Рейтинг-2021: якими політиками та партіями цікавились українці

ilyustratyvne-foto._large

Найбільше користувачів шукали інформацію про політика та ведучого Дмитра Співака та міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського.

Рух ЧЕСНО підсумовує 2021 рік і склав рейтинг політиків та політичних партій, яких найчастіше шукали у базі ПолітХаб.

Серед політичних партій найбільший запит був на інформацію про “Слугу народу” та “Батьківщину”. З-поміж парламентських партій лише “Голос” не увійшов до десяти політичних сил, яких шукали найчастіше. А от “Розумна політика”, яка співзвучна з депутатським об’єднанням Разумкова, увійшла в десятку.

Інформацію про яких політиків українці шукали найчастіше

Найбільше користувачі цікавилися телеведучим Дмитром Співаком, який у різні роки невдало балотувався до парламенту від ЄС та “України вперед” і був депутатом Одеської міськради від партій “Батьківщина” та “Яблуко”.

Наразі Співак внесений у базу псевдосоціологів Texty.org як ведучий, який піарить ОПЗЖ та Віктора Медведчука. Співак працював на телеканалі NewsOne, який потрапив під санкції РНБО. Нині працює на каналі Україна 24.

Другу сходинку посідає призначений цьогоріч міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський. З огляду на те, що він став наступником незмінного на цій посаді Арсена Авакова, то прізвищем екснардепа “Слуг народу” одразу зацікавилося багато українців.

Як народний депутат Монастирський встиг відзначитися тим, що підписав довідку про важливість “наукової роботи” Іллі Киви, якому зрештою не присвоїли наукового ступеня. У довідці йшлося про те, що комітет вже впроваджує “наукові розробки” Киви, в якій не було, як пізніше з’ясували, жодної новизни.

Але після призначення на посаду міністра внутрішніх справ Монастирський знову зацікавив виборців, і знову через Киву — він позбавив нардепа нагородної зброї і в нього вилучили два пістолети, які той отримав ще за Авакова.

Наприкінці року до трійки лідерів на хвилі популярності антивакцинаторського руху потрапив Остап Стахів. Він без успіху балотувався у мери та депутати Львова від партії “Ідея нації” під час останніх місцевих виборів. Водночас відзначився і на Хмельниччині — підтримував кандидата від ОПЗЖ до Хмельницької облради Віктора Вікарчука, який після програшу виборів міг бути причетний до створення фейкової міської ради.

Та найбільше користувачі цікавилися Стахівим у листопаді, коли СБУ повідомила йому про підозру в намаганні повалити конституційний лад, спираючись на докази, знайдені при обшуку його прибічників та дані про зв’язок з російськими кураторами.

Профайл покійного Антона Полякова опинився на четвертому місці саме через те, що користувачі після смерті народного депутата почали активно ним цікавитися. Це політик, який потрапив у парламент як мажоритарник “Слуг народу” з Чернігівщини і перейшов до лав “За майбутнє”. Восени його знайшли мертвим у таксі. У крові нардепа виявили метадон, алкоголь та димедрол, які й викликали гостру коронарну недостатність та ішемічну хворобу серця. Слідство досі з’ясовує, чи сам Поляков поєднав ці речовини.

Досить символічно першу п’ятірку як відкривав, так і закриває політик і “постійний гість” телеканалів Медведчука Михайло Чаплига. Це колишній помічник нардепів Юрія Луценка, Степана Гавриша та Віталія Шибка. Він балотувався до Верховної Ради двічі — від Соцпартії України та Громадянського руху України, але його так і не обрали.

Наразі Чаплига часто є гостем на каналі політика Євгенія Мураєва “НАШ”, й експерти “ДетекторМедіа”, які моніторять ефіри і позиції, Чаплигу визначають як проросійського коментатора.

Народна депутатка Анна Скороход, яка балотувалася від “Слуг народу” і зрештою стала позафракційною, за запитами користувачів посіла шосте місце. Цей рік почала з того, що балотувалася на посаду міської голови Борисполя. Далі українці цікавились нею як народною депутаткою, яка задекларувала 162 біткоїни (на квітень 2021 року — 257 млн грн).

Восени її профіль знову переглядали виборці через те, що вона втратила цивільного чоловіка — народного депутата Антона Полякова, з яким вони разом зі “Слуг народу” перейшли у депутатську групу “За майбутнє”. Зі слів Скороход, вони з Поляковим були заручені і проживали разом. Також народна депутатка заявляла, що її цивільного чоловіка вбили.

П'ятий президент України Петро Порошенко посів сьоме місце у рейтингу. І на нього він вирвався лише наприкінці року, коли стало відомо про підозру від ДБР. Його звинувачують у державній зраді та сприянні діяльності терористичних організацій у справі про постачання вугілля з Донбасу.

Одразу за Порошенком у рейтингу опинилася народна депутатка Людмила Буймістер, яка представляє в парламенті один з мажоритарних округів столиці. Тоді вона була пов’язана з бізнесменом і кандидатом від “Батьківщини” Сергієм Тарутою.

Рік для Буймістер завершувався нібито вдало — вона отримала нагороду від керівництва партії “Слуга народу”. Її нарекли «червоною кнопкою року» — за відповідні голосування під час розгляду принципових для партії питань. Але вже через місяць вона потрапила у “список Разумкова”.

Народний депутат Сергій Шахов з групи “Довіра”, відомий заявою про те, що “коронавірусу ніякого немає”, посів дев'яте місце. НАЗК підозрює нардепа у неправдивому декларуванні і вважає, що він не вписав у декларацію Інну Журбу, з якою спільно проживає і веде спільний побут. Статки, які не зазначені у декларації, сягають майже 15,4 млн грн.

Замикає десятку політиків, якими найбільше цікавилися українці, народний депутат Гео Лерос. Політик давав достатньо інформаційних приводів, щоб його прізвище викликало цікавість виборців.

За середній палець Зеленському йому вручили підозру у хуліганстві. Лерос не залишив ситуацію без відповіді і з трибуни парламенту пролунав його депутатський запит про необхідність закупити президенту памперси на випадок держперевороту, який, на думку Зеленського, міг відбутися 1 грудня 2021 року.

“Слуга народу” Микола Тищенко зносив Лероса під час виступу з трибуни, а в соцмережі з’явилося відео, де схожий на Лероса чоловік отримує від нардепа ОПЗЖ Вадима Столара гроші. Лерос назвав це монтажем на замовлення Банкової, але визнав, що гроші готівкою брав, з його слів, за реалізацію мистецьких проєктів у столиці.

Інформацію про які партії українці шукали найчастіше

З політичними силами ситуація значно простіша: у десятку найпопулярніших потрапили чотири парламентські партії: “Слуга Народу”, “Батьківщина” “ЄС” та ”ОПЗЖ”. Примітно, що у цю десятку не потрапила парламентська партія “Голос”.

Партія “Наш Край” посіла третє місце. Це регіональна партія, яка на місцевих виборах 2020 року за кількістю висунутих та обраних кандидатів посіла шосте місце.

Також користувачі цікавились “Свободою”, “Опозиційним Блоком” та “Силою і Честю”, які були учасниками виборів у 2019 чи 2020 роках. Найновішою у рейтингу була партія “Розумна політика”, у якої ще немає логотипа і партійців, та має асоціацію з Дмитром Разумковим.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: