олія — на 35% та цукор — на 34%. Про це йдеться у дослідженні сервісу доставки продуктів Zakaz.ua.

Хліб піднялися в ціні на 24%. У грудні 2020 року хліб «Український» коштував 24 грн за буханець. Станом на 10 грудня 2021 року його вартість зросла до 30 грн. Вартість батону піднялася з 17 до 22 грн. за одиницю.

«Для українців протягом 2021 року на 15% виросли ціни на продукти харчування. Фактори, які впливають на таку невтішну статистику: пандемія коронавірусу, локдаун та енергетична криза. Ціни на продукти залежать від вартості енергоносіїв. Наприклад, для випічки потрібен газ, щоб працювали печі та духовки. Також газ потрібен для просушки зерна, з якого і виготовляють борошно. Таким чином лише за останній рік, ціна хліба збільшилася на 20%»,- розповідає експертка з питань АПК, керівниця комітету з аграрних питань української Асоціації бізнесу та торгівлі Яна Казьміна.

Ціни на молочні продукти також зросли: молоко на 4%, а вершкове масло на 14%. Пакет молока об'ємом 900 мл та жирністю 2,6% на поличках у супермаркетах можемо побачити з середнім цінником 24 грн.

«В середньому соціально-значущі групи молочних товарів для кінцевого споживача подорожчали на 8% від початку року.

Серед основних причин:

  • Підвищення тарифів на енергоносії протягом останніх 2-х місяців для промислового виробництва. Частка енергоносіїв в собівартості молочної продукції складає близько 15%, тому переробні підприємства змушені підвищувати відпускні ціни своєї продукції для торгівельних мереж.
  • Активне скорочення поголів’я корів в присадибному секторі на 8% (станом на 1.11.21 р.) Це спричинює дефіцит молока-сировини на внутрішньому ринку. За 10 місяців поточного року в Україні було вироблено на 6% менше молока-сировини, ніж за відповідний період минулого року. На жаль, промисловий сектор виробництва молока на разі не може компенсувати це скорочення без суттєвої державної підтримки.
  • Додатковими внутрішніми факторами є зростання вартості кормів, які у структурі виробництва молока займають близько 50% та інфляційні процеси, які натомість призвели до зростання собівартості молока-сировини і, як наслідок, ціни молочних продуктів для кінцевого споживача.

До внутрішніх факторів додаються зовнішні — на світових ринках в останні місяці спостерігається активне подорожчання біржових молочних товарів.

Однак в Україні є потужний протидіючий фактор, що тисне на ринок молочних продуктів: попит, який, на відміну від глобальних тенденцій, почав падати через зниження купівельної спроможності населення. Є імовірність, що в таких умовах вітчизняна молочна продукція може бути заміщена імпортною, об’єми якої активно зростають. За підсумками 10 місяців 2021 року, українське сальдо зовнішньої торгівлі молочними продуктами вже складає мінус 152,6 млн дол. Тобто ми імпортуємо більше, ніж експортуємо. Імпорт зростає з таких країн, як Польща, Німеччина, Нідерланди, Білорусь», - говорить аналітик Асоціації виробників молока Володимир Андрієць.

Подорожчання спіткало й м’ясні продукти.

«Вартість м'яса також залежить від енергоресурсів, оскільки через нестачу кормів зменшилось поголів’я ВРХ, свиней та птиці. Свинина за останній рік додала в ціні 4%, курятина здорожчала на 6%, а яловичина – аж на 12%. Наближення новорічних свят також впливає на підвищення цін на м'ясо, оскільки попит збільшується в рази. Варто відзначити, що в Україні діє квота на ввезення до 20 тисяч тонн м'яса свиней з країн ЄС. На сьогодні з Європи в Україну завозять свинину з Данії, Нідерландів, Польщі, Іспанії та Канади»,- веде далі пані Яна.

Подорожчання демонструють і бакалійні товари. Найбільше подорожчала гречка. Якщо в грудні торік крупа гречана в середньому коштувала 30 грн за кілограм, то наразі її ціна становить близько 45 грн (зросла з початку року на 50%). Борошно подорожчало на 26%, тому не дивно, що злетіла ціна на хліб та батон. Рис та макаронні вироби змінилися в ціні несуттєво, вартість зросла на 2% та 4% відповідно.

«Протягом року закупівельні ціни на гречку зросли на 18%. У квітні цього року уряд РФ заборонив вивозити з країни гречку, крупу з гречки грубого помелу та очищене гречане зерно аж до 31 серпня 2021 року. Заборону ввели через те, що в Росії на той момент не було необхідних запасів культури на експорт, тому до збирання нового врожаю цієї осені її залишили для свого внутрішнього ринку. Тільки закінчила діяти ця заборона, але ситуація з цінами лишилася відкритою і експерти прогнозують подорожчання до кінця року ще на 30%. Також треба сказати й про обмежений імпорт з Білоруссю, який також впливає на підвищення ціни на гречку. Крім цього, українці звикли, що гречка є дешевою і купувати її вигідно. Але аграріям та фермерам стало не вигідно збільшувати площі по вирощуванню гречки, оскільки їм цікаво отримувати прибуток такий самий, як і за інші культури. Як результат, в цьому році фермери почали скорочувати свої площі вирощування гречки, що так само вплинуло на підвищення ціни»,- говорить жінка.

Однак, є продукти, які подешевшали.

Зокрема, це стосується картоплі та перцю. Перець подешевшав на 30% й сьогодні коштує в середньому 70 грн за кілограм, тоді як в торік, у грудні, ціна на овоч коливалась в межах 100 грн. Вартість картоплі знизилась на 15% та складає приблизно 7 грн за кілограм.

Також, на відміну від цін на інші категорії продуктів, вартість фруктів має позитивну динаміку. Впала ціна на яблука, лимони та банани. Найбільше подешевшали яблука — на 30%. У грудні 2020 вартість популярного сорту «Симиренко» досягала майже 20 грн, тоді як зараз придбати 1 кілограм соковитих фруктів у столичних супермаркетах можна за 14 грн.

Тож взагальному, ціни на продукти харчування для українців протягом 2021 року зросли на 15%.

Анастасія БЕДРІЙ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: