В Україні можуть запровадити додаткові податки для деяких напоїв

shutterstock_448098010

Комітет Верховної Ради з питань здоров’я нації пропонує обговорити можливість введення в Україні спеціального податку на солодкі газовані напої.

Відповідну ініціативу висунув голова комітету Михайло Радуцький.

За його словами, в цьому питанні необхідно знайти баланс між інтересами суспільства, споживачів і виробників.

«Третина українських дітей п’ють солодку газовану воду часто, більше двох третин батьків не заперечують, щоб їхні діти вживали газовану воду і солодкі пакетовані соки. Але, на відміну від соків, солодку воду діти купують частіше самі! Не дивно, що цукровий діабет в Україні активно «молодіє», — пише Радуцький.

Він зазначає, що спецподаток на газовану воду діє вже в близько 65 країнах — від Мексики до ПАР. Наступного року до цього переліку приєднається Ізраїль, де за 100 грамів рідини потрібно буде додатково сплатити 1 шекель за літр (0,3 євро).

Наприклад, в Казахстані акциз на «енергетики» і солодку газовану воду з 2023 року складе 20%, в 2024 — 35%, в 2025 — 45%.

А Латвія ввела такий податок ще в 2002 році. Тому там рівень споживання газованої води — один з найнижчих в Європі. У Польщі додатковий податок почав діяти з 1 квітня 2021-го — плата в розмірі 0,15 євро стягується за кожен літр напою.

ВООЗ активно підтримує такі рішення. Згідно з доповіддю організації, збільшення ціни на солодкі напої навіть на 20% призводить до зниження їх споживання і сприяє переходу на більш здорові альтернативи.

«Як показує досвід Франції, Великобританії та інших європейських країн, виробники досить швидко адаптуються до нових правил — зменшують вміст цукру в напоях до рівня, що дозволяє уникати сплати акцизу. Отже, негативний вплив на бізнес — незначний», — зазначає Радуцький.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: