Втрачені пам'ятки Львова можна побачити у доповненій реальності

DSC_4983

Інтерактивний тур доповненої реальності про втрачені пам’ятки міста презентували у Львові.

Виставка демонструє величні споруди, які втрачені назавжди. Це перший схожий в Європі стартап у сфері інтерактивно-історичних реконструкцій з допомогою технологій доповненої реальності.

Охочі зможуть побачити, який вигляд мала львівська Ратуша у XVII ст., відому Краківську браму, усю велич Високого замку на піку своєї могутності, а також побачити як виглядала синагога Золота Роза у минулому столітті.

В межах проєкту біля входу у Ратушу встановили стенди, на яких зображені зруйновані пам’ятки архітектури, відтворені за допомогою технологій доповненої реальності.

«Цього разу у нас виставка дещо незвична – про доповнену реальність, про ті пам’ятки Львова, які, на жаль, втрачені. Це Краківська брама, яка була на північний частині оборонних укріплень, це Високий замок, який був розібраний в 19 ст. Також Ратуша, попередниця теперішньої будівлі, яка теж в 19 ст. була розібрана, а на її місці збудували теперішню. Це синагога Золота Роза. Нам як комунальному підприємству, яке займається, власне, популяризацією культурної спадщини, цікаво, щоб про цей проект дізналося якомога більше людей, щоб люди мали більше можливостей, більше ресурсів для вивчення культурної спадщини міста», - розповів керівник ЛКП «Бюро спадщини» Павло Богайчик.

Як користуватися додатком та побачити як виглядали ці об’єкти на локаціях в місті, розповів автор ідеї, засновник стартапу Chameleon Age Ігор Ковалишин.

«Людина підходить до руїн пам’ятки, сканує QR-код, завантажує додаток, відкриває платформу доповненої реальності, вибирає «Львів», споруду, біля якої вона є, відкриває камеру – і з’являється споруда в реальному розмірі. Можна гуляти, робити фото, слухати довідкову інформацію. Ми займаємося спорудами, які ніколи не відбудують, як, до прикладу, Високий замок. А завдяки додатку можна побачити, прогулятися. Крім цього, в додатку є режим «Вдома», тобто це можна зробити не лише на місці пам’ятки. Також це і престиж для міста, і історична складова, і освітня: ми хочемо, щоб школярі, студенти чи історики на цьому вчилися. Відтворення – історично достовірні, і архітектурно все правильно. Консультуємося з істориками, як все відновлювати і тоді робимо 3D-модель. А програма відтворює все в реальному розмірі», - розповів Ігор  Ковалишин.

За його словами, проєкт планують розвивати і надалі.

«Це буде Галицька брама, вже на 50% готовий міський замок. Він в собі поєднує дуже різні епохи, там всередині був храм, колодязі. Також наша мрія «вивести назовні» річку Полтву в центрі міста», - розповів Ігор Ковалишин.

Стенди біля Ратуші стоятимуть два тижні, далі їх планують розмістити на місці пам’яток. Також розглядається можливість перенести всю інформацію зі стендів на банер, який згодом розмістити на вулиці Валовій.

За словами Павла Богайчика, місто не витрачало власних коштів на  реалізацію проєкту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: