242 дні пекла: сім років тому впала вежа Донецького аеропорту

1578906124_722fd561366026d26e01b4568573c487.i900x600x580

7 років тому, 13 січня 2015 року, після багатомісячних невпинних боїв, впала диспетчерська вежа Донецького аеропорту, яка стала не лише «розпізнавальним знаком» оборони летовища, але й символом здатності України чинити спротив російській агресії.

Падіння вежі стало кінцем оборони ДАПу, тому що на той час і старий, і новий термінали були вже повністю зруйновані.

26 травня 2014 року відбувся перший бій за Донецький аеропорт.

До Донецька прибула російська група «Іскра», а також підрозділ чеченських вояків із загонів Кадирова. Ці формування були посилені підрозділами батальйону «Восток», який тоді формувався з місцевих колабораціоністів на чолі з Олександром Ходаковським. Російські та колабораціоністські сили висунулися в район аеропорту і почали займати позиції в новому терміналі, розмістивши на даху автоматичні гранатомети.

Персоналу і мирних жителів на той час там вже не було.

Окупаційні війська відступили з аеропорту після того, як українське командування відправило туди авіацію, яку вогнем підтримали спецпризначенці 3-го кропивницького полку, а також десантники 25-ї бригади і офіцери спецрезерву ГУР.

Після численних вбитих та поранених бойовиків окупанти відступили й усе літо там не було боїв, але у вересні там почалося справжнє пекло.

До речі, на Путилівському мосту, що сполучає аеропорт з Донецьком, вантажівка з бойовиками, які відступали, була розстріляна гранатометним вогнем своїх же поплічників, що сприйняли її як українську атаку.

Після того, як 5 вересня 2014 року у дію вступили Мінські угоди, російська влада була впевнена, що аеропорт їй передадуть, проте цього не сталось.

Українські позиції, які знаходились за 800 метрів від вежі, щодня обстрілювали по 50 разів з гранатометів.

Було декілька спроб захопити аеропорт.

Ввечері 12 вересня проросійські війська розпочали штурм із застосуванням артилерії, але українські війська його відбили.

14 вересня бойовики знову спробували захопити ДАП, вони використали 6 танків та 2 установки залпового вогню «Град», за деякими даними у той день загинуло 5 мирних жителів.

17 вересня з’явилась інформація, що серед окупантів є бійці Головного управління Генерального штабу Збройних сил Російської Федерації, які вважаються елітою російської армії.

Впродовж 18-19 вересня терористи обстрілювали аеропорт та зробили чергову спробу його захопити, обстріл вівся з району Азотного та Курахового із застосуванням 5 танків з міста і ще 2 з тилу, українські військові змусили їх відійти.

28 вересня у ДАПі загинуло 11 українських військових, двох з яких вважають зниклими безвісти.

1 жовтня відбулася чергова спроба штурму, українські воїни вбили 7 окупантів та поранили ще 10. Загалом тоді відбулися 4 атаки, під час однієї з них бойовикам таки вдалося пробитися у будівлі терміналів.

О 6-й ранку 2 жовтня почався новий масований наступ терористів на позиції українських військ, так звані «непідконтрольні» бойовики з 2-х (в інших джерелах 4-х) танків та зенітних установок ЗУ-23-2 обстрілювали українські позиції в аеропорту; за добу було здійснено 2 штурми, терористи із втратами відступили.

О 18:20 3 жовтня пресслужба АТО повідомила, що частина старого терміналу Донецького аеропорту охоплена пожежею. Під час штурму бойовики застосували проти українських військових димові шашки та під їх прикриттям захопили перший поверх. Контратакою сил АТО терористів було відкинуто на вихідні рубежі.

Ввечері 5 жовтня починається посилений штурм аеропорту, бої тривали до пізньої ночі, українські військові відбили атаку при вогневій підтримці підрозділів у Пісках.

«У терористів в Донецьку почалася паніка. У морзі нарахували 427 терористів, яких привезли з аеропорту, і це тільки за вихідні дні. Бійці Мотороли, які поранені лежать у лікарні, кажуть, що їх зливають і сьогодні буде їх останній бій. Також бійці розповідають, що їх командир зрадив, залишив в аеропорту, а сам втік роздавати автографи на честь 6 місяців ДНР», - сказав 7 жовтня представник полку особливого призначення «Азов» Андрій Дзиндзя.

Близько 50-60% всіх мінометних мін, які були доставлені з РФ для бойовиків, відправлялися у Донецький аеропорт.

«Наші відважні воїни героїчно тримають оборону Донецького аеропорту, який вже став символом мужності і героїзму. З вражаючими мужністю і відвагою. Українськими кіборгами прозвали вороги цих героїв. Карбувати їхній подвиг у літописі української бойової слави треба буде золотими літерами. Держава належним чином оцінить їх мужність», – Петро Порошенко, 12 жовтня 2014.

16 жовтня бойовики почали приганяти під аеропорт навіть бульдозери, які були знищені під час боїв.

17 жовтня  розпочався один з найінтенсивніших боїв за ДАП, вибухи було чутно навіть в центрі та північній частині Донецька.

25 жовтня журналіст російського телеканалу «Дождь» Тимур Олевський, котрий 24-го перебував у Донецьку та в Донецькому аеропорту, в ефірі одного телеканалу розповів, що терористи того дня почали обстрілювати одне одного, лише потім атакували аеропорт: «Самі вони діяли достатньо дивно — вони декілька годин обстрілювали власні позиції з «Градів» та мінометів. Таке враження, що одне угруповання воювало з іншим та било по тих місцях міста та будівлях аеропорту, де українських військових немає».

Також журналіст зазначив, що українська армія в аеропорту відстрілюється дійсно вельми обережно: «Це дійсно точкові постріли і вони припиняються тільки-но припиняється обстріл з іншого боку»

27 жовтня 4 українські танки зруйнували позиції бойовиків, що базувалися в гіпермаркеті поблизу аеропорту.

2 листопада військові повністю зачистили одне з приміщень нового терміналу — на другому поверсі раніше були бойовики. Після цього зведені підрозділи десантників і розвідників, підняли над аеропортом 3 українських прапори, це вони здійснили під постійним обстрілом з важкої артилерії і «Градів».

10 листопада один із «кіборгів» заявив, що бойовики воюють не лише з українськими військовими, а й обстрілюють російські війська.

13 листопада група «ІС» повідомляє, що Росія перекинула до Донецького аеропорту серйозно озброєний снайперський підрозділ — найновіші вироби російського військово-промислового комплексу — великокаліберні снайперські гвинтівки. Увечері терористи здійснюють іще одну спробу штурму, яка була відбита, при цьому терористи намагаються знищити комунікацію між захисниками об'єкту та основними українськими силами.

19 листопада українські військові — 93-тя мехбригада — відбили у бойовиків стратегічну висоту поблизу Донецького аеропорту. З цієї позиції ворог регулярно обстрілював захисників аеропорту.

Вранці 1 грудня з'являється інформація, що українські військові підірвали старий термінал Донецького аеропорту та відійшли, мовляв, отримали відповідний наказ. Ближче до середини дня на брифінгу в РНБО повідомляється, що військові не підривали навмисно старий термінал аеропорту – жодного спеціально спланованого  підриву терміналу не було, там тривають запеклі бої, сенсу щось підривати немає.

Станом на ранок 5 грудня українські військові були змушені покинути старий термінал, повідомив журналіст Андрій Цаплієнко: «Рашисти забрали своїх» двохсотих «і пішли брати реванш. Кіборгам довелося піти зі старого терміналу… вранці туди все ж повернулися «найвідчайдушніші».

8 грудня РНБО повідомило, що в Донецькому аеропорту зруйновано старий та новий термінали. Проте українські бійці продовжують тримати оборону аеропорту та успішно відбивають атаки бойовиків.

1 січня бойовики зі штурмом намагалися прорватися в новий термінал, але після запеклого кількагодинного бою з втратами були відкинуті назад.

13 січня в результаті масованих обстрілів терористами, обвалилась Диспетчерська вежа аеропорту, яка в народі стала символом його оборони. Пізніше речник АТО Андрій Лисенко уточнив, що вежу зруйновано частково – до 5-го поверху.

17 січня вдень у пресцентрі АТО повідомили, що в Донецькому аеропорту тривають запеклі бої. У повідомленні зазначалось, що українські військові проводять заходи по вогневому блокуванню противника з метою евакуації поранених із нового терміналу.

На ранок 23 січня до аеропорту намагалася проїхати машина з півтора десятки терористів, українська розвідка їх ліквідувала, одного залишили в живих. Тієї ж ночі бойовики передали українській стороні тіла восьми захисників аеропорту. Того дня вдалося визволити 3 українських військових та повернути тіла 8 загиблих бійців. Того ж дня українські силовики знищили загін «кадировців» в руїнах аеропорту — влаштували танці на руїнах. Волонтер Роман Доник: «У розпал радощів прилетіла кара небесна у вигляді одного пакету РСів. А потім ще хвилин 40 кара шліфувала ствольною артилерією»

За даними українського незалежного проєкту «Книга пам'яті полеглих за Україну», які були оприлюднені в січні 2018 року, підтверджені дані щодо втрат українських військових за період 242 днів оборони Донецького аеропорту становлять 100 осіб загиблими. Волонтер проєкту Герман Шаповаленко підкреслив, що число 100 — не заокруглення, а верифікований перелік. Точне місце загибелі чотирьох бійців не вдалося встановити, тому їх імена не були внесені до цього переліку. Ще четверо чоловік на січень 2018 були відсутні у тому списку — їх тіла не були знайдені. Враховуючи ці фактори, повний перелік імен, за словами Шаповаленка, може дещо змінюватися в залежності від того, що вважати територією ДАП, тому перелік може мати 99—109 прізвищ. Число поранених оцінюють у 440 осіб, згідно з повідомленнями у ЗМІ.

Достовірних даних скільки загинуло бойовиків - немає.

«Якби росіяни хоч раз побачили купи трупів своїх співвітчизників навколо аеропорту, побачили, як бродячі собаки гризуть людські кістки і бігають з головами мерців у зубах по злітній смузі, вони б назавжди зненавиділи цю війну», — кулеметник 93-ї бригади Олександр Сергєєв.

Диспетчерська вежа Донецького аеропорту стала символом російсько-української війни, її зображення стане жахом для російських війсь, які збиралися за декілька тижнів відібрати в України Донбас.

«Кіборги витримали, не витримав бетон».

Підготувала Софія ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: