Військовий з Львівщини сьомий рік перебуває у полоні в ОРЛО

271869209_465771281570816_261746870109914160_n

Військовослужбовець Роман Онищук сьомий рік перебуває у полоні в ОРЛО без жодного зв’язку з рідними та адвокатами.

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Роман родом з Львівщини, до мобілізації працював на залізниці. Після отримання повістки з військкомату про часткову мобілізацію, долучився до сил АТО. У складі 24-ї окремої механізованої бригади захищав від російського агресора Луганщину.

14 червня 2015 року під час виконання одного з бойових завдань його захопили в полон. З часу затримання до січня 2018 року Роман Онищук вважався зниклим безвісти.

Лише під час обміну в грудні 2017 року від раніше звільнених громадян України стало відомо, що Роман живий і перебуває в СІЗО Луганська. Відтоді жодних повідомлень чи телефонних дзвінків родичі не отримували. Родина досі не знає про точне місце перебування Романа та стан його здоров’я.

Згодом підтвердила перебування Романа Онищука у тимчасово окупованому Луганську і міжнародна гуманітарна місія.

«Приховування факту утримання Романа Онищука в полоні є порушеннями не лише українського законодавства, але й норм міжнародного права, в тому числі Женевських Конвенцій 1949 року про правила ведення війни, Додаткових протоколів до Женевських Конвенцій від 1977 року та Європейської Конвенції із захисту прав та основоположних свобод людини 1950 року», – написала Денісова.

Омбудсмен звернулась до керівництва МКЧХ в Україні, щоб ті терміново встановили місце перебування Романа Онищука, сприяли його негайному звільненню.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: