«Благословенний день, який чекали сім століть»: сьогодні –  третя річниця вручення Томосу про автокефалію ПЦУ

aV0u6a6jknm9LCHNORX2Gszw3VhZinTlRf8qKsgo

Цього дня три роки тому Православна церква України отримала Томос про автокефалію.

Церомонія вручення документа відбулася у Патріаршому храмі Святого Георгія на території Вселенського патріархату 6 січня 2019 року.

Чому це важливо і про непересічні факти про Томос, нагадує ІА Дивись.info.

Фото: РБК-Україна

Перед підписанням відбулася молитва українською мовою. Усі присутні мали змогу прослухати тропар у виконанні делегації, єпископату і духовенства з України. Також молитву прочитав Варфоломій.

Потім розгорнули сувій з Томосом, виконаним на пергаменті афонським іконописцем та ієромонахом Лукою, і Варфоломій підписав його. У резиденції Константинопольського патріарха після підписання документа представники Православної церкви України та інші присутні у залі заспівали українську колядку. «Нова радість стала» пролунала у церкві Святого Георгія після промови п'ятого президента Петра Порошенка.

Вселенський патріархат проголосив, що уся Православна церква, що є в межах незалежної України, з того часу канонічно автокефальна, незалежна та самоврядована.

Що цьому передувало

Як пише Духовний фронт України, війна України із Росією, антиукраїнська позиція духовенства РПЦвУ і допомога окупантам призвела до втрати довіри до церкви Московського патріархату і сприяла процесу православної консолідації в Україні».

«Москва впродовж багатьох століть розпоряджалася Київською митрополією, православною церквою в Україні, без відома Константинополя», — цитувало видання Вселенського патріарха.

У квітні 2018 року Верховна Рада підтримала звернення до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія із проханням видати Томос про автокефалію Православної церкви в Україні.

Через пів року, 11 жовтня, Синод Вселенського патріархату вирішив надати Томос.

Уже 15 грудня, ще через два місяці, у Софійському соборі у Києві відбувся Об'єднаний собор, на якому духовенство УПЦ Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви та представники УПЦ Московського патріархату створили єдину помісну Православну церкву України, ухвалили її статут і обрали предстоятеля − митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

Після того, як в Україні створили єдину Православну церкву — у державі перестали існувати УПЦ Київського патріархату та Українська автокефальна православна церква. Вони саморозпустилися, а нова церква є їхньою спадкоємицею.

Водночас УПЦ Московського патріархату виступила проти створення ПЦУ та продовжила існувати окремо, однак її присутність в Україні більше не відповідає канонам.

У тексті документа, зокрема, йдеться:

  • «Таким чином управлятимуться справи Церкви в цій країні, як проголошують божественні та святі Канони, вільно й у Святому Дусі, та безперешкодно, без будь-якого іншого зовнішнього впливу.
  • До того ж, цим підписаним Патріаршим і Синодальним Томосом ми визнаємо та проголошуємо встановлену в межах території України Автокефальну Церкву нашою духовною донькою та закликаємо всі світові Православні Церкви визнавати її як сестру та згадувати під іменем «Святіша Церква України», як таку, що має своєю кафедрою історичне місто Київ, не може ставити єпископів чи засновувати парафії за межами держави; вже існуючі відтепер підкоряються, згідно з порядком, Вселенському Престолу, який має канонічні повноваження в Діаспорі, бо юрисдикція цієї Церкви обмежується територією Української Держави.
  • І ми надаємо їй привілеї та всі суверенні права, належні автокефальній церковній Владі, так що відтепер Митрополит Київський і Всієї України, здійснюючи богослужіння, поминає «Усiх Єпископів Православних», а сонм найсвятіших Архієреїв при ньому поминає його ім’я як Першого та Предстоятеля Найсвятішої Церкви України.

У надвечір'я Різдва, шостого січня, Томос привезли до Києва, і він був представлений на різдвяній літургії в Софійському соборі.

На Різдво, 7 січня, у святині відбулося перше Богослужіння після надання Томосу Православній церкві України.

8 січня документ повернули в Стамбул для його підписання членами Синоду Вселенського патріархату.

«Тож 9 січня 2019 року на Томосі поставили свої підписи всі 12 членів Синоду Вселенського патріархату, чим було формально завершено процес оформлення документа про здобуття автокефалії помісною Українською православною церквою», – нагадують у ПЦУ.

Десять фактів про Томос

У Православній церкві з нагоди річниці розповіли декілька фактів про важливий церковний канонічний документ.

  • текст Томосу написаний на пергаменті розміром 50 х 950 мм;
  • оформлення тексту належить іконописцю, ієромонаху Луці з монастиря Ксинофонт святої гори Афон;
  • Томос прикрашений візантійським рослинним орнаментом у поєднанні з образами. Мініатюри зображенні за допомогою фарб на яєчній основі;
  • афонський чернець зробив нижню частину пергаменту напівкруглою, наслідуючи стиль давніх сигільйонів, себто колишніх проголошених актах;

  • для декорування Томосу взято образ Ісуса Христа в оточенні святого Варфоломія та святого Епіфанія, єпископа Кіпрського, імена яких носять Предстоятелі Константинопольської Церкви та Церкви України;
  • титул Вселенського Патріарха «Варфоломій Архієпископ Константинополя — Нового Риму та Вселенський Патріарх» написаний одним розчерком пера та переплітається, подібно косі, з різними декоративними і лінійними орнаментами, що надає письму урочистості;

Фото: "Погляд"

  • Перша літера, ініціал, оздоблена віньєтками та візерунками. Отець Лукас зобразив Вселенського Патріарха з пером у руках за написанням Томосу. Першою літерою є «П», що немов дах «покриває» зображення;
  • текст Томосу записано у візантійському стилі, згідно із давнім звичаєм, чорнилом сепія та пером, яке умокують в чорнило. Форма літер також має свої характерні риси, а саме — хвостики та подовжені лінії за зразком давніх сигільйонів;
  • найважливіша частина Томосу, у якій Православна церква, що «знаходиться в межах політично сформованої та цілком незалежної держави України, проголошується канонічно автокефальною, незалежною та самоврядною, виділена також червоною фарбою;
  • текст Томосу закінчується датою дня підписання.

Підготувала Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: