Які свята відзначають 12 січня (іменини, народні прикмети)

IMG_6831-696x464

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 12 січня в Україні і світі.

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 12 січня в Україні і світі.

Свята та події 12 січня

Наші предки слов’яни в цей день відзначали цікаве свято — День викрадень. В цей день згадують про те, як в епоху Купали Велес викрав Диву-Додолу, дружину Перуна. Під час весілля Перуна і Діви Велес був відкинутий Дівою і скинений з неба. Однак, потім він, бог любовної пристрасті, зумів спокусити богиню грози, дочку Дия. Від їх зв’язку народився весняний бог

Ярило. Також у День викрадень згадують про те, як в епоху Лади Кощій викрав у Дажбога (Бога літа і щастя) його дружину Марену. Від зв’язку Кощія і Марени народилася потім Снігова Цариця, а також багато демниці. Дажбог ж відправився на пошуки своєї дружини. Він буде її шукати всю зиму, і тому морози будуть ставати все сильнішим, а заметуть хуртовини все навколо.

Також 12 січня у світі святкують День доньки.

Іменини 12 січня 

Цього дня іменини святкують: Зотик, Макарій (Макар), Марія, Онисія, Тимофій (Тиміш та Феодор (Теодор).

Народні прикмети 12 січня

Сьогодні відзначається День Анісії Зимової. У цей день прийнято ходити в гості. На столі обов’язково повинні бути свинячі тельбухи, гриби. Зазвичай на Анісію різали гусей, а також варили свинячі тельбухи.

У селах 12 січня було прийнято забивати свиней. Брали свинячу селезінку і печінку, на яких ворожили про те, якою буде зима. Якщо селезінка гладка, то взимку будуть сильні морози. Якщо селезінка до спинки була більш товстою, то морозів можна чекати тільки в кінці зими. Якщо печінка в центрі товста, то морози почнуться вже зовсім скоро, а якщо широка тільки з боку черевця, то морозні дні протримаються до самої весни.

Також на Анісію існує традиція варити свинячі шлунки. Якщо шлунок порожній, то весна настане нескоро. Зазвичай день 12 січня видається дуже морозним. Кажуть: «Не проси у Анісії тепла, тому що холоди прийшли».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: