«Годинникарство – це як мафія: вхід є, а виходу нема», – кампаніст Олексій Бурнаєв

Medion   DIGITAL CAMERA
Medion DIGITAL CAMERA

Львівський годинникар Олексій Бурнаєв каже, що бачив усі вежові годинники України зсередини. Виробив, встановив чи реставрував понад сімдесят. На його рахунку чимало відкриттів та нововведень.

«Час – це такий світ, який рухається повз нас, а ми знаходимося в одній точці», – по-філософськи розмірковує пан Олексій у кафетерії готелю, де ми зустрілися. До речі, місце було обрано геть не випадково. На фасаді будівлі готелю «Nobilis» знаходиться один з найвідоміших і найцікавіших годинників Львова, виготовлених кампаністом. Точніше це не зовсім годинник, а «жакмароавтоматон», як називає його Олексій Бурнаєв. Та про це трохи згодом.

Про час і подорожі у ньому

«То що для людини, яка створює годинники, означає час?» – здалеку починаю розмову.

«Свого часу я слухав курс теоретичної фізики, вивчав теорію відносності, тому можу говорити іншими термінами, ніж звичайні люди. Наприклад, можу пояснити, як переміститися у часі», – веде далі пан Олексій.

На столі звідкись взявся аркуш паперу. Науковець швидко накреслив графік – прогноз погоди на тижневій шкалі часу...

«Якщо хмари займають певне положення і рухаються у нашому напрямку, ми можемо літаком переміститися в «завтрашню погоду». Так ми можемо рухатися в часі (лише щодо погоди) як в один, так і в інший бік, але при цьому там все буде чим далі, тим більше не так», – показує на кресленні годинникар.

«Тобто ви вірите у подорожі в часі?»

«Так, безумовно. Поки що людство не вміє цього робити, адже тільки-но навчилося літати швидше звуку. Але невдовзі… Хтозна…» – загадково посміхається співрозмовник.

Про перший годинник

До речі, першим годинником, який майстер повернув до життя, став годинник у Львівському національному аграрному університеті, колишній Рільничій школі в Дублянах.

«Ви викладаєте механіку на кафедрі фізики. А в якій точці перетнулися фізика з годинникарством?» – запитую.

«Цей перетин був усюди. Явища, які відбуваються у годинниках, починаючи від старовинних, що працювали від сонця, а також у механічних, основані на фізиці, на явищах періодичних і точних рухів і на механіці. Це нерозривні речі, – пояснює науковець. – Ну, і теперішні – електронні, цифрові – на 99% працюють на явищах фізики». 

Власне, з дублянського годинника розпочалася історія, яка триває вже понад 20 років. 2000-го Олексій Бурнаєв, залишивши Львівську політехніку через відсутність кар’єрного росту, пішов на посаду доцента в аграрний університет.

«Все, що відбувається з людиною у житті – на краще», – з оптимізмом додає майстер.

Саме тут почався новий розділ життя науковця. Оригінальний годинник Рільничої школи, датований 1909-им роком, зник ще в середині шістдесятих. Залишилися лише циферблат і стрілки. Восени 2000-го року Олексію Бурнаєву вдалося його запустити з новоствореним електронно-механічним приводом, але не обійшлося без казусів. Якось через помилку у програмуванні годинник безперервно бив усю ніч.

Фото з Вікіпедії.

«Я порахував, що з інтервалом у 3,5 секунди годинник від 6 вечора до 7 ранку вдарив 13400 разів. Це нагадувало повільний дзвін у церкві за покійником. У програмі треба було написати «зупинити бій тоді, коли лічильник ударів стане менше одиниці», а ми написали – дорівнює нулю. Годинник зайшов у підпрограму бою і не зміг з неї вийти, бо чомусь проскочив нуль, і далі бив собі до мінус безмежності, віднімаючи з лічильника з кожним ударом по одиниці...», – пояснює пан Олексій.

Майстер очікував, що буде страшний скандал після такого, але минулося. У місті подумали, що помер хтось дуже важливий чи, не приведи Господи, когось вбили, ось і б’ють у церковні дзвони всю ніч. Плюс дзвін мав хоч не сильний, але дуже мелодійний звук.

Годинники Мєнцовича

Автором годинника у Дублянах був майстер з Кросно Міхал Мєнцович. Щоправда, тоді Олексію Бурнаєву про це ще нічого не було відомо. Тільки згодом, коли кампаніст почав дедалі частіше стикатися з подібними деталями, виразним почерком, зацікавився, ким був цей годинникар. Майже всі годинникові механізми Галичини – його робота.

«Наприкінці ХІХ століття була така дурна мода, коли торгівці змивали написи годинникових фірм, натомість писали назву свого магазину. І таким чином у Польщі народився міф про велетенську школу годинникарства у Львові та Станіславі. Я фізик і знаю, що багато речей необов’язково доводити. Якщо не виконується закон збереження енергії, значить це неправда. Так і тут. Що таке годинникове виробництво? Це бруд, литво, треба щось точити, кувати. (Йдеться, звісно, про великі годинники.) А отже, має бути велике підприємство. Після радянської окупації, всі польські та австрійські фірми були збережені. Був цех з виготовлення жарівок – з нього зробили «Іскру», була шоколадна фабрика – став «Світоч». Виникає запитання – куди поділося годинникарство? Вважаю, його просто не існувало. Годинники купували за кордоном, стирали назви фірм-виробників, натомість писали назви своїх магазинів», – розповідає пан Олексій.

На його думку, саме так народився міф про «великого годинникаря зі Станіславова» М. Ягера.

«Зараз у Бібрці роблю годинник, на якому стоїть табличка «М. Ягер, Станіславув», просто прикручена гвинтиками. Маю фото «його» кишенькових годинників з золотими медалями англійських виставок. Так от, виявилось, Ягер був звичайним торгашем «ювеліркою» і годинниками. У його крамниці гравер годинники відкривав, змивав автентичні написи, а потім красивим почерком наносив нове гравіювання. Саме готую статтю, де наведу багато доказів, що Ягер був звичайним шахраєм. За 100 років нічого не змінилось, тепер «від президентів» дарують китайські годинники з київським гравіюванням», – розповідає кампаніст.

Десь, власне, з цих причин Олексій Бурнаєв не особливо звертав увагу, коли бачив напис «Міхал Мєнцович». Аж після реставрації годинника в Бережанах, вирішив зазирнути у власні фотоархіви і його подиву не було меж.

Фото з Вікіпедії.

«Стрілки однакові на годинниках в Дублянах, Кам’янці-Бузькій (Ощадбанк), Львівській залізниці, Бережанах, Дрогобичі... В Озерянах на вежі є зогнилий циферблат, механізму, напевно, нема і костел закинутий, але за формою стрілок бачу стиль Міхала Мєнцовича. У Кросно, в садибі, де він мешкав, на першому поверсі знаходилася майстерня, а на другому – жила сім’я. До речі, у Підволочиську хоча і знищений механізм годинника, але краєзнавці знайшли на нього документи.

Якщо брати Галичину, то десь 90% годинників зробив Міхал Мєнцович. Він працював з 1902 до 1939 року, щоправда, з 10-річною перервою після Першої світової війни. Уявляєте, яку титанічну роботу йому довелося виконувати? Годинники були не такі, як зараз, що в буса влізуть. Їх везли потягом і возами з Кросна аж до Львова і далі, а ще – їздити на заміри...  Мєнцович виготовив понад 300 годинників. І на сьогодні несправних нема – вони або розграбовані, або в ідеальному стані. Треба тільки почистити, змастити і він ходитиме далі», – каже пан Олексій.

(Не)складне обслуговування

Обслуговування старих годинників – річ специфічна і якщо правильно це зробити, то їхнє життя можна продовжити ще на багато років.

«Деякі годинники дуже важкі у доступі. Наприклад, на Управлінні Львівської залізниці стоїть годинник Міхала Мєнцовича, який не тільки робив свої годинники, а й відновлював попередні. Туди нікого не пускають. Від слова «ніколи». Електрики його заводять і змащують, а ремонт йому не потрібен поки.  

Ось у Дрогобичі і Бережанах на ратушах стрілки ще ковальської роботи, не фабричні, а механізм – Мєнцовича. А тепер я вже іноді міняю за ним – минуло сто років і настав час це зробити», – пояснює майстер.

Загалом чимало годинників унікальні, схожих не побачиш ніде у Європі.

«У нас є унікальний годинник у Яворові, на школі, який від одної гирі перемикає бій на чверті та години. Раніше це була пожежна вежа з кімнатою і балкончиком для спостереження. Якщо пожежник помічав десь дим, дзвонив у дзвоник, піднімаючи пожежну команду. Будівля досить тісна і бракувало місця для механізму годинника, тому розробили спеціальний. Я таких ніде не бачив – ні в нас, ні у Франції, ні у Чехії, ніде. На жаль, годинник занедбаний, покинутий. Всередині вежа зроблена у вигляді високої діжки з дубових дошок з обручами, в якій ходять гирі, а навколо – гвинтові сходи. Це просто бомба. Було б добре зробити доступ для туристів», – говорить далі годинникар.

Сьогодні чоловік повертає до життя ще один унікальний годинник у Бібрці, в якому від навантаження почала зношуватися форма зубів. Щоби знову запустити маятник, протягом останніх десятиліть додавали вантажу – клали звичайну цеглу у гирі, які виготовляли не з цільного металу – такі собі відра, циліндри чи навіть гільзи від артснарядів.

«Тобто є два способи реанімувати старий годинник – додати 20, 30 чи навіть 50 кілограмів вантажу, і він зможе працювати ще до 10 років, або розібрати і на заводі підварити. Але це те саме, що взяти вицвілі фрески Леонардо Да Вінчі і дозволити якомусь реставратору, нехай і дуже талановитому, їх підмалювати. Так «освіжили» цього року годинник «механіки 6-го розряду» у Чорткові. Вони знаються на механіці і вміють її робити, але не розуміють, що старовину не можна освіжати – вона втрачає свою автентичну цінність», – пояснює Олексій Бурнаєв.

«Отже, ви хочете сказати, що старі годинники не завжди варто ремонтувати?» – перепитую.

«Французи так не роблять. Я був у Стразбурзі, у їх знаменитому соборі. Він дуже старий і високий, з дуже складним астрономічним годинником, у якому 50 тисяч деталей. Церква свого часу дуже сприяла встановленню годинників. Адже є свята стаціонарні, а є ті дати, які переносяться. Це пов’язано із рухом планет (пам’ятаєте, як зірка привела на поклон царів?). І ось ці старі астрономічні годинники були дуже поширеним явищем у Європі. Звісно, можна було обійтися й одним, наприклад, у Ватикані. Але кожен для престижу хотів мати власного годинника – заввишки у п’ятиповерховий будинок. Так ось, це вже третій за рахунком годинник у Стазбурзькому соборі. Попередні два не наварювали і не доточували. Їх зняли і поставили у залах сусіднього палацу, ще кілька століть тому.

Якщо годинник старий, його законсервовують. У музеї мистецтв і ремесел у Парижі є спеціальні реставраційні майстерні. До речі, йдеться не лише про годинники, а й про механічні іграшки, які рухались і грали на різних інструментах. Їх не реставрують, бо отвори, наприклад, були зі слонової кістки і порозбивалися, тож звук почав виходити фальшивий. Автоматон, якому 300 років і він виконував 7 мелодій, законсервували, натомість зробили цифрову модель. Є певна концепція, щоб залишити для майбутніх поколінь так, як було. Бо тепер технології дозволяють надрукувати потрібні деталі навіть зі сталі на 3D-принтері. Але ніхто до такого не вдавався. Іржу і ту не знімають. Покрили лише спеціальним чорним лаком. У майбутньому навіть важко уявити, які будуть технології. Але ж людям захочеться побачити старовину», – продовжує пан Олексій.

Жакмар + автоматон = жакмароавтоматон

Цікаво, що львівський кампаніст розробив власну механічну іграшку – такий собі гібрид жакмара та автоматону. Перший – це автоматичний механізм у вигляді металевої або дерев'яної фігурки, що рухається. Використовується, як правило, знадвору, у баштовому годиннику з боєм. А ось автоматон – набагато складніший і дорожчий механізм, який знаходиться у приміщенні. Це лялька з механічним приводом, що виконує дії за заданою програмою. Але сам термін був введений лише у ХХ столітті чеським письменником Карелом Чапеком. Такі ляльки могли виконувати комплексні рухи, наприклад, писати, малювати, грати на музичних інструментах.

Один із жакмарів Олексія Бурнаєва знаходиться у Бродах. Це козак, який тричі на день на 92 секунди виїжджає з вежі. А ось один з улюблених годинників львів’ян і гостей міста – це, власне, жакмароавтоматон на фасаді готелю «Nobilis».

«До того, як ці персонажі з’явилися, ми рік пили каву в готелі і міркували, – згадує майстер. – Приходили раз на тиждень, коли ще тут тривали будівельні роботи. Архітектор намалював круглий годинник на балконі, зверху – дзвін на кутій підвісці, а два французьких хлопчики у панчохах до колін довгими молотками мали бити у дзвін. Слід зауважити, що ми не малювальники. Усі наші роботи гарніші за попередні ескізи. Навчені створювати гарну картинку архітектори чи дизайнери, але часто буває, що намальоване неможливо втілити у життя». 

Днями і ночами кампаніст продумував кожен рух, обирав мелодію, яка б пасувала, була органічною.

«Колись 22 червня, у найдовший день року, французи започаткували День музики, коли музичні колективи виходять на вулицю і безкоштовно розважають людей. У Львові це теж прижилося. Є сайт, де можна зареєструватися. І ось, власне, я зареєстрував своїх механічних персонажів у вуличному дійстві», – з гордістю каже пан Олексій.

І додає, що на вулиці Коперника має з’явитися ще один розкішний проєкт, над яким він працює вже сім років – залишилося доробити усього лише 5%. Бракує двигуна, який би працював (майже) вічно і не шумів.

«А як виглядатиме той годинник? Чи це секрет?»

«Ні, не секрет, – сміється пан Олексій. – Стародавній велосипед з великим переднім колесом і маленьким заднім. На ньому сидить панянка – реальна особа, яка в молодості була як дві краплі води схожа на зірку італійського кіно Орнеллу Мутті. На колесі годинники з обох боків – ширина годинників 11 см, діаметр – метр. Цей годинник плоскіший за наручні годинники. Там є годинна, хвилинна і секундна стрілки. Остання обертається так, як дівчина крутить педалі. У неї рухомі дві руки, голова, ноги і тіло. Кожну годину дзвонитиме у велосипедний дзвінок. А ще буде песик на повідку – він гавкатиме, коли годинник показуватиме чверті».

Годинникар зізнається, що ніколи не знає, скільки часу йому знадобиться для виготовлення нестандартного годинника: «Ніколи не можна сказати наперед терміни – я не плитку в туалеті кладу». 

Улюбленці 

«А маєте улюблені годинники», – запитую.

«Важко сказати. Нова дитина – найулюбленіша, щоразу треба мати сміливість зробити те, чого ніколи не робив», – посміхається Олексій Бурнаєв.

Насправді, багато його годинників стали візитівками міст. У Львові це, зокрема, квітковий годинник і монах-пивовар. Щоправда, останній більше сприймають як скульптуру, бо стрілки давно вже не показують час. Та туристи однаково охоче з ним фотографуються, знову і знову напуцовуючи до блиску пузо, що нібито має принести удачу.

Автор скульптури відомий львівський митець Володимир Цісарик. Саме його проєкт переміг на конкурсі до 300-річчя Львівської броварні. Відкриття пам’ятника мало відбутися на день міста 2011 року. І якщо з термінами у скульптора все було гаразд, то кампаністу на роботу залишили обмаль часу. Фішкою годинника було, коли стрілки вказували 17:15, починав грати «Гімн пиву» Кос-Анатольського, чудовий запис якого зробила буквально за годину «Піккардійська Терція».

«Там склалася така ситуація, що під час Євро-2012 біля оперного театру розміщувалася фан-зона і для неї від щитової від’єднали усі «сторонні» дроти. Годинник залишився без електрики», – каже майстер.

«А можна його відремонтувати?»

«Запросто. Йому просто потрібен господар. Казали, що його нібито передали на баланс міста. Та кінців знайти так і не вдалося», – з сумом каже пан Олексій.

І згадує про ще один годинник, який став улюбленим місцем для призначення побачень у Тернополі – знаменитий «тристоронній».

«У Тернополі мер знайшов листівку, на якій був сфотографований тристоронній годинник 1882 року. Це все, що від нього збереглося. А ми його відмалювали. Бабуся, яка роздавала інтерв’ю про довоєнний Тернопіль, казала, що такий, як був. Стовп з чавуну – я такого не робив. Досі це були лише баштові годинники, куди можна було зайти. А тут для доступу потрібна вишка. Годинник працює з 2014 року. Траплялися дрібні поломки. Наприклад, він був змащений густим машинним мастилом, але через закритий ущільнений корпус, щоб всередину не затікала вода, годинник влітку дуже нагрівався і мастило засохло, перетворилося на камінчик і деталі заклинило. Спочатку він відставав, потім і зовсім зупинився. Побризкали рідким мастилом і годинник знову пішов. Тобто сім років майже без проблем», – веде свою розповідь майстер.

Рейхстаг і Жовківська ратуша

Пан Олексій жартує, що годинникарство схоже на мафію: «Куплю за кордоном годинник, поставлю і все – це так не працює. У тій точці все лише починається. Годинникарство – це як мафія: вхід є, а виходу немає. 20 років я робив годинники, хто їх зможе ремонтувати без мене?»

Поломки трапляються як із об’єктивних, так і суб’єктивних причин. Не встигли ще відновити годинника на Жовківській ратуші, як з ним почалися проблеми: школярі, які прийшли на екскурсію, відразу взялися перевіряти стрілки на міцність – там до них є доступ з балкону.

Фото: ua.trip-impressions.com

«Але в Жовкві досі ходять чутки про зникнення у невідомому напрямку автентичного годинника?»

«Жовківський «автентичний» годинник стоїть при вході у вежу, – пояснює пан Олексій. – Так само, як і «автентичний» дзвін. Годинник зробили майстри десь у 80-их роках одночасно з годинником Рави-Руської. З чого це видно? Це видно по кострубатому механізму. Адже колись механізми робили художні із завитушками, листочками, виноградними гронами, а тут з іржавого кутника зварили раму. Натомість дзвін – з кисневого балона: обрізаний кисневий балон, збоку залізячка з пружинкою, яка била у нього. То все що й було автентичне. Це не реально продати, бо ніхто навіть по приколу таке б не купив. Ремонт зробили розкішний. Усе гниле дерево з вежі забрали. 

Я вважаю, що у мене в Жовкві два годинники. Бо від старого там нічого не залишилося. Перший був поставлений десь 2003 року, другий – 2015. Щось він закапризував (на момент публікації «капризом» виявилась напруга 185 вольт в мережі ратуші... – ред.).

А знаєте, що спільного між Рейхстагом 1945-го і Жовківською ратушою?» 

«Уявлення не маю…»

«З діри в даху стирчить прапор вже 30 років, – сміється кампаніст. – Ми хочемо зараз замість прапора на вежі, яку доїдає шашіль, зробити флюгер. Його кріплення підсилить конструкцію і не  треба буде для ремонту зривати мідь з даху. Інакше шпиль ратуші ось-ось впаде – він чекає сильного вітру».

Київський квітковий годинник і дядько зі спінінгом

Ще одна історія, яку любить переповідати Олексій Бурнаєв, про київський квітковий годинник. А дізнався він її деталі, коли майстра запрошували до столиці для консультацій – чи можна щось зробити з тим годинником? Проблеми почалися з ним того дня, коли його запустили.

Встановлення київського квіткового годинника.

«Це був куплений в магазині квітковий годинник для домашнього садочку: дві стрілочки з алюмінію, на які можна було наставити горщиків з квітами, поставити його на клумбі і милуватися. Моторчик там такий, як на метровому «нобілісі», але ж у Києві 12-метровий годинник. За перших два роки на нього витратили 3,6 мільйона гривень за курсу долара 8 гривень. Годинник завершили опівночі, налили усім шампанського, навіть дівчатам, які висаджували квіти. А вже о третій годині ночі годинник зупинився – пластмасові шестерні ніби язиком злизало. 

Стрілки київського квіткового годинника.

Тоді знайшли «підприємця» з Переяслава-Хмельницького, в якого була фірма з виробництва шнурівок для взуття, і віддали йому тендер на ремонт (бо він «дуже любить годинники»). Зробили вже з бронзи, але вистачило цього на кілька годин. Адже там дме сильний вітер, а довжина стрілок – 8 метрів. Крім того, піднялися квіти, а стрілки годинника за них зачіпалися. Квіти вже не садили, засипали все щебнем, пофарбованим різними кольорами. Ціна кілограма бронзових шестерень була 300 тисяч. Не допомогло. Тоді мером був Омельченко. У «Київзеленбуді», який відповідав за годинник, взяли дідуся, котрий там працював і дали йому спінінга. Коли мав повз проїжджати Омельченко, телефонували дідові. Він хапав свою вудку, закидав її на стрілки і підтягував їх на потрібне місце. Дідусь усе літо там «жив» в зеленій жилетці і панамці. Увесь такий засмаглий був, – продовжує свою розповідь. – Ось такі годинникарі є».

«А такі майстри, як ви, ще є в Україні?» – цікавлюся.

«Майстри є. Таких, як я, нема. Для того, щоб бути таким, як я, треба вміти у часі вертатися. Музичну школу закінчив, інструктор з туризму. Володію техніками висотних робіт. Якщо я сам не лізу, то можу найняти альпіністів і говорити з ними їхньою мовою. Вони знають, що я правильний вузол зав’яжу. Треба закінчити малу академію, фізико-математичну школу. Треба було мати такого тата, як мій, який мене з шести років до науково-дослідної діяльності залучав на роботі. Це треба все повторити. Я вже раніше розповідав, що є годинникарі, які просто накручують гирі, а навіть павуків не повиганяють чи скельце не поміняють. 

Є такі годинникарі, що просто купують годинники і встановлюють, –  розмірковує кампаніст. – А треба пережити все, що довелось пережити мені: коли годинник усю ніч бив, чи коли напруга 120 вольт, ставиш стабілізатор, а він загоряється. Знати, які вузли поміняти». 

Як ворона врятувала корону Австро-Угорщини

Практично кожний годинник, зроблений чи реставрований Олексієм Бурнаєвим – це ціла історія. Насправді, за стрілками, циферблатами і механізмами ховається набагато більше. І кожна з цих історій починалася по-різному.

«Перший мій повноцінний чотиристоронній годинник «з нуля» і другий годинник у житті був у Болехові на міській раді», – починає свою розповідь годинникар.

Болехів.

А потрапив він туди геть випадково. Їдучи з Моршина, вирішив влаштувати собі автопрогулянку.

«Бачу таку облізлу-преоблізлу ратушу. Приходжу до міської ради і питаю: «Є мер?» Кажуть: «Є». Заходжу до нього і говорю: «Щось мені ваша ратуша не подобається». – «А чого?» – «Годинника нема!» Він зривається з місця, садить мене, викликає двох заступників, секретарку з кавою і шоколадом. Виявилося, що вони саме зібралися робити капітальний ремонт ратуші, на якій місце для годинника було забите дошками, до яких причепили два патички у вигляді стрілок. Колись там був годинник Мєнцовича. Майстри з Коломиї, які ремонтували вежу, оцинкований дах пофарбували коричневою фарбою, якою підлоги фарбують. Я взяв бінокль і кажу, що треба золоту фарбу і вишку, бо риштування дуже довго встановлювати. Це був 2002 чи 2003 рік. Тоді Укрзалізницею керував Кирпа, і він у Гуті будував «санаторій залізничників». Розповідають, що діти не ходили до школи, бо збирали кольорові камінці у річці для мозаїки на паркан. І всі вишки були на тому будівництві. Якимось дивом вдалося взяти звідти вишку і пригнати до Болехова. Коли пофарбували на золото, то з’ясувалося, що коло на шпилі – це корона Австро-Угорщини. Якби не ворона, яка зробила собі там гніздо, то радянська влада давно би цю корону скинула. І тому я жартую, що всі знають історію про те, як гуси врятували Рим і ніхто не знає, як ворона врятувала Австро-Угорську корону в Болехові», – з оптимізмом резюмує майстер.

Оберігаючи спадщину

Олексій Бурнаєв – член Оргкомітету Європейської асоціації курантів і вежових годинників з офісом у Парижі.

Запитую: «А вас часто запрошують за кордон?»

«По-різному буває: і запрошують, і не запрошують. Якось голова Асоціації у Парижі (який керував годинниковою фірмою) замовив зробити за фото стрілки для старовинного годинника на соборі. То французькі робітники влаштували директору справжній страйк, що мовляв «не дадуть українцю їсти їхній хліб». 

А ще раніше, коли вони побачили мої роботи, то спитали директора, «навіщо він пустив вовка до вівчарні?» Боялися, що я їх залишу без заробітків, бо не тільки добре виконую роботу, а й, імовірно, значно дешевше. Якщо за те, щоб почистити годинник і змастити його, там година роботи плюс дорога, французи беруть десь 2400 євро, то я за такі гроші весь годинник відремонтую», – зітхає чоловік.

Натомість поляки запрошували годинникаря викладати курс з вежового годинникарства у Любліні. Французи порадили відмовитись – кажуть: «Годинників не вистачить на усіх випускників, залишишся без роботи». Інша річ – Західна Європа, де в кожному селі було щонайменше два баштових годинники – на ратуші і на костелі. Там вже навчилися оберігати свою спадщину, аби залишити її майбутнім поколінням. Ми цьому сьогодні лише вчимося.

P.S.

Наша розмова з Олексієм Бурнаєвим тривала понад дві години. І, на жаль, ця розповідь вмістила далеко не усі цікаві історії та нюанси роботи майстра-годинникаря. Тому сподіваюся, що зможу розповісти читачам про них наступного разу…

Оксана ДУДАР

Фото з архіву Олексій Бурнаєва

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: