Понад 3,8 тис затриманих: влада Казахстану майже придушила протести

1641473521-1997
Фото: УП

Влада Казахстану заявляє, що майже вдалося відновити в країні "порядок".

Про це повідомляє УП, з посиланням на Reuters та Bloomberg.

Заява Токаєва пролунала лише через добу після того, як Росія направила свої війська для придушення протестів в Казахстані.

Станом на ранок п'ятниці силовики взяли під контроль вулиці Алмати, а президент заявив, що "конституційний порядок в основному відновлено в усіх регіонах країни". Водночас вранці 7 січня біля центральної площі міста Алмати ще можна було почути постріли.

Президент Казахстану зазначив, що "сили правопорядку працюють наполегливо" а ситуацію на місцях контролює місцева влада.

Токаєв вчергове назвав протестувальників "терористами" і поскаржився, що громадяни використовують зброю. Він додав, що силовики працюватимуть до їх "повної ліквідації".

У Казахстані ввели критичний "червоний" рівень терористичної небезпеки. У всіх регіонах встановлено режим антитерористичної операції.

Казахські спецпризначенці проводять «зачистку» на вулицях Алмати, найбільшому місті країни

Як інформує Радіо Свобода, поліція в Казахстані затримала 3811 учасників антиурядових протестів, 26 мітингарів загинули.

У сутичках загинули 18 силовиків, ще понад 740 зазнали поранень. Раніше президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив, що владі довелося мати справу як місцевими, так й іноземними «бандитами і терористами». Тому він віддав наказ армії й правоохоронцям стріляти на ураження по «злочинцям».

Протестувальники у Казахстані захоплювали будівлі місцевої влади, в частині з них виникли пожежі

МЗС України про події в Казахстані: пріоритет – безпека українських громадян

Міністерство закордонних справ України уважно відстежує розвиток подій у Казахстані, повідомив у коментарі Радіо Свобода речник зовнішньополітичного відомства Олег Ніколенко.

«Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба доручив відповідним підрозділам дипломатичної служби зосередитися на захисті інтересів українських громадян в Казахстані. Зараз ключовий пріоритет – їхня безпека. Посольство України в Нур-Султані перейшло на цілодобовий режим роботи. У разі загрози життю чи безпеці, українці можуть звернутися за допомогою за номером телефону: +7 705 755 66 10 або на електронну пошту: [email protected]. Ситуація ускладнюється запровадженням надзвичайного стану в Казахстані, нестабільною роботою мобільного зв’язку та Інтернету. Частково обмежено рух регіонального пасажирського транспорту, суттєво затримуються або скасовуються міжнародні авіарейси», – йдеться в коментарі.

«Дипломати допомогли українцям із пошуком місць для ночівлі. Нині посольство з‘ясовує із адміністрацією аеропорту та авіакомпанією можливість здійснення зазначеного рейсу, підтримує зв‘язок із пасажирами. За інформацією МЗС, аеропорт Нур-Султана працює в штатному режимі. Сьогодні планується рейс до Києва. Очікуємо від казахстанської влади неухильного забезпечення безпеки громадян України, надання їм повного сприяння, зокрема і тим українцям, які воліють залишити територію Казахстану», – наголошують дипломати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: