Верховний суд Росії ліквідував організацію, яка досліджувала репресії в СРСР

file7a0c4da0f1eb93d886054daf5272f225

Верховний суд Росії ліквідував одну з найстаріших правозахисних організацій у РФ — «Міжнародний Меморіал». Вона досліджувала політичні репресії у Радянському Союзі.

Як повідомляє «Новая газета», суд задовольнив вимогу Генпрокуратури Росії. Раніше організацію вже внесли до переліку «іноземних агентів», себто так їх назиають у РФ і сюди належать організації, ЗМІ, фізичні особи, які, на їх погляд, діють в інтересах іноземних держав. Такі організацію повинні маркувати свою продукцію повідомленням про те, що її створив «іноземний агент».

Під час засідання прокурор Олексій Жафяров заявив, що «Меморіал» створювали для пам'яті про жертв, але тепер організація нібито змінила напрям роботи та «замість пам'яті про величне минуле змушує каятися за радянське минуле».

Прокурор вважає, що організація загрожує суспільству, «спекулює на політичних репресіях, спотворює історичну пам'ять, зокрема про Велику вітчизняну війну, та створює брехливий образ СРСР як терористичної держави».

В організації заявили водночас, що планують оскаржувати рішення, у разі потреби — звернуться до Європейського суду з прав людини.

Претензії до роботи правозахисної організації виникли у прокуратури Москви. Там знайшли у діяльності центру «психологічні та лінгвістичні ознаки» виправдання терористичних організацій. У «Меморіалі» назвали звинувачення політичними, передає Громадське.

Довідка

«Меморіал» — правозахисна організація, створена 1989 року за участі академіка та лауреата нобелівської премії миру Андрія Сахарова. Основним завданням центру було дослідження та збереження пам'яті про політичні репресії у Радянському Союзі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: