Скандали і «зрада»: політичні підсумки року, що минає

кабмін

Політично 2021-й рік виявився доволі бурхливим, як на міжвиборчий період. Замість відносного спокою ми спостерігали постійні скандали пов’язані з високопосадовцями та взаємні звинувачення у державній зраді між президентом та опозицією.

Політично 2021-ий рік виявився доволі бурхливим як на міжвиборчий період. Замість відносного спокою ми спостерігали постійні скандали, пов’язані з високопосадовцями, та взаємні звинувачення у державній зраді між президентом та опозицією.

Попри те, що влада робила кроки, які мали б бути популярними в суспільстві, як-от арешт проросійського політика, кума Путіна, Віктора Медведчука, особливого рейтингу президенту це не додало. За даними соцопитувань, станом на кінець року він лише незначно випереджає головного конкурента, 5-го Президента України Петра Порошенка, а якщо б наступного року відбувалися вибори до Верховної Ради, то про монобільшість у парламенті не могло б бути й мови.

Арешт Медведчука

Початок року ознаменувався ударом по одному з лідерів ОПЗЖ Вікторові Медведчуку. На початку лютого рішенням РНБО була заблокована робота підконтрольних йому телеканалів – 112, ZIK та Newsone, а також накладено санкції на його близького соратника, нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака. Згодом під сакції потрапив і сам Медведчук разом зі своєю дружиною Оксаною Марченко.

Обмеження передбачають блокування активів, заборону на виведення капіталу, зупинення виконання економічних та фінансових зобов'язань тощо. Наразі Медведчуку висунуто підозру у державній зраді у справі щодо закупівлі вугілля в терористичних організацій.

У травні 2021 року генеральний прокурор Ірина Венедіктова підписала підозру про державну зраду Козаку і Медведчуку. На той час, як повідомили правоохоронці, Козак уже перебував у Росії, а Медведчук заявив, що від слідства ховатися не буде. У жовтні 2021-го суд відправив Медведчука під цілодобовий домашній арешт.

Нещодавно Апеляційний суд Києва залишив депутата Віктора Медведчука під цілодобовим домашнім арештом. Відтак, ухвалу судді Печерського райсуду Києва від 12 жовтня було залишено без змін. А днями Володимир Зеленський підписав указ про введення в дію санкцій РНБО щодо компаній-власників каналів «Перший незалежний» та UkrLive, які пов'язані з депутатами «Опозиційної платформи — За життя».

Звільнення Авакова

Після понад семи років, у липні 2021-го, у відставку подав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. За тривалістю перебування на посаді Аваков перевершив багатьох урядовців, він пережив зміну кількох прем'єрів та працював при двох президентах – Порошенкові та Зеленському. Коментуючи свою відставку, Аваков сказав, що він не хоче «брати участі у деяких речах, з якими не згоден».

Закон про олігархів чи боротьба з Ахметовим

У листопаді Володимир Зеленський підписав прийнятий ВР «антиолігархічний» закон, який почне працювати у травні 2022 року. Згідно з ним, визначати, хто потрапляє у категорію «олігарх», буде РНБО, яка повинна створити публічний реєстр олігархів. Законом передбачено чотири критерії, за якими визначатимуть належність людини до класу олігархів:

  • участь в політичному житті;
  • вплив на медіа;
  • монопольне становище на якомусь ринку;
  • наявність активів на 1 млн прожиткових мінімумів (2,27 мільярда гривень або близько 83 мільйонів доларів).

Щоби потрапити до реєстру, достатньо відповідати трьом з них. Олігархи будуть зобов’язані подавати фінансові і майнові декларації та обов’язково повідомляти про свої зустрічі з офіційними особами, зокрема народними депутатами та міністрами. Експерти вважають, що першочергово закон спрямований проти Ріната Ахметова та Петра Порошенка.

Понад те, Зеленський фактично звинуватив Ахметов у причетності до державного перевороту, який, за словами президента, мав відбутися 1-3 грудня. Ахметов натомість назвав заяви президента «суцільною брехнею».

Звільнення Разумкова

Закон про олігархів став «останнньою краплею» для розриву між Володимиром Зеленським та першим номером у виборчому списку партії «Слуга народу» Дмитром Разумковим. Чи не від початку обрання на посаду спікера парламенту Разумков почав грати у свою власну гру, дратуючи цим Офіс Президента.

Зокрема він утримувався під час голосування РНБО щодо санкцій проти Медведчука. А відправлення закону про олігархів на експертизу до Венеційської комісії поставило крапку на кар’єрі голови ВР. 7 жовтня ВР погодила його звільнення. Після відставки Разумков створив міжфракційне депутатське об’єднання «Розумна політика», до якого входить понад 20 нардепів, більшість з яких є членами фракції «Слуга народу». Це стало проблемою для Офісу Президента, бо фактично ці депутати є непідконтрольними керівництву своєї фракції і необхідні для прийняття рішень голоси доводиться шукати поза межами фракції.

«Вагнергейт»

Чи не найбільшим політичним скандалом року, що минає, став «вагнергейт». Йдеться про спецоперацію українських спецслужб щодо затримання найманців російської приватної військової компанії Вагнера.

У листопаді 2021 року журналісти проєкту Bellingcat опублікували розслідування, в якому на основі свідчень організаторів спецоперації та бійців ПВК «Вагнера» вдалося з'ясувати, що ймовірна планована операція української розвідки із затримання російських найманців була зірвана після того, як Офіс Президента України Володимира Зеленського вирішив її перенести.

За висновками розслідування, яке тривало рік, українська військова розвідка планувала захопити 33 найманців «Вагнера» 25 липня 2020 року. Однак за кілька днів до того, як літак з вагнерівцями на борту мав вилетіти з Білорусі, президент Зеленський досягнув угоди про припинення вогню з Росією. Угода мала набрати чинності 27 липня і, за даними журналістів, спонукала ОП відкласти операцію на п’ять днів, що призвело до її зриву. В результаті найманців затримали спецслужби Білорусі, які згодом передали їх російській владі.

Колишній начальник Головного управління розвідки Міноборони Василь Бурба заявив, що вказівку про перенесенння операції віддав особисто керівник Офісу Президента Андрій Єрмак. Він також заявив, що Служба безпеки України зобов'язана відкрити розслідування за статтею державна зрада, а Верховна Рада – створити слідчу комісію з перевірки причетності президента Володимира Зеленського та його найближчого оточення до витоку інформації. Бурба наполягав на перевірці на поліграфі Андрія Єрмака і першого заступника секретаря РНБО Руслана Демченка, але відразу після своєї заяви був звільнений указом Зеленського, виселений із службового помешкання та залишений без охорони.

В Офісі Президента спочатку взагалі заперечували факт проведення такої спецоперації, а пізніше фактично визнали «злив» інформації білоруській владі. У жовтні Володимир Зеленський визнав, що дзвонив Олександрові Лукашенку після прибуття автобусів з вагнерівцями у Білорусь для надання інформації про бойовиків. А кількома місяцями раніше він заявив, що ідея цієї операції належала іншим країнам, і Україну «максимально затягували в це питання».

Зеленський також завив, що не затверджував операцію, а Андрій Єрмак її не переносив. Також президент розкритикував Василя Бурбу, який організовував операцію. Він назвав його нечесною людиною, яка хотіла посварити Україну зі США та Туреччиною на догоду Петрові Порошенку. У підсумку «Вагнергейт» завдав потужного удару по іміджу президента та Андрія Єрмака, якого навіть називали «агентом Кремля».

Гогілашвілі

Ще одним болючим ударом для влади стала поведінка заступника міністра МВС Олександра Гогілашвілі. На відео, яке потрапило у соцмережі, видно, як чиновник лається на поліцейських за те, що посміли зупинити його автівку.

На відео також видно, як заступник міністтра обурюється тим, що підлеглі його не впізнали. Після значного суспільного резоненсу Володимир Зененський запропонував звільнити чиновника, після чого заступник міністра написав заяву за власним бажанням.

Втім, на цьому історія не завершилася, бо спливли подробиці біографії ексчиновника, який, як з’ясувалося, мав і, можливо, досі має російське громадянство. Крім цього, сусідом по будинку одіозного чиновника виявився керівник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони Кирило Буданов, який визнав, що Гогілашвілі є його другом.

Втім, і цим справа не обмежилася. З’ясувалося, що дружина Олександра Гогілашвілі – Марія Левченко є багаторічною помічницею Володимира Зеленського ще з часів його роботи у «Кварталі 95». При цьому, схоже, вона працювала помічницею президента неофіційно, адже у відкритому доступі немає її декларації про доходи. Натомість у щорічній декларації Олександра Гогілашвілі вказано, що протягом 2020 року його дружина отримувала заробітну плату за основним місцем роботи – «Студія Квартал 95».

За даними журналіста Юрія Бутусова, Марія Левченко, не маючи права на доступ до держтаємниці, була присутня 24 липня 2020 року на нараді в кабінеті Володимира Зеленського, що стосувалася операції із затримання вагнерівців. Державне бюро розслідувань 20 грудня розпочало два досудових розслідування стосовно Олександра Гогіашвілі. Цікаво, що розслідування розпочалося за ініціативою МФО «Розумна політика» колишнього голови Верховної ради України Дмитра Разумкова.

Pandora Papers

Впродовж  року понад 600 журналістів зі 117 країн, зокрема з України, вивчали конфіденційні файли про офшори, пов'язані з нинішніми і колишніми світовими лідерами. У документах Pandora Papers фігурує також президент Володимир Зеленський та інші українські політики.

За даними журналістів, Володимир Зеленський і його соратники можуть бути причетні до переведення 40 млн доларів від структур, пов'язаних з олігархом Ігорем Коломойським. Так, стало відомо, що навесні 2012 року «кварталівці» зареєстрували понад десять фірм на Британських Віргінських островах, Белізі і на Кіпрі. Серцем схеми стала фірма Maltex Multicapital Corp, яка була поділена порівну між фірмами Зеленського, братами Сергієм і Борисом Шефірами та сценаристом студії «Квартал 95» Андрієм Яковлєвим.

Підозра Порошенку

В останній день роботи парламенту у 2021 році під стінами Верховної Ради співробітники ДБР спробували вручити Петрові Порошенку повістку про виклик на допит, однак він сів у автівку і поїхав у невідомому напрямку.

Згодом у «Європейській солідарності» заявили, що Порошенко відбув у заплановане дипломатичне турне до Туреччини та Польщі. Через три дні, 20 грудня у ДБР повідомили, що правоохоронці направили поштою Петрові Порошенку підозру в державній зраді та сприянні діяльності терористичних організацій у справі про постачання вугілля з Донбасу. Фактично, Порошенку пред’явлені ті самі звинувачення що й Медведчуку. Тим часом, адвокати Порошенка, наполягають, що підозру їхній підзахисний не отримав. Звинувачення в державній зраді Петро Порошенко відкидає, а свою підозру називає переходом «червоних ліній». Він заявив, що має намір повернутися в Україну в першій половині січня.

Закономірний фінал

Під кінець року стало зрозуміло, що стрімке падіння рейтингу президента та провладної партії «Слуга народу» впродовж року – це стійка тенденція. Наприкінці грудня одразу три соціологічних центри (КМІС, соцгрупа Рейтинг та СОЦІС) презентували дані своїх останніх досліджень, які вони провели в середині грудня.

За всіма опитуваннями президент Володимир Зеленський все ще залишається лідером у рейтингу. Втім, розрив з найближчим конкурентом – Петром Порошенком – скоротився до 6-10%. Щодо потенційних парламентських виборів, то максимальний розрив між провладною партією «Слуга народу» та ЄС ще нижчий – максимально він становить близько 6%, а за результатами СОЦІС, рейтинги обох партій практично однакові.

Бумеранг

І вже в останні дні року звинувачення у державній зраді пролунали на адресу самого Володимира Зеленського. Як повідомила нардепка від ЄС Ірина Геращенко, СБУ зареєструвала заяву про скоєння злочину керівництвом України, яку вона подала разом зі своєю колегою Марією Іоновою.

«У заяві зафіксовані факти співпраці з країною-агресором, закупівлі командою Зеленського електроенергії і вугілля в РФ. Фактично це вугілля з вкрадених окупаційною владою шахт і фінансування Путіна з українського бюджету», – розповіла Ірина Геращенко.

Володимир ГОЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: