За три місяці на Львівщині врятували майже пів сотні людей завдяки аероевакуації

З першго жовтня торік на Львівщині відновили проєкт аеромедичної евакуації пацієнтів до закладів охорони здоров’я.

За перші місяці роботи гелікоптер здійснив 48 польотів за пацієнтами.  У тому числі й один у Київ із 9-місячною пацієнткою лікарні ОХМАТДИТ на борту у Центр дитячої кардіології та кардіохірургії та два поза межі Львівщини – дівчинку з вадою серця із Рівненщини та новонародженого з Ужгорода, розповіли у пресслужбі облдержадміністрації.

«Загалом повітряним шляхом у профільні лікарні медики транспортували 12 дітей, наймолодшому з яких 4 дні. Найстаршим пацієнтом львівських еаромедиків став 77-річний чоловік із Турківщини з коронарним синдромом», - йдеться в повідомленні.

Зі слів лікарів, здебільшого випадки, у яких використали повітряну спецтехніку, стосуються гострих захворювань серцево-судинної системи. Також медичні ініціації здійснювалися на ДТП, падіння з висоти, за вагітними тощо. Вертоліт може використовуватись і у випадках ліквідації надзвичайних ситуацій.

«Особливо запам’ятався політ за новонародженим. Хлопчик народився з важкою вадою серця. Тоді блискуче спрацювали дві екстренки. Крім цього, пам’ятний випадок стався із двома важкими постраждалими у ДТП в Радехівському районі. На місце події вертоліт вилітав двічі й сідав на автодорозі. Гелікоптер спершу забрав чоловіка із важкою травмою голови та повернувся за іншою постраждалою. Пацієнткою із внутрішньою кровотечею та підозрою на травму хребта тим часом займалися медики медицини катастроф станції «Буськ», – каже керівник Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Андрій Васько.

Гелікоптер наданий Міністерством внутрішніх справ України. Він постійно базується в аеропорту «Jagellon» у Черлянах і літає по всій Львівській області та поза її межами.

Медична комплектація повітряного судна є аналогічною комплектації реанімобіля класу «С». Тобто це така собі «реанімація у повітрі». Тут є все необхідне обладнання, зокрема кардіомонітор, дефібрилятор, апарат штучної вентиляції легень, інфузомати, автоматичний пристрій непрямого масажу серця.

Поки тривають усі погодження та координація між диспетчерами й наземними службами, відбувається збір команди, запуск вертольота.

Андрій Васько каже, що команда збирається за п'ять хвилин.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: