Для незрячих створили макет Гарнізонного храму святих апостолів Петра й Павла (фото, відео)

1U5A5258
Фото: ЛМР

Сьогодні, 29 грудня, у Львові для незрячих презентували 3D макет Гарнізонного храму святих апостолів Петра й Павла. Бронзову мініатюру святині, яку виготовив скульптор Василь Одрехівський, розмістили на площі навпроти храму.

Замовником робіт, вартість яких склала близько 400 тис. грн, виступила Галицька районна адміністрація, повідомили у мерії.

Участь у відкритті макету храму взяла і незряча родина Голуб – батьки покійного Героя АТО Юрія. Настоятель Гарнізонного храму о.Тарас Михальчук розповів, що власне ці люди теж певним чином спонукали до такого проєкту.

Своїми емоціями під час відкриття макету церкви поділилася й ініціаторка створення макетів архітектурних споруд для незрячих, заслужена працівниця соціальної сфери України й радниця міського голови Львова Оксана Потимко.

«Я нарешті зможу побачити Гарнізонний храм. Не просто почути чийсь опис, як він виглядає, а власне на дотик його побачити, як і всі незрячі люди. Також це дуже важливо тому, що макетування архітектурних пам’яток давнього Львова стало брендом для нашого міста, і я страшенно тішуся з того, що моє місто – місто Львів, міська рада - підхопили цю ідею. Є люди, які усвідомили, наскільки це потрібно і важливо – дати незрячій людині можливість побачити, що є довкола». - каже вона.

І додає, що такий макет один до одного повинен відтворювати всі деталі. Обов’язково має бути табличка, написана шрифтом Брайля, щоб незрячі могли прочитати, який це макет. І третя річ – ми запропонували архітектору давати рельєфний Q-код, за яким є озвучена деталізована інформація про саму пам’ятку. І от власне Гарнізонний храм став першою такою пам’яткою у Львові, яка має ще супровід з аудіоінформацією про саму пам’ятку», - розповіла Оксана Потимко.

Як зауважив скульптор, член Національної спілки художників України Василь Одрехівський, створення копії храму – колективна робота митців, архітекторів, отців.

Нагадаємо, 3D модель Гарнізонного храму – вже шостий макет у Львові, адаптований для людей, які не бачать. Так, у місті доступними для незрячих людей є мініскульптури  Ратуші, церкви св.Юра, пам’ятника Т.Шевченку, Оперного театру та фігури Матері Божої, що на пл. Марійській.

Фото: ЛМР

За словами в.о.директора депаратменту гуманітарної політики Євгена Бойка, наступним об’єктом, який планують відтворити у макеті, стане Латинська катедра.

Як додала начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко, зараз, коли фасад храму ще в риштуванні, власне на макеті можна роздивитися його детально. А також переконана, що такі макети, окрім людей з вадами зору, є цікавими і для дітей.

Нагадаємо, на початку грудня у Гарнізонному храмі відзначали 10-річчя відновлення діяльності святині. Тут відкрили відреставровані фрески авторства Екштайна. Реставратори з України та Польщі відновлювали розписи центрального склепіння впродовж 7 років. Вік фресок - майже 300 років, а загальна площа - понад тисячу м кв. Також до ювілею церкви Нацбанк ввів в обіг пам’ятну монету з її зображенням.

Місто ж інвестувало у реставрацію фасаду храму близько 8 млн грн. Ці роботи вже на завершальному етапі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: