Що приготувати на Різдво? 7 традиційних українських страв до свята

rizdvo_cook

7 січня, коли Різдвяний піст офіційно завершився, настає час думати, чого б смачненького приготувати для гостей. Звісно, на різдвяному столі повинно бути 12 пісних страв: кутя, голубці з картоплею, риба, деруни, гриби, капуста та інші, які залишилися ще зі Святвечора.

Та що приготувати з продуктів, які вже стали дозволеними: з м’яса, олії, яєць, сиру, молочних продуктів?

Сьогодні розповімо, чим почастувати гостей, щоб на святі було не лише весело, але й смачно та ситно.

Пампушки з домашнього сиру

фото Depositphotos

Що треба: 300 г домашнього сиру, 100 г цукру, 3 яйця, 250 г борошна, 2 ч. ложки розпушувача для тіста, олія.

Як приготувати?

Домашній сир, яйця та цукор збийте міксером до однорідної маси. Додайте до маси борошно й розпушувач, замісіть м’яке, трохи липке тісто. Посипте борошном поверхню і розкачайте тісто. Виріжте з тіста кружечки, які можна залишити й так. Можна з’єднати два кружечки й додати начинку між ними начинку (варення, карамель, вишні або мармелад). На сковороді або фритюрниці розігрійте достатню кількість олія, щоб пампушки могли вільно у ній плавати. Коли олія почне потріскувати, обсмажте пампушки з обох сторін до готовності. Після цього розмістіть їх на паперовій серветці й посипте цукровою пудрою.

Качка, запечена з яблуками

фото Depositphotos

Що треба: 1 качка (ціла, або лише стегна чи крильця), 5 картоплин, 1 морквина, 1 цвітна капуста, 2 яблука, олія, майонез, 1 лимон, спеції до смаку.

Як приготувати?

Качку розморозьте, якщо треба. Після цього добре промийте та просушіть. Тоді натріть її ззовні та зсередини спеціями – сіллю, перцем, духмяними травами. Картоплю, моркву і капусту також помийте, посоліть і полийте олією (оливковою чи соняшниковою). Яблука і лимон помийте та наріжте на декілька частин. Тоді потрібно нафарширувати качку яблуками й лимоном і покласти її на деко, змащене маслом або олією. Навколо качки покладіть картоплю, моркву та капусту й полийте все лимонним соком. Випікайте в духовці під фольгою протягом 60 хв при температурі 180 градусів.

Заливне або холодець

фото Depositphotos

Що треба: 400-450 грамів філе курки (або будь-яке інше), 1 морквина, банка консервованого зеленого горошку (можна свіжого), 20 г желатину, духмяний перець горошком, лавровий лист, спеції до смаку.

Як приготувати?

Філе курки варіть в 1,5 л води протягом 30 хв разом з перцем, морквою, лавровим листом і спеціями. Розчиніть желатин у невеликій кількості теплої води (до 50 мл) і залиште набрякати. Готову курку поставте в холодильник, а після цього розберіть руками на шматочки й викладіть у форму. Наріжте варену моркву і додайте у форму разом з зеленим горошком. Бульйон, що залишився, підігрійте і додайте до нього желатин. Коли желатин розчиниться, залийте бульйоном м’ясо і залиште заливне у холодильнику на 5-7 годин до повного застигання.

Імбирні пряники

фото Depositphotos

Що треба: 250 г борошна, 1 яйце, 120 г вершкового масла, 200 г цукру, 2 ч. ложки меду, 1 ч. ложка імбиру, 3 ч. ложки кориці, 3 шт. гвоздики, ½ ложки соди, дрібка солі, прянощі, цукати, какао, прикраси – до смаку.

Як приготувати?

Імбир, корицю і гвоздику перемеліть у кавомолці й змішайте. Додайте дрібку солі й знову перемішайте. Просійте борошно і змішайте з прянощами та какао. В окремій мисці перетріть масло з цукром, додайте мед і яйце. Потім потроху додавайте борошно і соду, поступово перемішуючи ложкою або міксером. Тісто повинно вийти м’яким і трохи липким. Покладіть тісто в холодильник на кілька годин і після цього розкачайте його по поверхні. Сформуйте ваші пряники й випікайте у духовці, розігрітій до 180 градусів, 6-7 хвилин.

М’ясна запіканка з перепелиним яйцем

фото Depositphotos

Що треба: 1 куряче яйце, 1 кг будь-якого фаршу (курячий, індичий, яловичий, свинячий), 1 цибулина, дрібка мускатного горіха, 3 ст. ложки панірувальних сухарів, 6 шматочків шинки, 7 перепелиних яєць, 300 г йогурту без добавок, 200 г моцарели, спеції до смаку.

Як приготувати?

Цибулю наріжте і додайте до фаршу. Додайте туди яйце, сухарі та спеції. Після цього розподіліть фарш у формі. На дно покладіть шинку по всій довжині й покрийте йогуртом. Поверх йогурту покладіть по всій довжині нарізану моцарелу. Перепелині яйця варто відварити, очистити й розрізати надвоє. Після цього половинки яєць розкладіть поверх моцарели. Знову залийте йогуртом, покладіть зверху шинку і посипте натертим сиром. Випікайте протягом 60 хв при температурі 180 градусів.

Різдвяний пляцок

фото Depositphotos

Що треба?

Для тіста: 5 яєць, 1 скл. цукру, 200 г меду, 1 скл. олії, 1 скл. чорного чаю, 3 скл. борошна, 1 ч. ложка соди, 1 ч. ложка розпушувача, кориця (або інші прянощі), 1 ст. ложка какао.

Для крему: 250 г масла, пів склянки цукру, 1 ч. ложка ванілі, 50 г молока, 1 скл. сухого молока.

Як приготувати?

Збийте білки окремо від жовтків, поступово додаючи цукор. По одному додайте яйця, а згодом мед, олію і холодний чай, ретельно перемішуючи. Борошно змішайте з какао, розпушувачем і содою. Просійте суміш і додайте прянощі. Після цього змішайте рідкі інгредієнти з сухими в кілька етапів. Поділіть тісто на три частини й випікайте три коржі при 180 градусах протягом 20 хв.

Поки коржі печуться, в каструлі розтопіть масло, додайте туди цукор, ваніль і молоко. Добре перемішайте і залиште охолонути. Тоді додайте туди сухе молоко й залиште на 10 хв у холодильник до загустіння.

Після цього складаємо пляцок. Покладіть спершу один корж, змастіть його улюбленим варенням, тоді крем і поверх нього другий корж, який знову змащуємо кремом. Зверху покладіть третій корж, все гарно вирівняйте. Прикрасити можна розтопленим шоколадом або глазур’ю з кокосовою стружкою.

Буженина під смородиновим соусом

Що треба: 1 кг свинини, 6 зубчиків часнику, 50 г діжонської гірчиці, 1 кг картоплі, олія, спеції до смаку, смородина заморожена, 100 г цукру, 50 мл води.

Як приготувати?

Свинину посоліть, начиніть часником, змастіть гірчицею й обмотайте фольгою. Картоплю розмістіть поруч з м’ясом, посипте спеціями й полийте олією. Запікайте при температурі 190 градусів протягом години. Смородину з цукром покладіть на вогонь і варіть протягом 15 хв на малому вогні. Буженину розріжте на шматки, покладіть картоплю й полийте усе соусом зі смородини.

Джерело: Всвіті

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: