Спорт-2021: досягнення і скандали українських спортсменів

nm-sports-for-life-feature
Фото з відкритих джерел.

2021-й рік став дуже плідним для українських спортсменів як на перемоги, так і на скандали.

2021-ий рік став дуже плідним для українських спортсменів як на перемоги, так і на скандали.

ІА Дивись.info підготувала найгучніші досягнення і провали українського спорту цього року.

Євро-2020

Україна стала четвертою командою в історії чемпіонатів Європи, що вийшла у плей-оф з трьома очками. І другою саме на Євро-2020 – стільки ж очок набрала збірна Данії, яка з цим результатом вийшла у плей-оф з другого місця.

Ключовими для збірної України стали матчі групи «E». У них Іспанія розгромила Словаччину (5:0), а Швеція здолала Польщу (3:2). Завдяки цим результатам Україна випередила Словаччину у рейтингу третіх місць та потрапила до списку чотирьох найкращих.

Історичний гол Артема Довбика, забитий на 121-ій хвилині під час матчу збірної України зі Швецією, став найпізнішим забитим переможним м'ячем в історії чемпіонатів Європи.

Фото з відкритих джерел.

Завдяки цьому голу Довбик вивів Україну в ¼ «Євро-2020».

Окрім цього, збірна України з футболу отримала цьогоріч нову форму – на футболках гасло, з одного боку, «Слава Україні!». З іншого – «Героям слава!». На футболці спереду – погоджена з УЄФА емблема із тризубом та мапою України, включно з окупованими Росією територіями – Кримом і частиною Донбасу, через яку розгорівся чималий скандал серед росіян.

Фото з відкритих джерел.

Після завершення Євро-2020 Андрій Шевченко, який очолював збірну України протягом 2016–2021 років, у серпні несподівано оголосив про завершення контракту з Українською асоціацією футболу (УАФ).

Фото з відкритих джерел.

Наразі Андрій Шевченко працює головним тренером в італійському клубі «Дженоа».

Перемога Усика і українофобство

Олександр Усик переміг у Лондоні британця Ентоні Джошуа і відібрав у нього чемпіонські пояси за версією чотирьох боксерських організацій – WBA, IBF, WBO та IBO. Таким чином Усику бракує лише одного пояса, щоби стати абсолютним чемпіоном світу (найкращим на планеті за версією WBC є британець Тайсон Ф'юрі).

Фото з відкритих джерел.

Тим не менш шквал критики боксер також встиг отримати, в основному через свої висловлювання.

Найяскравішими були його фрази, що «росіяни та українці – це один народ», братання із окупантами, «Крим – це Крим» та пропозицію повіситись, якщо ти підтримуєш декомунізацію.

Олімпіада у Токіо

На Олімпійських іграх у Токіо Україна здобула 19 медалей.

Україна офіційно посіла 44 місце серед 206 країн-учасниць, й стала 16-ою за загальною кількістю здобутих нагород.

153 спортсмени, які вийшли на старт, вибороли 19 олімпійських медалей (1 золоту, 6 срібних та 12 бронзових) для України.

Ще 23 українці зупинились буквально в кроці від п'єдесталу, посівши 4-6 місця у фінальних змаганнях.

Єдине золото виборов греко-римський борець, а за сумісництвом народний депутат Жан Беленюк.

Фото з відкритих джерел.

Для 29-річної української каратистки Анжеліки Терлюги участь в Олімпійських іграх у Токіо стала справді історичною. Адже цьогоріч карате вперше увійшло до змагань як самостійна дисципліна. Тому «срібло» Терлюги стало не лише першим для неї, але й першим та наразі єдиним в олімпійській історії України.

Фото з відкритих джерел.

Українські синхроністки Анастасія Савчук та Марта Федіна завоювали бронзові нагороди в артистичному плаванні. Це перша в історії медаль України у цьому виді спорту.

Фото з відкритих джерел.

Найгучніше оскандалилася на Олімпіаді українка Ярослава Магучіх, котра завоювала «бронзу» на у фіналі жіночих стрибків у висоту. «Золото» взяла представниця ОКР Марія Ласіцкене. Після змагань Магучіх і Ласіцкене обійнялися.

Фото з відкритих джерел.

Фотографії Магучіх з Ласіцкене викликали осуд та образи на адресу української спортсменки у соцмережах.

Тим не менш деякі спортсмени, які також були на Олімпіаді, зокрема Жан Беленюк та львівський каратист Станіслав Горуна, які між іншим обоє є депутатами, заступилися за Магучіх з фразою «Спорт поза політикою».

На жаль, ситуація з росіянкою, українку нічого не навчила і вже через місяць вона втрапила у той самий скандал з тією ж спортсменкою.

Паралімпіада у Токіо

За результатами участі у XVІ літніх Паралімпійських іграх українські спортсмени здобули 98 нагород, з яких 24 золотих, 47 срібних та 27 бронзових.

Виступила Україна в 15 видах спорту, в 10 з них змогли отримати нагороди.

Фото з відкритих джерел.

Україна посіла шосте місце в медальному заліку і п'яте за кількістю нагород.

Найбільше медалей Україна отримала у категорії плавання – 43 медалі, на другому місці легка атлетика – 24. У стрільбі українці розділили перше місце з Китаєм за кількістю медалей – шість.

Для збірної України – це друга найбільш результативна Паралімпіада за кількістю медалей, але вперше з 2004 року українська збірна випала з топ-4 медального заліку. Останній раз на шостому місці українці фінішували у Афінах 2004 року.

На Паралімпіаді у Токіо українці неодноразово встановлювали світові рекорди.

А український паралімпієць, харків'янин Максим Кріпак став найтитулованішим спортсменом Паралімпіади-2020 року – він виграв одразу сім медалей, з них п'ять золоті.

Фото з відкритих джерел.

Юрій Захарєєв

Боксер з Одещини Юрій Захарєєв виборов «золото» чемпіонату світу з боксу. Ця медаль стала єдиною для України, утім, її складно переоцінити. На шляху до перемоги Захарєєв здолав п’ятьох опонентів, зокрема двох ексчемпіонів світу. А в фіналі українець зустрівся із представником Федерації боксу Росії Вадимом Мусаєвим. Росіянин вже мав чималий досвід виступів на міжнародних аренах, тоді як для українця цьогорічний дорослий чемпіонат став дебютним у кар’єрі.

Фото з відкритих джерел.

Перемога Юрія на цьогорічному чемпіонаті світу стала для України першою з 2017 року та сьомою за всі роки незалежності. Утім, це не всі здобутки 19-річного боксера. У 2021 році він також став чемпіоном світу серед молоді. А в аматорському боксі на рахунку Зарахарєєва назбиралося 15 перемог та жодної поразки.

Новий елемент у гімнастиці на честь українця

Міжнародна федерація гімнастики визнала новий елемент, який уперше виконав 18-річний українець Ілля Ковтун під час четвертого етапу Кубка світового виклику 2021 року. Елемент складається з перевороту назад з упору на руках та повороту на чверть оберту до бруса.

Фото з відкритих джерел.

Двірник, який став чемпіоном світу

Історія 49-річного Ігоря Євтушенка вразила багатьох українців, адже звичайний шкільний двірник став чемпіоном світу з джиу-джитсу.

Фото з відкритих джерел.

Аби потрапити на чемпіонат світу в ОАЕ спортсмен опублікував у Facebook допис із проханням допомогти зібрати кошти на поїздку.

Чемпіон світу з пауерліфтингу

Спортсмен з Краматорська Олексій Бичков цьогоріч вже вшосте став чемпіоном світу з пауерліфтингу. Завдяки черговій перемозі Бичков отримав ліцензію на участь у Всесвітніх іграх, які відбудуться у 2022 році.

Фото з відкритих джерел.

Людмила Бабак

Українська каноїстка Людмила Бабак цьогоріч вкотре стала чемпіонкою світу з марафону. Спортсменка стала найсильнішою не лише на короткій (3,4 км), а й на довгій (15,4 км) дистанціях. Каноїстка не програє на світових першостях із 2017 року, а на чемпіонатах світу в 2019 і 2021 роках вона також виборола одразу по два «золота».

Фото з відкритих джерел.

Аліна Марущак

Під час чемпіонату світу з важкої атлетики в Ташкенті 24-річна українка Аліна Марущак стала абсолютною чемпіонкою світу серед жінок. Вона виборола одразу три золота: у ривку, поштовху та сумі двоборств.

Фото з відкритих джерел.

Данило Болдирєв

Українець Данило Болдирєв завоював «золото» в дисципліні «швидкість» на чемпіонаті світу зі скелелазіння, що відбувся в Росії. У фіналі Данило на 0,226 сек. випередив іспанця Еріка Ною Кардону. Цією перемогою Болдирєв повторив власний успіх 2014 року.

Фото з відкритих джерел.

Шахмати

Чоловіча збірна України з шахів уперше перемогла на чемпіонаті Європи. Змагання проходили в Словенії.

Фото з відкритих джерел.

В останньому 9-му турі українська збірна, сіяна лише під 7-м номером, обіграла Вірменію (3:1). У результаті Україна та Франція набрали по 14 очок з 18 можливих, проте в українців виявилися кращими додаткові показники.

Окрім цього, український шахіст Ігор Самуненков здобув сенсаційну перемогу в суперфіналі юнацького Гран-прі серед спортсменів до 12 років.

Фото з відкритих джерел.

Серед близько 3000 учасників до суперфіналу відібрали по шість найкращих з кожної вікової категорії.

Фаворитом відкритих змагань у категорії U12 був 12-річний американець Абґіманью Мішра, який цього року побив рекорд Сергія Карякіна, ставши наймолодшим гросмейстером в історії спорту.

Визначальним став ще перший день, коли 12-річний українець обіграв Мішру в першому матчі – 1.5 – 0.5. Після партій з усіма суперниками обидва шахісти набрали по 6.5 бала, проте в підсумку гору взяв саме українець: завдяки результату в очній зустрічі.

Скандал за скандалом

Український боксер Василь Ломаченко став, мабуть, найскандальнішим спорстменом року.

Український боксер Василь Ломаченко переміг екс-чемпіона світу у легкій вазі за версією IBF Річарда Коммі.

Українець здобув перемогу за очками та став інтерконтинентальним чемпіоном Всесвітньої боксерської організації (WBO). Після перемоги Ломаченко вийшов на ринг не з державним прапором, а з прапором рідного міста Аккермана (Білгород-Дністровський). Вибір боксера викликав обурення в соцмережах.

Фото з відкритих джерел.

Не залишився осторонь від учинку Ломаченка і український професійний боксер та колишній багаторазовий чемпіон світу у важкій вазі Володимир Кличко. Він поширив визначення з Вікіпедії про те, що таке патріотизм і національна гордість, під яким розуміється почуття любові, відданості та прихильності до Батьківщини. «Василь Ломаченко переміг, вітаю, але чи представляв він свою країну, не використовуючи її прапор? Якого біса»,  —  висловився Кличко.

А нещодавно Ломаченко відправив свої золоті олімпійські медалі з Пекіна-2008 і Лондона-2012 в російську майстерню «Крестик резной» в Костромі.

Як стало відомо, спортсмен вирішив зробити особливий подарунок своєму батькові Анатолію на 57-річчя – натільний хрест.

Підготувала Софія ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: