Скандал: працівники Бродівського лісгоспу протестують проти звільнення свого директора

IMG_7366

Кілька сотень працівників ДП «Бродівський лісгосп» прийшли сьогодні під стіни ЛОДА з вимогою скасувати наказ про звільнення директора підприємства Ореста Ониськіва.

Наказ Державного агентства лісових ресурсів про звільнення директора був виданий 29 грудня за поданням начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолія Дейнеки.

Сам Дейнека пояснює, що подання було зроблено за результатами аудиту, який показав незадовільну ситуацію з лісовідновленням.

«У контракті з директором підприємства передбачено, що однією з причин його розірвання та звільнення керівника може бути саме неефективна лісокультурна діяльність, тобто незабезпечення ефективного лісовідновлення. Я показав конкретно з площами, фотофіксацією, з матеріалами обліку, що ця проблема існує. Висновки аудиту були скеровані на підприємство ще у вересні, але там не усунули порушень і не притягнули до відповідальності винних. Обласне управління не може заплющувати очі на проблеми лісовідновлення. Тому ми внесли подання щодо притягнення директора до відповідальності, а голова держагенства ухвалив рішення про звільнення», – пояснює Анатолій Дейнека.

Натомість звільнений керівник вважає, що аудит мав замовний характер.

«Цей аудит не робився для того, щоби встановити реальний стан справ на підприємстві, а для того, щоби зробити негативний висновок. Це завдання і було виконано. Йдеться про перекручення цифр. Так у нас «зникло» за цим аудитом 800 гектарів, які в реальності є. Крім цього, там були такі «арифметичні помилки», коли замість 10 тисяч сіянців, нарахували лише тисячу. Але ж це видно на око. В основному для перевірки бралися ділянки, які ми самі визначили як такі, що потребують заходів з покращення. Перелік цих ділянок ми самі подали в обласне управління і на них же проводилася перевірка. З тим, що незадовільно проводилося лісовідновлення, я не погоджуюся. З року в рік Бродівський лісгосп відзначався як один з кращих щодо лісовідновлення», – каже Орест Ониськів.

Звернення на підтримку ексдиректора прийняв колектив лісгоспу, а також ради місцевих громад, зокрема Бродівська міська рада.

«ДП «Бродівське лісове господарство» є найбільшим серед підприємств обласного управління платником податків та обов’язкових платежів до бюджетів усіх рівнів. Чистий прибуток підприємства за 9 місяців становить 3 млн 998 тис грн. Середня зарплата працівників за 11 місяців 2021 року становить 23434 грн, що становить 203% до відповідного періоду 2020 року», – йдеться у зверненні колективу.

Там також вимагають проведення незалежного аудиту, причому усіх держлісгоспів області.

А обласні депутати вимагають, щоби в ситуацію втрутилася ЛОДА, адже погодження на звільнення директора підписав голова Золочівської РДА Василь Маркевич.

«Тут не тільки криміналу нема, це дріб’язкове порушення, яке у крайньому випадку вартує дисциплінарного стягнення. Але голова Золочівської РДА погодив подання на звільнення, не з’ясувавши всіх обставин справи. Ми звертаємося до голови ЛОДА, щоби він скасував це погодження», – заявила депутатка Львівської облради Ірина Сех.

Втім, позиція ЛОДА та обласного управління лісового господарства полягає у тому, що тепер скасувати наказ держагенства можна лише через суд. А Анатолій Дейнека запропонував поновити звільненого директора на роботі, запропонувавши йому іншу посаду, а у разі потреби навіть створити її спеціально для Ореста Ониськіва.

«Оскільки юридичний факт звільнення вже відбувся, то тільки в юридичній площині можна скасовувати якісь накази чи рішення. До вирішення в судовому порядку даного спору виконувати обов’язки директора буде його заступник. Також разом з чинним керівництвом і профспілкою ми готові напрацювати варіанти працевлаштування на підприємстві звільненого директора. І також спільно  вирішити проблему з лісовідновленням», – запропонував  Анатолій Дейнека.

Втім, сам Орест Ониськів на такий варіант не погодився.

«На підприємстві вакансій немає. А нова посада – це нові витрати. Хто буде платити?» – заявив він.

Наразі, Орест Ониськів готовий оскаржувати своє звільнення у суді, якщо іншого способу поновлення на посаді не залишиться.

Тим часом Анатолій Дейнека заявив, що скерує результати аудиту, які стали підставою для звільнення, голові ЛОДА, який натомість звернеться до держагентства, яке перевірить його об’єктивність.

Володимир ГАЛЕЧИК

Фото автора

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: