Львівські лікарі повернули 5-річній дівчинці змогу ходити (відео)

Без імені
Кадр з відео.

Христина, яка кілька років пересувалася тільки з візочком-опорою, отримала шанс самостійно ходити завдяки операції на спинному мозку.

Таке складне нейрохірургічне втручання у дитячій лікарні на Орлика виконане вперше, повідомляє Перше територіальне медичне об'єднання міста Львова.

Христина народилася, здавалося, здоровою дитиною: активно розвивалася і у рік, як більшість діток, навчилася ходити. Однак за кілька місяців м’язи в її ніжках почали напружуватися, з’явилося відчуття крепатури, яке щодень лише посилювалося. За якийсь час дитя вже не могло стати на стопи.

Причина - генетична хвороба Штрюмпеля. Це спадкове захворювання, за якого вражаються бічні і передні спинномозкові стовпи. Хвороба небезпечна паралічем нижніх кінцівок.

Спершу лікарі приписують дитині ліки, які знімають спастику, тобто, напругу в ніжках. Підключається реабілітація, однак недуга прогресує і за якийсь час стає зрозуміло – без операції ходити вона не зможе.

Селективна дорзальна різотомія – це так називається рятівне для Христини хірургічне втручання. Під час нього нейрохірурги дістаються до спинного мозку і частково перерізають чутливі нерви, що йдуть до ніг і провокують напругу. Операцію треба виконати так, щоб усунути проблему і не зачепити нерви, які відповідають за рух.

Ще донедавна такі операції виконувалися лише за кордоном. Однак батьки Христини після консультацій з клініками Туреччини, Ізраїлю та Польщі вирішили довіритися українським лікарям.

Операція минула успішно. Неозброєним оком видно: напруга у м’язах ніжок нашої маленької пацієнтки зменшилася. Наразі дівчинка проходить реабілітацію. І хоча без опори вона ще не ходить, але уже може повністю ставати на стопи.
Якщо позитивна динаміка буде продовжуватися, 5-річна Христина невдовзі зможе вільно ходити.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: