«Житло у нових містах», або Хто і де купуватиме квартири у новому році

житло
Фото (ілюстративне), з відкритих джерел

У 2022 році понад 55% покупців житла на первинному ринку купуватимуть квартири за наявні статки — за власні накопичення або ж за допомогою продажу старого житла і купівлі нового з доплатою, яка не перевищуватиме 30-40% від вартості нової оселі.

Близько 35% інвесторів планують скористатися програмами із розтермінування від девелоперів, близько 10% покупців готові придбати квартиру за допомогою іпотечних програм, розповів ІА Дивись.info Михайло Підвисоцький, засновник та керуючий партнер групи компаній Concept Group.

При цьому, за словами експерта, близько 60% потенційних покупців вже мають власне житло і намагатимуться покращити умови життя, шукаючи технологічні, продумані до дрібниць, проєкти з новим побутовим комфортом, що органічно поєднані з природним середовищем.

«У 2022 році переважна більшість покупців первинного житла, а це 80-85%, належатиме до вікової категорії від 25 до 45 років. Близько 10-15% - це аудиторія віком від 45 до 60 років», - зазначив він.

Що стосується «портрету покупця» на первинному ринку, то, на його погляд, у 2022 році понад 40% покупців належатимуть до IT-індустрії.

В той же час 30% інвесторів — це переважно менеджери середньої та вищої керівних ланок секторів рітейлу, логістики, роздрібної торгівлі. Близько 20% покупців належатимуть до творчих професій: дизайнери, креативні директори, маркетологи тощо. Понад 10% покупців - експати (іноземні громадяни, що працюють в Україні та громадяни України, що тривалий час працюють за кордоном), а також люди старшого віку з усталеним життям, звичками, вподобаннями.

«Для представників IT-індустрії властиве сприйняття життя без надуманих ускладнень, але з ретельним, «аналітичним», вивченням особливостей того чи іншого проєкту та бренду забудовника. Ця категорія покупців орієнтується на потребу життя в технологічному середовищі, де є все, що потрібно для життя і роботи, але при цьому вони воліють знайти тихий, усамітнений простір поблизу великого міста. Не слід забувати, що через пандемію велика частка IT-спеціалістів працює вдома, тому дуже часто вони потребують додаткової площі для створення домашнього офісу або ж орієнтуватимуться на наявність коворкінгу чи офісних приміщень поруч з житлом», - наголосив експерт.

Михайло Підвисоцький звернув увагу на те, що для менеджерів середньої та вищої керівних ланок у великих компаніях переважно рітейл- та логістичного секторів через їхній досить напружений робочий графік часто вкрай важливим є усамітнене, гармонійне і спокійне життя біля природи, щоб знайти джерело поповнення енергії, життєвих сил.

«Ця категорія покупців шукатиме місце, яке допоможе їм позбутися “робочих” стресів та змінити на краще своє життя», - вважає експерт.

Для представників «креативного класу», на його погляд, важливе значення полягатиме в самій концепції майбутнього проєкту, ідеології житлового комплексу та додаткових конкурентних перевагах, наприклад, можливості ефективно працювати у форматі аутсорсу чи без надмірної потреби перебування в офісі.

«Творчі» покупці не розділяють життя і роботу, адже робота переважно і є виразником їхнього способу життя. Це люди, які налаштовані отримувати від життя позитивні емоції, в яких вони вбачають власне та родинне щастя. В той же час «люди з реалізованим успішним досвідом», купуючи житло, шукатимуть, насамперед, безпеку, затишок, природу, можливість жити в спокої, без міського хаосу та гонитв. А експатам потрібне сучасне, технологічне і безпечне житло для всієї родини. Їм потрібні відчуття захищеності та затишку, адже вони вбачають «батьківщину» у власній оселі», - підкреслив Михайло Підвисоцький.

Експерт вважає, що незалежно від рівня статків чи принципів вибору житла, у 2022 році всі зазначені групи покупців об’єднуватиме кілька загальних рис:

  • бажання жити серед природи з елементами усамітненого життя, але недалеко від великого міста,
  • бажання жити в сучасних будинках, зведених з використанням найновіших технологій та із сучасних еко-матеріалів (деревини, каменю, тощо),
  • жити в середовищі собі подібних людей.

«У 2022 році важливим для покупця стане не лише благоустрій територій житлових комплексів, а створення цілісних екосистем, які б поєднали природне середовище, простір, комфорт, інфраструктурну самодостатність та інновації. Це стосується як об'єктів соціально-побутових сервісів, так і території для дозвілля, занять спортом, відпочинку», - сказав фахівець.

На його думку, однією з важливих тенденцій первинного ринку у 2022 році буде  максимальне зосередження девелоперів на запитах потенційних покупців.

«Забудовники, реалізуючи масштабні проєкти, намагатимуться врахувати потреби всіх категорій покупців, створюючи окремі будинки під вимоги конкретної цільової аудиторії. Наразі це можливо переважно в об’єктах формату «нових міст», що будуватимуться «з нуля». Такі об’єкти варто вважати новими «містами-супутниками», зведення яких буде органічно вплетене в існуюче довкілля. Такі міста - це «інший бік» звичних, усталених уявлень про життя у власній оселі”, - наголосив керівник Concept Group.

Експерт зауважив, що для ідеології створення «нових міст» притаманне не лише задоволення потреб різної аудиторії (життя в сучасних оселях серед «дикої» природи, створення нових умов, які б суттєво розширили людські можливості в роботі, відпочинку, саморозвитку тощо), а ще й запобігання глобальному потеплінню та майбутньому дефіциту водних та енергоресурсів. Водночас важливим стане ще й технологічність таких проєктів - відповідність найсучаснішим трендам в будівництві з використанням інноваційних технологій, що значно спрощують життя, а також наявність природного «незайманого» середовища, вплетеність «нового міста» в природу, його підлаштування під особливості ландшафту тощо.

На його переконання, найбільші українські девелоперські компанії усвідомлюють важливість будувати за світовими тенденціями з урахуванням енергозбереження, екології. Тому у найближчому майбутньому в Україні з’являться проєкти у форматі «нових міст».

«Нові міста» вже створюються в США, а поблизу Каїру планують побудувати “з нуля” нову столицю Єгипту. В Лондоні, Парижі, Амстердамі заплановані цілі нові райони, які згодом можуть перебрати на себе функції центрів життя цих європейських столиць. Крім цього триває переосмислення ролі зелених насаджень у містах: так, приміром, у Амстердамі вже запланована активна заміна асфальту та бруку на трав’яне покриття.

З огляду на світові тенденції «нового урбанізму» цілком очікуваним стане втілення українськими девелоперами концепції гармонії життя у місті та серед «дикої природи».

Підвисоцький додає, що придбання житла в «нових містах» може стати найпріоритетнішим для покупців у 2022 році.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: