Куди піти у Львові на Різдво: повна програма заходів

IMG_4973-630x420

Цього року на Різдво у Львові відбуватимуться традиційні фестивалі та дійства.

Як розповіли у мерії, на території Львівської МТГ буде чимало цікавих подій, щоб кожен мешканець чи гість Львова зміг обрати щось цікаве для себе.

«Ми зберігаємо давні традиції Різдва. Цього року, як завжди у Львові, відбуватимуться традиційні фестивалі та дійства, за якими до нашого міста їдуть сотні туристів. Вже завтра ми на площі Яворського будемо встановлювати Різдвяний Дідух. Попереду нас чекає фестиваль «Велика коляда», який вже багато років відбувається в нашому місті. Також ми матимемо цікавий концерт на площі Яворського – коляда з Уляною Горбачевською — відомою українською фольк-співачкою. Захід відбуватиметься разом з дитячим хором «Жайвір» під акомпанемент саксофону. Звісно ж, що ми не можемо не провести улюблене свято львів’ян – «На Різдво до Гаю». Воно відбуватиметься 7 та 8 січня. Ще однією цікавою подією стане коляда з гуртом «Курбаси» біля модерної ялинки на площі Маланюка», – розповів начальник управління культури ЛМР Іван Остапович.

Зокрема, львів’ян та гостей міста запрошують на автентичне та родинне святкування Різдва у Музеї народної архітектури і побуту імені К. Шептицького, адже саме там живе це свято – у старій бойківській церкві, у колоритній гуцульській ґражді чи на багатій покутській садибі. Організатори обіцяють коляду разом із найкращими музикантами Львова серед зимової краси та автентики Шевченківського гаю.

Усі заходи відбуватимуться у межах благодійного проєкту Львівського скансену «Об’єднуємо друзів Музею», що покликаний акумулювати кошти на реставрацію музейних об’єктів. Відвідавши різдвяний скансен, кожен зможе стати добрим другом музею і сприятиме важливій справі – збереженню унікальних пам’яток народної архітектури.

Програма свята

7 січня

14.00 - 16.30

подвір’я церкви зі с. Кривка

коляда з гуртом звіздарі

  • мистецькі вертепи у Різдвяній шопці
  • ексклюзивна екскурсія «Українське Різдво» (лише за попереднім записом https://cutt.ly/jUQDzv9)

8 січня

14.00 - 16.30

подвір’я церкви зі с. Кривка

  • мистецькі вертепи у Різдвяній шопці
  • колядничий гурт з “Дударика”
  • ексклюзивна екскурсія “Українське Різдво”  (лише за попереднім записом https://cutt.ly/jUQDzv9)

16.30 - 19.00

садиба зі с. Вербівець

  • народні танці та спільна коляда з найкращими музикантами Львова:
  • танці з ДРИҐом
  • Lemko Bluegrass Band
  • Соломія Чубай зі своїми друзями музикантами
  • Василь Карвацький
  • Гурт “Курбаси”
  • MANU DJ
  • Ведучий Павло Гоц

Крім того на гостей свята чекають різдвяні інтер’єри, святкові фотозони, «жива» шопка, автентична кухня від «Бойківської гостини», трав’яний чай за коляду.

Вхід до Музею 7-8 січня – 100 грн (загальний квиток), 50 грн (пільговий квиток).

8 січня відбудеться фестиваль «Спалах різдвяної звізди», який є одним із найвидовищних та найяскравіших різдвяних заходів Львова. Завдяки майстрам звіздарської справи та організаторам фестивалю, виготовляти звізди та долучатися до «Ходи звіздарів» стало доброю традицією міста. Цьогоріч зіркову колекцію фестивалю поповнять 6 новостворених звізд, оздоблених  за  зразками  народного майстра Володимира Шагало. Унікальні розписи видатного майстра подарувала організаторам родина Шагало, заручившись обіцянкою, що ці ескізи будуть використані для оформлення різдвяних звізд. З цією метою у Музеї народної архітектури та побуту у Львові ім. Климентія Шептицького був організований майстер-клас звіздарства, на  якому на створених звіздах засяяли ескізи майстра Володимира Шагало.

Програма

12:15 –  Урочисте посвячення у звіздарі,  нагородження майстрів звіздарської страви, благословіння  звіздарів (Храм Пресвятої Євхаристії, пл. Музейна, 1 )

12:45 – Формування колони.

13.00 – Початок ходи.

13:05 – вул. Ставропігійська.

13:10 – пл. Ринок.  Коляда біля шопки.

13:20 – вул. Шевська

13:25 – пл. Яворського. Коляда біля дідуха.

13:35 – вул. Театральна

13:40 – просп. Свободи. Коляда біля статуї Діві Марії

13:55 – просп. Свободи. Коляда біля пам’ятника Т.Г. Шевченка.

14.05 – просп. Свободи, площа перед Оперним театром. Коляда біля ялинки.

Традиційні заходи будуть відбуватися також в населених пунктах Львівської МТГ.

«Цього року ми намагалися зберегти традиційні заходи, які відбувалися на Різдво у населених пунктах Львівської МТГ. Серед наймасштабніших заходів у приєднаних громадах - фестиваль переселенської коляди у Винниках та фестиваль «Коляда лунає» у Дублянах. Крім того, активні мешканці разом з релігійними громадами організовують вертепи, колядки. Також цьогоріч спільно з районним адміністраціями ми забезпечили встановлення різдвяних ялинок навіть у тих населених пунктах, де їх раніше не встановлювали. Наступного року намагатимемось поширити масштабні заходи, які відбуваються у Львові на територію населених пунктів міської громади», - розповів заступник директора департаменту міської агломерації ЛМР Тарас Кубай.

Подаємо головні події події зимових свят для львівської громади:

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: