МОЗ запустило програму для виробництва вітчизняної вакцини

вчені
фото з відкритих джерел

Її розробкою займаються дві команди вчених зі Львова та Києва, які працюють над двома різними типами вакцини — нині робота триває на ранніх стадіях.

Про це повідомив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, пише Суспільне.

«Нині в Україні дві установи працюють над створенням української вакцини від коронавірусної інфекції. Це Інститут біохімії ім. Палладіна і професор Комісаренко разом зі своєю командою, він займається науковим обґрунтуванням саме розробки мРНК-вакцини. І також команда академіка Сибірного у Львові, яка працює також над розробкою вакцини, але саме білкової. Але вони зараз знаходяться на доволі ранніх етапах розробок», — розповів головний санітарний лікар.

Також в Україні є приватна ініціатива із розробки вакцини, яка дійшла у своїх дослідженнях до етапу випробувань.

«Зараз проводиться спільний науково-дослідний проєкт, який реалізується між АТ «Лекхім» та харківською групою вчених на рівні Одеського протичумного інституту. Планується принаймні використати або протестувати декілька методів інактивації вірусу і з'ясувати — який з цих методів буде давати більшу імуногенність і буде кращим прототипом саме розробки інактивованої української вакцини», — зазначив Кузін.

Крім того, МОЗ запустило програму створення власних тест-систем для виявлення інфекційних хвороб.

«Вже визначено декілька компаній та організацій, які отримують кошти державного бюджету на розробку вітчизняної тест-системи, яка спрямована на діагностику інфекційних хвороб. Державі передаються інтелектуальні права на розроблену тест-систему і надалі держава може самостійно виробляти такі тестові системи», — додав лікар.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: